Kustības “Sajūdis” emblēma

1988. gada 3. jūnijā. Lietuvā dzimst kustība “Sajūdis” 0

Pirms 30 gadiem Lietuvas Zinātņu akadēmijā notika lietuviešu inteliģences sanāksme, pēc kuras tika nodibināta iniciatīvas grupa kustības “Sajūdis” izveidei.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Septiņi seni vārdi, kurus nevajadzētu dot meitenēm 24
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 vārdu īpašniekus, kuri kā magnēti pievelk pretējā dzimuma pārstāvjus 21
RAKSTA REDAKTORS
“Šis nav pirmais signāls, ka mūsu valstī kaut kas nav kārtībā” – Horens Stalbe atklāti par sajūtām pēc piedzīvotā uzbrukuma benzīntankā 80
Lasīt citas ziņas

Tobrīd skaitījās, ka tā būs kustība PSRS vadītāja Mihaila Gorbačova uzsākto reformu atbalstam – “pārbūvei”, “atklātībai” un “demokratizācijai”.

Taču kustībai “Sajūdis”, līdzīgi Latvijas un Igaunijas tautas frontei, bija lemts kļūt par dzinējspēku nacionālās neatkarības atgūšanai parlamentārā ceļā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Lietuvieši šajā procesā bija priekšā kā latviešiem, tā igauņiem. Iniciatīvas grupā tika apstiprināti 35 dalībnieki, to skaitā 17 komunisti.

Oficiālais kustības “Sajūdis” dibināšanas kongress notika 1988. gada oktobrī, taču pat vēl nedibināta kustība jau pieteica sevi, rīkojot masu mītiņus, kas pulcināja vairākus simtus tūkstošu dalībnieku.

23. augustā protesta akcijā 1939. gada Molotova–Ribentropa pakta nosodījumā piedalījās ap 250 tūkstoši ļaužu.

Savukārt septembrī sāka iznākt LTF orgāna “Atmoda” Lietuvas analogs laikraksts “Atgimimas”.

Padomju Savienības reformēšanas lozungi ļoti ātri zaudēja aktualitāti. “Sajūdis” kā nacionāla, politiska masu kustība faktiski jau pirms dibināšanas izkrita no Maskavai lojālo komunistu uzstādītajiem rāmjiem.

Agrākajiem padomju režīma līdzgaitniekiem atlika tai vai nu pievienoties, ko vairākums arī darīja, vai atklāti nostāties pret, jo 1988. gada rudenī bez varmācības šo pamodinātās tautas lavīnu vairs nebija iespējams apturēt.

Gluži likumsakarīgi, ka Lietuva pirmā starp baltiešiem 1990. gada 11. martā pasludināja neatkarības atjaunošanu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.