LTF 1. kongress.
LTF 1. kongress.
Foto: Aldis Jermaks

1988. gada 8. oktobrī. Dibina Latvijas Tautas fronti 0

Pirms 30 gadiem Rīgā mūsdienu Kongresu nama telpās sākās divas dienas ilgais Latvijas Tautas frontes (LTF) dibināšanas kongress. LTF tobrīd Latvijā jau bija aptuveni 110 tūkstoši atbalstītāju, un kongresa gaitai savos radioaparātos sekoja teju visa Latvija. Par kustības priekšsēdētāju ievēlēja žurnālistu Daini Īvānu, kaut daudzi gaidīja, ka tas būs Jānis Peters. Kongresa dienās oficiāli sāka iznākt LTF laikraksts “Atmoda”, kas faktiski bija pirmais neatkarīgais preses izdevums, kas pauda opozicionāru viedokli.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
“Man ir lauzta kāja un deguns, pārsista piere, pamatīgs smadzeņu satricinājums…” Horens Stalbe Dobelē nežēlīgi piekauts 33
Mājas
12 senlatviešu ticējumi par Jurģu dienu: kāda šī diena, tāda visa vasara? 25
Putinam draud briesmas, par kurām pagaidām zina tikai nedaudzi 15
Lasīt citas ziņas

Pašā kongresa gaitā tika ievēlēta 100 locekļu dome, pieņemti statūti, programma un 16 dažādas tematikas rezolūcijas. Pirmā vēstīja, ka “LTF radusies kā tautas politiskās un patriotiskās iniciatīvas un atmodas kustība”. Tajā pašā laikā rezolūcija “Par ekonomisko suverenitāti un lauksaimniecības attīstību” pasludināja, ka “sākot ar 1990. gada 1. janvāri, republika pāriet uz pilnu saimniecisku aprēķinu”.

Citas rezolūcijas formulēja LTF mērķus, preses un reliģiskās brīvības, vides aizsardzības, imigrācijas apturēšanas, starpnacionālo attiecību, sociālā taisnīguma, pilsoņu pamattiesību un citās jomās. Tika pieprasīta arī 1941. un 1949. gada deportāciju atzīšana par noziedzīgām un 1959. gada notikumu izvērtējums.

CITI ŠOBRĪD LASA

Neiztika arī bez tobrīd vēl neizbēgamajām nodevām – rezolūcijas “Par PSKP CK atjaunotnes kursa atbalstīšanu”: “Panākt, lai visos LKP vadošajos orgānos tiktu ievēlēti godīgi un principiāli komunisti, kam patiesi rūp Latvijas nākotne, palīdzēt partijas orgāniem atbrīvoties no slēptiem un atklātiem pārveides pretiniekiem.”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.