LETA

Stradiņa slimnīcā tuvinieki meklē nelaimes gadījumā “Maxima” pazudušos 0

Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā cilvēki meklē nelaimes gadījumā “Maxima” pazudušos tuviniekus.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 vārdu īpašniekus, kuri kā magnēti pievelk pretējā dzimuma pārstāvjus
Kokteilis
Septiņi seni vārdi, kurus nevajadzētu dot meitenēm
Kokteilis
“Man ir lauzta kāja un deguns, pārsista piere, pamatīgs smadzeņu satricinājums…” Horens Stalbe Dobelē nežēlīgi piekauts 191
Lasīt citas ziņas

Kā aģentūrai LETA pastāstīja kāda sieviete, viņa meklē savu draugu, ar kuru kopā bijusi iepirkties. Viņa aizgājusi uz citu iepirkšanās vietu, bet draugs devies uz veikalu “Maxima”. Kad viņa draugam vēlējās pievienoties, veikalā vairs nevarēja tikt iekšā, jo jumts bija iegruvis.

Šobrīd sievietes rīcībā nav informācijas, ka viņas draugs būtu iekļauts cietušo sarakstā, tāpat par viņu nav informācijas arī slimnīcas Uzņemšanas nodaļā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kā Stradiņa slimnīcas Uzņemšanas nodaļā runā ar traģisko negadījumu saistīties cilvēki, labu laiku pirms iegruva veikala griesti, skanēja trauksme un cilvēki tika aicināti pamest telpas. Tomēr nav skaidrs, kāpēc visi to neizdarīja.

Cilvēkiem nav skaidrs, kas notika un kādēļ iegruva veikala griesti. Visi apspriež tikai medijos un interneta vidē pieejamo informāciju un izsaka versijas par terases būvniecības saistību ar traģēdiju, iespējamo sprādzienu un citas.

Kā novēroja aģentūra LETA, pie kāda cietušā glābēja ieradās tuvinieki, kuriem tika sniegta informācija par to, kurā korpusā viņš atrodas, un palīdzēja viņu atrast.

Kā ziņots, ceturtdienas vakarā Rīgā, Zolitūdes mikrorajonā, daļēji sabrūkot veikalam “Maxima”, cietuši vairāki desmiti cilvēku, no kuriem daudzi aizvien iesprostoti gruvešos. Oficiāli apstiprināta četru cilvēku nāve, par gruvešos iesprostoto likteni pagaidām oficiālas informācijas nav.

Informācija par negadījuma iemesliem ir skopa. Sākotnēji neoficiāli tika pieļauts, ka noticis gāzes katla sprādziens, taču vēlāk tika minēts, ka traģēdija saistāma ar ēkas jumta apzaļumošanas darbiem. Neviena no šīm versijām pagaidām nav apstiprinājusies.
Laikā, kad noticis negadījums, veikalā parasti ir daudz apmeklētāju. Kā aģentūrai LETA pastāstīja aculiecinieki, kopējā iebrukusī platība ir ap 500 kvadrātmetriem. Aptuveni stundu pēc pirmā nogruvuma sekojis otrs, kas apbēris arī ugunsdzēsējus, kas bija sākuši glābšanas darbus. Viens no bojāgājušajiem ir ugunsdzēsējs.
Notikuma vietā strādā simtiem mediķu, glābēju, karavīru un citu dienestu darbinieku. Jau vismaz 16 cilvēki nogādāti slimnīcās, bet, pēc Rīgas vicemērs Andra Amerika (GKR) rīcībā esošā informācijas, negadījumā vietā varētu būt iesprostoti ap 50 cilvēku, tajā skaitā vismaz divi ugunsdzēsēji. Glābēji viņus cenšas atbrīvot. Nelaimē cietušo veselības stāvoklis ir atšķirīgs, tostarp ir arī smagi cietušie.

Reklāma
Reklāma

Lai uzzinātu par tuviniekiem, kuri, iespējams, cietuši šajā nelaimē un nogādāti slimnīcā, iedzīvotāji var zvanīt uz numuriem 67 337 813 un 25 617442.

LETA novēroja, ka policija eskortēja medicīniskās palīdzības automašīnas, lai tās caur sastrēgumiem operatīvāk varētu piekļūt notikuma vietai un nogādāt cietušos uz slimnīcām. Glābēji nozāģēja pie veikala esošos kokus, lai varētu piekļūt ēkai no sāna, tika evakuētas automašīnas.

Uzņēmuma “Maxima Latvija” pārstāvji pagaidām nesniedz plašākus komentārus par notikušo. “Pašlaik nekādus plašāku informāciju mēs sniegt nevaram. Glābēji strādā notikuma vietā, mēs viņus atbalstām ar visu informāciju, ko varam viņiem sniegt,” aģentūrai LETA sacīja “Maxima Latvija” komunikācijas vadītājs Jānis Beseris.

Ēkas būvnieku – firmas “Re&Re” – pārstāvji kopā ar veikala projekta tehniskajiem uzraugiem, projektētājiem un konstruktoriem atrodas notikuma vietā, taču jumta iebrukšanas cēloņus vēl nevar komentēt, aģentūru LETA informēja “Re&Re” biznesa attīstības un komunikācijas vadītāja Mārīte Straume.

“Par šīs traģēdijas patieso iemeslu ir pāragri spriest, tas tiks noteikts izmeklēšanas laikā. Šobrīd dzirdētas dažādas versijas, pat par sprādzieniem. Tā kā būvdarbi tika veikti stingri pēc projekta, citus sabrukšanas cēloņus mēs šobrīd nevaram komentēt,” sacīja Straume.

Iebrukušo veikalu “Maxima” projektēja arhitektu birojs “Kubs”. Ēkas būvkonstruktors ir SIA “HND Grupa”.

Informācija arhitektūras portālā “A4D” liecina, ka projektētās ēkas Priedaines ielā 20 pirmajā stāvā un piebūvē izvietots tirdzniecības centrs, bet, sākot no otrā stāva, bija paredzēti dzīvokļi. Starp pirmajā stāvā izvietotajām tirdzniecības centra noliktavu telpām un otro stāvu bija plānots tehniskais stāvs, kurā savāktas visas komunikācijas, kas apkalpo dzīvojamos stāvus. Veikala jumtu bija iecerēts apzaļumot, tas būtu ekspluatējams un izmantojams dzīvojamās mājas iedzīvotāju atpūtas vajadzībām un bērnu spēļu laukumam. Apzaļumošanas darbi bija sākušies tikai šogad, lai gan veikals darbību sāka jau 2011.gadā.

Straume aģentūrai LETA apstiprināja, ka uz jumta pirms vairākām dienām sākti apzaļumošanas darbi. “Tas ir nevis dārzs uz jumta, bet īpašs zaļais jumts, kura apzaļumošanai tiek izmantots speciāls atvieglotais substrāts. Sākām uz jumta vest melnzemes substrātu. Viss notika saskaņā ar projektu un tehniskā uzrauga uzraudzībā – gan veiktie darbi, gan arī uz jumta uzklātā substrāta daudzums,” piebilda Straume.

Valsts policija (VP) sākusi kriminālprocesu un izmeklēšanu par Zolitūdē notikušo negadījumu, aģentūrai LETA sacīja VP sabiedrisko attiecību pārstāvis Toms Sadovskis. Tiek noskaidroti visi aculiecinieki, no kuriem tiek pieņemtas liecības. VP izmeklēšanas vajadzībām sākusi to vietu apskati, kuras apsekot atļāvuši glābēji.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.