Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls
Foto: LETA/SCANPIX/EPA

2050.gadā plūdi apdraudēs trīs reizes vairāk cilvēku nekā lēsts iepriekš 2

2050.gadā plūdi apdraudēs trīs reizes vairāk cilvēku nekā tika lēsts iepriekš, teikts jaunā pētījumā.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 30
Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli” 63
Kāda būs Ukraina 5-10 gadus pēc kara? Zelenskis aicina nefantazēt, bet divas lietas viņš apsola
Lasīt citas ziņas

Otrdien žurnālā “Nature Communications” publicētajā ASV zinātniskās organizācijas “Climate Central” pētījumā teikts, ka 21.gadsimta laikā, pastiprinoties klimata pārmaiņām, jūras līmenis pasaulē celsies par 0,6 līdz 2,1 metram, iespējams, vēl vairāk.

Aptuveni 150 miljoni cilvēku dzīvo zemēs, kas gadsimta vidū būs permanenti zem paisuma līnijas. Šis skaitlis ir ievērojami lielāks par pašreiz lēstajiem 38 miljoniem.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pētījumā teikts, ka 2050.gadā ar ikgadējiem plūdiem varētu saskarties 300 miljoni cilvēku, salīdzinot ar līdz šim prognozētajiem 79 miljoniem.

Mainītās prognozes ir balstītas uz “jaunu digitālu aplēšu datu kopumu, kurā izmantota mašīnmācība, lai precīzāk identificētu neaizsargātas piekrastes līnijas”, teikts pētījumā.

Iepriekšējās aplēsēs tika izmantoti satelītu dati, kuros teritorijas augstums tika nepareizi aprēķināts augstu ēku un koku dēļ.

Vissliktākās prognozes attiecas uz Ķīnu, Bangladešu, Indiju, Vjetnamu, Indonēziju un Taizemi, kur aptuveni 237 miljoni cilvēku dzīvo uz zemes, kas 2050.gadā bez pienācīgas aizsardzības būs vismaz reizi gadā plūdu apdraudētas.

Indonēzija jau saskaras ar plūdu draudiem un nesen paziņoja par plāniem pārvietot galvaspilsētu no slīkstošās un plūdiem pakļautās Džakartas.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.