Publicitātes foto

3 svētku ēdieni latviskās krāsās – biešu maize, tomātu krēmzupa un gardais biešu deserts 0

Latvijas svētku laikā nacionālais mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar uztura speciālisti un pavāri Jevgēniju Jansoni aicina izmēģināt radošas, veselīgas receptes, kas svētku galdam piešķirs ne vien jaunas garšu nianses, bet arī latvisku krāsainību!

Reklāma
Reklāma
TV24
Šoreiz “šefs” ir pielaidis kolosālu kļūdu. Vai Krievijas elite patiesībā gaida Putina nāvi? 41
RAKSTA REDAKTORS
“Šorīt viņi tur stāvēja vairāk nekā pusstundu, diskusijas bija skaļos toņos” – jautājam instruktoram, kuram no šoferiem šādā situācijā ir priekšroka 3
Veselam
8 veidi, kā bērnu izaudzināt par potenciālo psihoterapeita pacientu 18
Lasīt citas ziņas

Pārsteidziet savējos ar krēmīgu tomātu zupu, biešu maizi vai kārtaino desertu Latvijas karoga krāsās. Īpašu uzmanību ELVI aicina pievērst kārtainajam desertam “panna cotta”, jo šis ēdiens, neraugoties uz nelatvisko nosaukumu, tiek gatavots no īsteni latviska un saldajiem ēdieniem mazliet neierasta produkta – sarkanajām bietēm. Turklāt, pateicoties savam izskatam, tas kļūs ne vien par gardu maltīti, bet arī svētku rotu ģimenes galdam!

Krēmīgā tomātu zupa

Sastāvdaļas (4 personām) – 800 g konservētu tomātu savā sulā, bez mizas; 1 liels sīpols; 3 ķiploka daiviņas; 200 ml 10% saldā krējuma; saišķis svaiga bazilika (var aizvietot ar kaltētu – apmēram 1,5 ēdamk.); augu eļļa cepšanai; sāls un melnie pipari.

Pagatavošana.

CITI ŠOBRĪD LASA

Sīpolus un ķiplokus nomizo, sagriež nelielos gabalos un katlā apcep nelielā eļļas daudzumā līdz dārzeņi iegūst zeltainu nokrāsu. Pievieno tomātus (ja tomāti ir lieli, tos katlā mazliet saspaida). Visu uzvāra, liekot vāku un sildot uz lēnas uguns, līdz visi dārzeņi ir mīksti (~ 15 min). Dārzeņiem pievieno baziliku un sablenderē. Masu uzsilda un maisot pievieno saldo krējumu. Pasniedz kopā ar grauzdētu maizi. Zupa sanāk ļoti krēmīga un garšīga, labi sasilda aukstā rudens vakarā.

Publicitātes foto

Biešu un krēmsiera maize

Sastāvdaļas biešu kārtai – 160 g augstākās kvalitātes miltu; 110 g pilngraudu miltu; 1 ēdamk. cepamā pulvera; 1 tējk. sāls; 250 g biešu biezeņa (vārītas vai ceptas, sablenderētas bietas); 3 olas; 65 g sviesta; 180 g paniņu.

Krēmsiera kārtai – 200 g krēmsiera (govs vai kazas – pēc izvēles); 1 ola; 1 ēdamk. miltu; dažas ēdamk. sakapātu zaļumu (var lietot kaltētas vai izmantot krēmsieru ar zaļumu piedevu).

Pagatavošana.

Samaisa kopā miltus, pievieno sāli un cepamo pulveri. Cita traukā sakuļ olas, pievieno paniņas, izkausētu sviestu un biešu biezeni. Biešu masai pakāpeniski pievieno miltus, labi samaisa. Atsevišķā traukā uzputo krēmsieru, pievieno miltus, olu, zaļumus un labi samaisa. Ietaukotā maizes cepamtraukā (~ 10×20 cm) kārtās citu virs citas liek biešu un krēmsiera masas (sākumā liek biešu masu, tad krēmsieru, tad atkal biešu – tik daudz kārtas, kamēr izlietotas visas izejvielas). Liek sakarsētā cepeškrāsnī  un 180° C temperatūrā cep apmēram 50 min. Pirms pasniegšanas atdzesē.

Publicitātes foto

Biešu panna cotta ar cidoniju musu

Lai gan “panna cotta” neizklausās latviski, nevaram šo maigo, uz mēles kūstošo desertu nosaukt par želeju. Tomēr tā sastāvdaļas ir gana latviskas, lai šis ēdiens atrastu vietu mūsu svētku galdā! “Panna cotta”, tulkojumā no itāļu valodas, nozīmē “vārīts saldais krējums”, kas arī piešķir desertam tā maigumu, savukārt bietes piešķir ēdienam saldumu, tiešām īpašu garšu un spilgtu krāsu.

Sastāvdaļas (8 personām) biešu kārtai – 250 g nomizotu biešu, sagrieztu ļoti mazos kubiņos; 500 ml saldā krējuma (35%); šķipsniņa sāls; 1 tējk. želatīna (tas iepriekš jāuzbriedina apmēram 2 ēdamk. ūdens); 3 ēdamk. medus; 2 ēdamk. citrona sulas.

Reklāma
Reklāma

Cidoniju musam – 120 ml cidoniju sulas (var lietot arī citu citrusaugļu); 100 g sviesta; 4 olu dzeltenumi; 120 ml saldā krējuma; 1 tējk. želatīna (tas iepriekš jāuzbriedina apmēram 2 ēdamk. ūdens); 55 g cukura.

Pagatavošana.

Biešu panna cotta
Bietes, saldo krējumu un sāli uzvāra un tad silda uz lēnas uguns ~25 min, līdz bietes kļūst mīkstas. Nedaudz atdzesē. Visu masu labi sablenderē un izkāš caur sietu (lai desertā nebūtu biešu gabaliņu). Masu atkal liek uz uguns un pievieno uzbriedinātu želatīnu, kad tas izkusis – noņem no plīts, pievieno medu un citrona sulu. Atdzesē līdz istabas temperatūrai.

Cidoniju musam
75 g sviesta, 15 g cukura  un cidoniju sulu uzsilda, lai sviests un cukurs izkūst. Citā traukā saputo olu dzeltenumus ar atlikušo cukuru. Tad olu masu, lēni maisot, pievieno karstam cidoniju sulas maisījumam. Turpina uz lēnās uguns vārīt, līdz masa sabiezē. Pievieno uzbriedinātu želatīnu, to labi izkausē. Noņem masu no plīts un pievieno atlikušos 25 g sviesta. Atdzesē līdz istabas temperatūrai, tad pievieno saldo krējumu un labi samaisa.

Abas masas kārto caurspīdīgos stikla traukos, atdzesē ledusskapī vismaz 4 h (līdz deserts sastingst).