Foto no BBC ziņu vietnes

1988. gada 27. oktobrī. Spiegošanas ierīču pilnā ASV vēstniecība 0

Pirms 30 gadiem ASV prezidents Ronalds Reigans pieņēma lēmumu pilnībā apturēt jaunās ASV vēstniecības būvniecības darbus Maskavas centrā un līdz šim uzbūvēto gandrīz pilnībā nojaukt, lai celtniecību sāktu no jauna.

Reklāma
Reklāma
Krimināls
VIDEO. “Bēdz prom!” Kārsavā iereibusi kompānija bēg no policijas un smejas par vadītāja nonākšanu policijas rokās 43
Krievija uzbrūk Ukrainai ar “brīnumieroci”. Ar to varētu tikt galā tikai F-16 144
TV24
“Viņi ir gatavi uz visādām neģēlībām.” Kas mudinātu Putinu pieņemt lēmumu uzbrukt NATO?
Lasīt citas ziņas

Lēmuma iemesls bija dažus gadus iepriekš izdarītais atklājums, ka jaunbūvē nodarbinātie padomju celtnieki, tostarp PSRS Valsts drošības komitejas speciālisti, ēkas konstrukcijas jau tapšanas procesā “piebāzuši” ar noklausīšanās aparatūru.

Jaunās vēstniecības celtniecību uzsāka 1979. gadā pēc tam, kad iepriekšējā amerikāņu diplomātu rezidence 1977. gada augustā daļēji cieta ugunsgrēkā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Spiegošanas ierīču uziešana konstrukcijās 1985. gadā kļuva par vienu no skaļākajiem aukstā kara izskaņas skandāliem. Noklausīšanās aparatūra bija pievienota ēkas metāla konstrukcijām un, iedarbinot visu šo tam laikam ļoti moderno sistēmu, pēc amerikāņu ekspertu apgalvojuma, vēstniecības nams faktiski kļūtu par “lielu antenu”, kas “spīdētu kā svētku eglīte”.

Amerikāņi kādu laiku nezināja, ko ar vērienīgo, bet nu jau pamesto jaunbūvi darīt, līdz 1987. gadā eksperti paziņoja, ka to vieglāk nojaukt, nekā mēģināt ko labot. Šis turklāt nebija pirmais ASV diplomātu izspiegošanas gadījums Maskavā – zem vecās vēstniecības čekisti 70. gados raka tuneļus mikrofonu izvietošanai ēkas skursteņa kanālā.

Pēc ilgstošām starpvalstu sarunām jauno vēstniecības ēku 1994. gadā daļēji nojauca un jau amerikāņu celtnieki tai uzbūvēja četrus jaunus stāvus. Vēstniecības ēku atklāja 2000. gadā.