Foto – Shutterstock

Ābolus apstrādā ar konservantu pret novecošanu. Cik tas kaitīgs cilvēka veselībai? 0

Vai preparāts 1-MCP, ar ko apstrādā ābolus, nav kaitīgs cilvēku veselībai? ANDREJS TUKUMA NOVADĀ

Reklāma
Reklāma
Notriektā tautumeita 7
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 30
SVF: Krievijas ekonomika augs straujāk par visām pasaules attīstītajām ekonomikām
Lasīt citas ziņas

Dārzkopības institūta pārtikas zinātņu doktore Karina Juhņeviča-Radenkova skaidro, ka pasaulē ābolu apstrāde ar preparātu 1-MCP ir viena no jaunākajām uzglabāšanas metodēm, kas ļauj būtiski pagarināt augļu realizācijas laiku.

Pēc novākšanas āboli elpo un izdalās gāzveida hormons etilēns, kas paātrina novecošanu. Apstrādājot augļus ar preparātu 1-MCP, tiek bloķēta (nomākta) etilēna darbība, līdz ar to āboli krietni ilgāk saglabājas svaigi. Tirgū preparāta nosaukums ir SmartFresh, tā aktīvā sastāvdaļa ir metilciklopropēns – ogļūdeņradis ar četrām oglekļa un sešām ūdeņraža molekulām. Pēc Pasaules Veselības organizācijas veiktajiem pētījumiem, konservants var atstāt vien minimālu ietekmi uz veselību, ja cilvēks dienā apēd ap 30 kg augļu, bet to izdarīt nav iespējams.

CITI ŠOBRĪD LASA

– Preparātu SmartFresh jau lieto augļkopības saimniecības 36 valstīs, tostarp Krievijā. Latvijā patlaban veic zinātnisko pētījumu, lai pierādītu konservanta efektivitāti un to varētu reģistrēt lietošanai, – stāsta zinātniece.

Fakti par āboliem

• Ābolu kvalitāti uzglabāšanas periodā raksturo tādi nozīmīgi rādītāji kā cietība, šķīstošās sausnas un skābju saturs. Kontrolējot šos parametrus, var sasniegt vēlamos rezultātus. Savukārt, zinot konkrētas šķirnes ābolu šūnu lielumu, var prognozēt to bojāšanās intensitāti. Jo prāvāki āboli, jo lielāka tajos starpšūnu telpa, kur atrodas gaiss un ūdens, un tādos vieglāk attīstīties mikrobiem.

• Kāpēc importa āboli ir ļoti lieli? Tā ir nestandarta produkcija, ko uzpērk par lētāku, bet pārdod par samērā dārgu naudu. Lai importētie augļi pārdzīvotu tālo ceļu, būtu svaigi un nebojātos, tos apstrādā ar dažādiem preparātiem. Tik liela sterilizācija ir lielākais bieds veselīgai pārtikai. Labāk izvēlēties vietējos ābolus, jo, ja kokiem ir izveidoti vainagi un tie ir pareizi mēsloti, ķīmiskos līdzekļus komercdārzos lieto samērā maz un augļi pirms ēšanas nav jāmizo.

• Nevajag vienā kastē kopā glabāt mazos un lielos ābolus, jo prāvākie drīz vien sāks pūt un sabojās visus. Augļi jau laikus jāsašķiro. Lielos labāk apēst vai realizēt pirmos, bet mazākos paglabāt ilgākam laikam.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.