Foto: pexels

6 ēdienu receptes katrai gaumei ar spinātiem un skābenēm: zaļi un veselīgi! 0

Avots: Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Reklāma
Reklāma
Veselam
8 veidi, kā bērnu izaudzināt par potenciālo psihoterapeita pacientu 18
TV24
Šoreiz “šefs” ir pielaidis kolosālu kļūdu. Vai Krievijas elite patiesībā gaida Putina nāvi? 41
RAKSTA REDAKTORS
“Šorīt viņi tur stāvēja vairāk nekā pusstundu, diskusijas bija skaļos toņos” – jautājam instruktoram, kuram no šoferiem šādā situācijā ir priekšroka 3
Lasīt citas ziņas

Pavasarīgi zaļš un pieejams visu gadu? Tas ir spināts. Zaļš un skābs prieks pavasarī? Tā ir skābene! Lielisks pārītis – it kā vizuāli vienādi, tomēr atšķirīgi.

Veselīgais

Spināti jau no laika gala tiek uzskatīti par lielisku un diētisku produktu, kam piemīt arī ārstnieciskas īpašības. Pirmajā mirklī, uz to palūkojoties un pagaršojot, tā gan nešķiet, jo garša ir neitrāla, bet krāsa – zaļa, kā jau visiem pirmajiem pavasara vēstnešiem. Spināti ir ātraudzīgs dārzenis, kura zaļās lapas satur daudz hlorofila, un vairāk nekā citos dārzeņos to sastāvā ir dzelzs. Spināti satur arī daudz vitamīnu, arī tādus, kas nav sastopami citos dārzeņos: E, K, PP un P vitamīnu, kā arī A, C, B6 vitamīnu. To sastāvā ir ogļhidrāti, jau minētā dzelzs, magnijs, fosfors, kālijs, nātrijs, kalcijs. Olbaltumvielu ziņā spinātus pārspēj vien pupas un zirņi.

CITI ŠOBRĪD LASA

Lielveikalos spinātus var nopirkt visu gadu. Dārzā tie aug gluži kā skābenes, bet ziemā tos var audzēt arī podiņos uz palodzes.

Spinātus var lietot gan svaigus dažādos salātos, kokteiļos, aukstajās zupās, gan termiski apstrādātus – pildot gan gaļas, gan pankūkas, vārot zupas un biezeņus. Jebkurā kombinācijā spināti lieliski garšo ar olām un sieru. Spināti ēdienam piešķir zaļo toni.

Spridzinošā

Skābenes satur daudz C vitamīna, karotīna un minerālvielu. Tajās ir daudz oksālskābes, kas traucē kalcija uzsūkšanos zarnās. No tām var gatavot gan ierastās zupas, gan sautējumus un vitamīniem bagātus salātus. To zaļās lapas satur līdz 3% olbaltumvielu, 2,8% ogļhidrātu, dažādas minerālvielas, karotīnu (līdz 6 mg%), flavonglikozīdu, C (50–60 mg%), B1, B2, A, PP vitamīnu, 3% olbaltumvielas, ābolskābi, citronskābi, skābeņskābi.

Senos rakstos ir norādes, ka skābenes ārstnieciskos nolūkos galvenokārt izmanto svaigā veidā. Tās bija lielisks līdzeklis cīņā pret cingu, pateicoties to sastāvā esošajam C vitamīnam.

Skābenes daždažādos veidos labi saskan ar zivju un olu ēdieniem. To skābums labi papildinās ikvienu trekno zivi, īpaši lasi. Tās pat var izmantot, aizstājot tik ierasto citronu. Svaigas skābenes var pievienot veselīgajiem smūtijiem, piemēram, kopā ar svaigu gurķi un lociņiem. Tradicionālā skābeņu zupa ar vārītu olu ir ēdiens, kas sajūsmina, bet daudziem tomēr negaršo. Vienaldzīgo pret skābenēm nav!

Padomi!

• Spināti lietojami uzreiz pēc sagatavošanas. Tie jāmazgā neilgi pirms izmantošanas, citādi sabojāsies.

Reklāma
Reklāma

• Skābenes nav ieteicams uzglabāt ledusskapī ilgāk par trim dienām, bet spinātus – ilgāk par vienu dienu.

• Ja kādam ēdienam jāpievieno gan spināti, gan skābenes, tos sautē atsevišķi un sajauc tikai gatavajā produktā.

• Skābenes ziemai konservē, rupji sagrieztas un pārlietas ar verdošu sālsūdeni. Puslitra burciņa skābeņu konservu jāpasterizē 80 grādos 20 minūtes.

• Skābenes un spinātus var arī saldēt. Tos sagriež, pārlej ar verdošu sālsūdeni un saliek veidnītēs, kas domātas leduskubiņu pagatavošanai. Jāraugās, lai šķidrums pārsegtu zaļo masu. Atdzesē istabas temperatūrā, liek saldētavā, vēlāk kubiņus pārliek plastmasas maisiņos vai traukos.

Spinātu zupa

Foto: Natalia Lisovskaya/SHUTTERSTOCK

• spinātu čemurs

• 5 kartupeļi

• kārbiņa kausētā siera

Kartupeļus sagriež kubiņos un liek vārīties sālsūdenī. Kad tie gandrīz mīksti, pievieno spinātus un vāra vēl 10 minūtes. Visu sablendē, pievieno kausēto sieru un samaisa.

Var pasniegt ar grauzdiņiem.

Spinātu smūtijs

Foto: Boiarkina Marina/SHUTTERSTOCK

• 2 saujas spinātu

• 2 selerijas kāti

• 1 banāns

• 1 bumbieris

• 1 kivi

• 2 pētersīļa zariņi

• glāze kefīra

Kivi un bumbieri nomizo un sagriež kubiņos, banānu nomizo un sagriež ripiņās. Sagriež arī selerijas kātus. Visu liek blenderī, pievieno spinātus un pētersīļus, pārlej ar kefīru. Blendē, līdz iegūta viendabīga masa. No šāda daudzuma sanāk divas lielas kokteiļa glāzes.

Smūtijs jādzer uzreiz pēc tā pagatavošanas.

Ar spinātiem pildīta vistas fileja

Foto: AS Food Studio/SHUTTERSTOCK

• vistas fileja

• spināti

• fetas siers

• sviests

Vistas fileju nomazgā un izklapē kā karbonādi. Spinātus pāris minūtes pasautē sviestā, sajauc ar fetas sieru. Iegūto masu izklāj uz vistas filejas, sarullē un sasprauž ar koka iesmiņiem. Vistu uz pannas apbrūnina un liek cepeškrāsnī ar locījuma vietu uz leju. Cep 20 minūtes 200 grādos.

Spinātu pīrāgs

Foto: Lenasirena/SHUTTERSTOCK

• 2 saldētas kārtainās mīklas plāksnes

• 3 tomāti

• 300 g ricotta biezpiena siera

• 200 g skābā krējuma

• 2 olas

• 2 ēdamkarotes rīvēta cietā siera

• 200 g spinātu

• 2 ķiploka daiviņas

• 1 ēdamkarote sviesta

• naža gals rīvēta muskatrieksta

• sāls, pipari

Mazliet atlaidinātas mīklas plāksnes saliek kopā, maliņas, kas pārklājas, saspiež, izrullē un liek veidnē. Ja tā ir apaļā, tad lieko nogriež. Mīklu sadursta ar dakšiņu. Lai mīkla neceltos, uz tās liek cepampapīru un uzber zirņus. Cep 180 grādos 10–15 minūtes. Papīru ar smagumu (zirņiem) izņem.

Gatavo biezpiena un spinātu pildījumu. Sakarsētā sviestā apcep sarīvētus ķiplokus. Spinātiem nogriež kātus, kas ir cieti, lapas liek pannā pie ķiplokiem un apmaisot karsē. Spināti ātri vien krietni saplaks. Masai pievieno sāli un piparus.

Biezpienu sajauc ar krējumu, olām, muskatriekstu, rīvēto sieru. Masu labi sakuļ un iejauc padzesētos spinātus.

Pildījumu liek uz apceptās mīklas veidnē, masā iespiež tomātu ripiņas (uz pusēm sagriezti ķirštomāti izskatīsies dekoratīvi). Liek krāsnī un cep aptuveni 45 minūtes, kamēr biezpiena masa gaiši brūna – izcepusies.

Pasniedzot var dekorēt ar bazilika lapiņām.

Kartupeļu salāti ar skābenēm

Foto: Kostrez/SHUTTERSTOCK

• 3 kartupeļi

• 5 redīsi

• gurķis

• sauja skābeņu

• saišķis maurlociņu

• avokado

• 2 olas

• 2 ēdamkarotes skābā krējuma vai bezpiedevu jogurta

• sāls, pipari

Kartupeļus novāra ar mizu, tad nomizo un sagriež kubiņos, redīsus un gurķi sagriež ripiņās. Pievieno sasmalcinātas skābenes un smalki sagrieztus lociņus, avokado šķēlītes, sāli. Krējumu (vai bezpiedevu jogurtu) pārlej salātiem un viegli samaisa. Olas novāra, noloba un sagriež četrās daļās.

Salātu sastāvdaļas var mainīt pēc izvēles.

Skābeņu avokado krēmzupa

• 1 sauja skābeņu

• 1 avokado

• 1 ola

• sāls, pipari

Skābenes novāra vājā sālsūdenī, nokāš, liek blenderī un sasmalcina. Pievienojot vārīšanā izmantoto sālsūdeni un samaisa.

Nomizo avokado, izņem kaulu un avokado liek blenderī – kuļ, kamēr iegūta viendabīga masa. Sāli un melnos piparus pievieno pēc garšas.

Garšo arī auksta.