“Čikāgas piecīši” uzstāšanās reizē 2008. gadā.
“Čikāgas piecīši” uzstāšanās reizē 2008. gadā.
Foto: Ieva Čīka/LETA

1989. gada 20. jūnijā. “Čikāgas piecīši” satricina Latvijas PSR 0

Pirms 30 gadiem ar koncertu īpaši izlasītai publikai Mazajā ģildē sākās sensacionālās “Čikāgas piecīšu” viesizrādes Padomju Latvijā – notikums, kas vēl pāris gadus pirms tam būtu šķitis absolūti neiespējams. “Piecīši”, iebraukuši uz Līgo svētkiem, sniedza vairākus koncertus Rīgā, tāpat uzstājās Cēsīs un Valkā, kā arī līdz tam neieplānotā koncertā Druvienā, kur bija tikai ieradušies noraudzīties izslavētajā izrādē “Skroderdienas Silmačos” brīvdabas estrādē.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem
Kokteilis
Numeroloģijas tests: aprēķini savu laimīgo skaitli un uzzini, ko tas par tevi atklāj 10
RAKSTA REDAKTORS
VIDEO. “ASV aizliedz ar likumu, Latvijā tirgo uz katra stūra!” Brīdina par zīdaiņiem bīstamām precēm 13
Lasīt citas ziņas
Kulmināciju turneja sasniedza trīs stundas garajā koncertā Mežaparka estrādē – tur pulcējās ap 100 tūkstoši klausītāju.

Grupas vadītājs Alberts Legzdiņš togad trimdas presei stāstīja, ka “tur sajūsma bija līdzīgs tai, kādu redz amerikāņu rokkoncertos”.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kopējais “Piecīšu” koncertu apmeklētāju skaits tiek lēsts uz 200 tūkstošiem. Pie tāda publikas daudzuma un sajūsmas nepieradušie trimdas mūziķi sākumā pat mulsa, taču līdz Mežaparkam jau bija iejutušies. Vēlāk intervijās “’Čikāgas piecīšu” dalībnieki atzinās, ka jutušies pārsteigti par to, cik labi klausītāji zina viņu dziesmas, ka zina no galvas to vārdus un dzied līdzi, kā arī saprot “piecīšu” humoru.

Par to gan nebija ko brīnīties, ja ņem vērā, ka viņu un arī citu trimdas dziesminieku ieraksti 70.–80. gados, protams, nelegālā ceļā iegūti, bija teju katram, kam vien piederēja lenšu vai kasešu magnetofons. Otra padomju ikdienas dzīves specifiskā nianse, kas pārsteidza tālos viesus, bija fakts, ka veikali ir tukši, taču uz galdiem koncertu starplaikos netrūkst ne ēdienu, ne dzērienu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.