Imres Naģa pārapbedīšanai veltītais mītiņš.
Imres Naģa pārapbedīšanai veltītais mītiņš.
Imres Naģa pārapbedīšanai veltītais mītiņš.

1989. gada 16. jūnijā. Vēstures pārvērtēšana Ungārijā 0

Pirms 30 gadiem Budapeštā notika grandioza un svinīga bijušā Ungārijas valdības vadītāja, 1956. gada sacelšanās notikumu varoņa Imres Naģa (1896 – 1958) un vairāku viņa līdzgaitnieku pārapbedīšanas ceremonija – notikums, kas iekļuva starp zīmīgākajām epizodēm 1989. pārmaiņu gadā Austrumeiropā.

Reklāma
Reklāma
Krievija identificē divas “smirdīgas” valstis, kas būtu tās nākamais mērķis
VIDEO. “Sēžu ceļmalā un netieku mājās!” Latviete ar asarām acīs stāsta par nedienām ar elektroauto
Kokteilis
Personības tests: jūsu dzimšanas mēneša zieds atklāj par jums vairāk, nekā spējat iedomāties 17
Lasīt citas ziņas

Tajā, pulcējoties Ungārijas galvaspilsētas lielākajā laukumā, piedalījās ap 100 tūkstoši cilvēku

Ungārija otrā aiz Polijas 1989. gada pavasarī bija nostājusies uz demokratizācijas ceļā un sākusi atbrīvoties no komunistu vadošās lomas. Vēstures pārvērtēšana bija būtiska šī procesa sastāvdaļa kā Austrumeiropā, tā Baltijā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Jau janvāra beigās Ungārijas kompartijas vadībā sāka skanēt balsis, ka 1956. gada notikumi bija tautas sacelšanās nevis “ārvalstu inspirēta kontrrevolūcija”. Toreiz kaujās ar padomju karaspēku Budapeštas ielās krita vismaz 2700 ungāru un vēl 300 sodīja ar nāvi pēc sacelšanās apspiešanas.

Naģu pakāra 1958. gada 16. jūnijā. 1989. gada 1. jūnijā Ungārijas kompartija atzina, ka viņa un viņa līdzgaitnieku sodīšana bijusi pretlikumīga.

Maskavai pakļāvīgais Ungārijas režīms gadu desmitiem turēja slepenībā Naģa un viņa līdzbiedru apbedīšanas vietu. Tomēr aprīlī pēc intensīvas meklēšanas vienā no Budapeštas kapsētām tika atrasts un izrakts nodarvotā papē ievīstīts zārks, kurā esošos pīšļus identificēja kā Imres Naģa paliekas.

Šajā pašā kapā bija aprakti arī citi “kontrrevolucionāri” un… pilsētas zooloģiskajā dārzā mirušo dzīvnieku līķi.

Naģa pārapbedīšanas mītiņš citstarp iezīmīgs ar to, ka tajā plašu rezonansi guvušu runu turēja toreizējais opozicionārās Jauno demokrātu savienības pārstāvis, tagadējais premjers Viktors Orbans. Viņš, runājot ungāru jaunatnes vārdā, aicināja izvest no valsts PSRS karaspēku un sarīkot demokrātiskas vēlēšanas, jo “demokrātija un komunisms nav savienojami”. Toreiz tā sacīt vēl nozīmēja pārdrošību.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.