Foto: Dionisvera/SHUTTERSTOCK

Gatavo pats savas garšvielas un samazini sāls patēriņu uz pusi 0

Mājās gatavoti garšaugu un garšvielu maisījumi būtiski atšķiras no veikalos pirktajiem – tie ir daudz aromātiskāki un spēcīgāki.

Reklāma
Reklāma
Krimināls
VIDEO. “Bēdz prom!” Kārsavā iereibusi kompānija bēg no policijas un smejas par vadītāja nonākšanu policijas rokās 55
VIDEO. Kāpēc gurķus tin plēvē? Atbilde tevi pārsteigs
Krievija vismaz mēnesi zināja par terorakta gatavošanu: “Lai viņi nestāsta pasakas fejai!” 87
Lasīt citas ziņas

Pašam gatavojot, iespējams sakombinēt dažādas garšvielas un garšaugus.

Ar to maisījumiem arī var samazināt sāls patēriņu, jo tie piešķir ēdienam patīkamu aromātu un tādu garšas buķeti, ka sāls daudzumu var samazināt vismaz uz pusi.

Garšaugu maisījums – sāls aizstājējs

CITI ŠOBRĪD LASA
Foto: Iryna Kaliukina/Shutterstock

• 2 ēdamkarotes kaltētas pētersīļu saknes gabaliņu

• 1,5 ēdamkarotes paprikas pulvera

• ēdamkarote kaltēta bazilika

• ēdamkarote kaltēta timiāna

• ēdamkarote malta koriandra

• 1,5 tējkarotes sīpolu pulvera vai pārslu

• tējkarote malta kumīna vai ķimeņu

• tējkarote ķiploku pulvera vai granulu

• tējkarote maltu sinepju sēklu

• pustējkarote Kajennas piparu

Nopērk tirgū pētersīļa sakni, sagriež mazos gabaliņos, izklāj vienmērīgi uz cepamā papīra un izkaltē uz plīts mūrīša vai radiatora. Sajauc visas sastāvdaļas. Vislabāk šis maisījums garšo ar melnajām sinepju sēklām, taču var izmantot arī dzeltenās.

Šis ir universāls maisījums, der teju visiem pamat­ēdieniem, var pievienot zupām.

Sāls aizvietotājs ar citrona garšu

Foto: Fablok/Shutterstock

• 3 ēdamkarotes kaltētu citronu miziņu

• 2 ēdamkarotes kaltēta bazilika

• 1,5 ēdamkarotes kaltēta oregano jeb raudenes

• ēdamkarote selerijas sēklu (adžvains)

• ēdamkarote maltu melno piparu

• ēdamkarote sīpolu pulvera vai pārslu

• pustējkarote ķiploku pulvera

Visas sastāvdaļas saliek burciņā un sakrata. Smalki rīvētām citrona miziņām jābūt labi izžāvētām uz plīts mūrīša vai radiatora.

Piestāv zivs un cūkgaļas ēdieniem, salātu mērcēm.

Itāļu garšvielu maisījums

Foto: Domnitsky/Shutterstock

• 2 ēdamkarotes kaltēta bazilika

• 2 ēdamkarotes kaltētu pētersīļu

• 2 ēdamkarotes kaltētas raudenes

• ēdamkarote ķiploku pulvera vai granulu

• 2 tējkarotes maltu melno piparu

• 2 tējkarotes kaltēta timiāna

• tējkarote kaltēta rozmarīna

• pustējkarote sīpolu pulvera vai granulu

Visas sastāvdaļas saber burciņā, sakrata. Garšaugiem nav jābūt pulverī, vislabāk, ja tie ir tikai sakapāti. Maisījumu ledusskapī var uzglabāt pusgadu, un tas nezaudē savu aromātu.

Lieliski noder dažādām zupām, picām, salātu mērcēm, sautējumiem un vistas gaļas ēdieniem.

PADOMS

Ja kāda no garšvielām, kas minēta maisījumu sastāvā, nav dabūjama vai nepatīk tās garša, var to neizmantot, bet eksperimentēt un papildus pievienot kādu citu garšaugu vai garšvielu.

Reklāma
Reklāma

UZZIŅA

Lielāko daļu garšvielu un garšaugu maisījumu var izmantot eļļas aromatizēšanai. Aptuvenās proporcijas: 2 ēdamkarotes maisījuma sajauc ar pusglāzi augu eļļas. Uzglabā vēsā, tumšā vietā. Aromāts un garša parādās pēc 7–10 dienām. Šādu aromatizētu eļļu var izmantot salātu mērcēm, picas pamatnei, sautētiem dārzeņiem.

6 veidi, kā samazināt sāls patēriņu

1. Ēdienam pievieno maltu kaltētu cidoniju pulveri, citrona sulu vai citrona sulas pulveri, ābolu etiķi. Īpaši labi noder kā piedeva dažādiem salātiem, zupām.

2. Izmanto ķiploku un sīpolu pulveri, granulas vai pārslas.

3. Pievieno nedaudz rauga pārslu.

4. Sīki sagriež dažādas aromātiskas saknes, piemēram, seleriju, pētersīli, pastinaku, kā arī papriku, un izkaltē. Pievieno zupām un sautējumiem. Ēdienam tas dod patīkamu garšas buķeti un aromātu.

5. Čili pārslas, Kajennas pipari, asā sarkanā paprika – maza šķipsniņa, un ēdiens ir patīkami sildošs, spēcīgs, stiprs.

6. Sīki sagriež selerijas kātu, izžāvē un samaļ kafijas dzirnaviņās – noder visiem sāļajiem ēdieniem.