Foto: Sommai/SHUTTERSTOCK

Kaut kas starp burkānu un ķirbi. Saldā kartupeļa gardās receptes! 0

Pēc izskata līdzinās kartupelim vai bietei, bet pēc garšas atgādina kaut ko starp burkānu un ķirbi. Tā ir batāte jeb saldais kartupelis, ko var izmantot gan sāļo, gan saldo ēdienu pagatavošanai.

Reklāma
Reklāma

Biešu, batātes un kvinojas salāti

Krievijā valda histērija: izbojāta Putina inaugurācija
TV24
Vai rudenī tiks palielinātas pensijas? Saeimas deputāts par plānotajām izmaiņām pensiju aprēķinā
Viedoklis
Krista Draveniece: Puikam norauj bikses, meitai neļauj pačurāt. Kādi briesmoņi strādā mūsu bērnudārzos? 115
Lasīt citas ziņas
Foto: Hadasit/SHUTTERSTOCK

• 4 galda bietes

• 1 liela batāte

• 200 g novārītas kvinojas (var aizstāt ar prosu, griķiem, brūnajiem rīsiem)

CITI ŠOBRĪD LASA

• 50 g sēklu pēc izvēles (saulespuķu, ķirbju) vai riekstu

• 2 ēdamkarotes kokosriekstu eļļas

• paprikas pulveris, ķimenes

• sāls, pipari

• zaļo lapu salāti

Mērcei:

• 2 ēdamkarotes Extra Virgin olīveļļas

• 2 tējkarotes Dižonas sinepju

• 1 laima sula

Saldo kartupeli un svaigas galda bietes nomizo un sagriež kubiņos. Dārzeņus liek cepešpannā, uzbārsta garšvielas un pārlej izkausētu kokosriekstu eļļu vai olīveļļu. Cep cepeškrāsnī 180 °C 40–45 minūtes, ik pa laikam dārzeņus apmaisot.

Kamēr dārzeņi cepas, noskalo un saplucina lapu salātus, tos kārto bļodā un pievieno ceptos dārzeņus, sēklas vai riekstus un novārītu kvinoju. Atsevišķā traukā samaisa mērcei paredzētās sastāvdaļas. Mērci pārlej salātiem un apmaisa.

Bietes var aizstāt ar citiem dārzeņiem, piemēram, kāli vai seleriju.

Saldo kartupeļu zupa ar čili

Foto: Irigri/SHUTTERSTOCK

• 700 ml dārzeņu buljona

• 1 kg saldo kartupeļu

• 1 sarkanais sīpols

• 2 ķiploka daiviņas

• 5 koriandra zariņi

• 2 ēdamkarotes eļļas

• ¾ tējkarotes kumīna

• sāls pēc garšas

• nažagals čili pulvera

Katlā apcep sīki sagrieztu sīpolu, ķiploka daiviņas un koriandru ar pievienotu kumīnu un sāli. Ik pa laikam apmaisa, lai nepiedeg. Kad sīpoli kļuvuši caurspīdīgi, pievieno gabaliņos sagrieztus saldos kartupeļus un uzvārītu ūdeni, kurā izšķīdināts buljona kubiņš. Uzvāra līdz pirmajam burbulim, samazina liesmu un turpina vārīt, līdz kartupeļi mīksti. Tad visu sablendē. Pasniedzot pievieno grauzdiņus, rotā ar zaļumiem.

Batāte ar tītara gaļu

Foto: Photominer/SHUTTERSTOCK

• 1 vidēji liels saldais kartupelis

• 300 g tītara filejas

• ķiploku pulveris

• paprikas pulveris

• malti melnie pipari

• Kajennas pipari

• sāls

Salātiem:

• 2 saujas zaļo salātlapu vai kāposta

• 1 burkāns

• 4–5 redīsi

• citrona sula

• olīveļļa

Saldo kartupeli sagriež salmiņos, izliek uz cepešpannas, pārkaisa ar garšvielām, pārslaka olīveļļu. Blakus liek tītara fileju, kas ierīvēta ar ķiploku pulveri, pipariem un šķipsniņu sāls. Pannu ievieto cepeškrāsnī un visu cep 200–220 °C 20–30 minūtes, ik pa laikam kartupeļa salmiņus apgrozot.

Piedevām gatavo salātus: salātlapas saplūkā (ja izmanto kāpostu – to sašķērē), burkānu un redīsus sarīvē. Pievieno citrona sulu, olīveļļu un samaisa.

Reklāma
Reklāma

Tītara filejas vietā var izmantot vistas gaļu.

Zivs fileja ar saldo kartupeli

Foto: Photominer/SHUTTERSTOCK

• puse saldā kartupeļa

• laša fileja

• citrona sula

Salātiem:

• 2 saujas zaļo salātu lapu vai baltā/sarkanā kāposta

• 1 tomāts

• 1 gurķis

• 4–5 redīsi

• tējkarote olīveļļas

• balzametiķis

Saldo kartupeli sagriež salmiņos, liek cepešpannā, pārkaisa ar garšvielām, pārslaka nedaudz olīveļļas. Blakus liek ar ķiploku ierīvētu zivs fileju, uzbārsta sāli, pārslaka citrona sulu. Cep cepeškrāsnī 200 °C 10–15 minūtes, līdz zivs izcepusies. Pasniedz ar sagatavotajiem salātiem.

Lasi pēc izvēles var aizstāt ar foreli, mencu, siļķi vai skumbriju.

Plācenīši

Foto: Stepanek Photography/SHUTTERSTOCK

• 1 saldais kartupelis (ap 400 g)

• 100 g vārītu rīsu

• 1 ola

• 5 saulē kaltēti tomāti

• garšvielas

• eļļa cepšanai

Mērcei:

• 100 ml bezpiedevu jogurta

• 1 svaigais gurķis

• citrona sula

Saldo kartupeli novāra, sastampā, pievieno vārītus rīsus, sīki sagrieztus kaltētos tomātus un samaisa. Tad iesit olu, pieliek garšvielas un rūpīgi samaisa. Veido nelielus plācenīšus un cep uz pannas sakarsētā eļļā.

Pasniedz ar mērci, kas pagatavota no bezpiedevu jogurta, citrona sulas un sarīvēta gurķa.

PADOMI

• Šo dārzeni būtu vēlams iekļaut ēdienkartē ne vien interesantās garšas dēļ un lai dažādotu maltītes, bet arī tāpēc, ka saldie kartupeļi ir vērtīgs A vitamīna un B grupas vitamīnu, kā arī kalcija un nātrija avots.

• Batātes var cept cepeškrāsnī, kā arī izmantot biezeņa, plācenīšu vai krēmzupas pagatavošanai, iekļaut sacepumos un sautējumos. Lai nenomāktu dārzeņa garšu, ar garšvielām nevajag aizrauties – būs pietiekami ar sāli un pipariem, bet asumiņam var uzbārstīt čili pulveri.

• Lai taptu ātri pagatavojama, garda un sātīga maltīte, vajadzēs tikai dažas ēdiena sastāvdaļas: batāti, svaigo sieru un tunča konservu savā sulā. Saldo kartupeli cep cepeškrāsnī 200 °C 20–25 minūtes. Pēc tam ar karotīti izņem kartupeļa mīkstumu tā, lai nedaudz paliek gar malām. Tad batātes laiviņā pilda tunci, kas sajaukts ar svaigo sieru. Ēdiens ir gatavs!

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.