Foto: Valentina Proskurina/SHUTTERSTOCK

Biezpiena produkts pret biezpienu – no kā iznāk visgardākas biezpienmaizītes? 0

No kā iznāk visgardākās biezpienmaizītes – no veikalos nopērkamajām biezpiena masām, kas paredzētas cepšanai, vai parasta biezpiena?

Reklāma
Reklāma
Krievijā valda histērija: izbojāta Putina inaugurācija 174
TV24
Vai rudenī tiks palielinātas pensijas? Saeimas deputāts par plānotajām izmaiņām pensiju aprēķinā
“Krievi mūs burtiski aprīs!” Ukraiņu komandieris skaidro iespējamās kara pauzes briesmas
Lasīt citas ziņas

Kulinārijas biezpiens, pīrāgu biezpiens, biezpiens kūkām un pankūkām, plātsmaižu biezpiens – tik dažādi nosaukumi ir ražotāju piedāvātajiem produktiem, kuri sagatavoti tūlītējai izmantošanai.

Ar ko atšķiras?

Kāpēc parasts biezpiens tik ļoti atšķiras no speciālajām biezpiena masām cepšanai?
CITI ŠOBRĪD LASA

Lielākoties biezpiena masas cepšanai gatavo mazliet citādi nekā biezpienu, ko ražo, saraudzējot pienu un pēc tam karsējot noteiktā temperatūrā, līdz atdalās sūkalas. Kulinārijas biezpienu ražo, saraudzējot pienu ar tīrkultūru un ultrafiltrācijas iekārtā atdalot suliņas.

Tā iegūst ideāli viendabīgas konsistences krēmīgu produktu ar maigu garšu (ne tik skāba kā biezpienam).

Biezpiena masa nav graudaina un karsēšanas vai cepšanas laikā saglabā noturīgu struktūru un neatdala sūkalas. Biezpienam ne vienmēr piemīt šīs īpašības. Pozitīvi, ka teju divreiz atšķiras cena par kilogramu (sk. tabulā).

Veikalos pašlaik var nopirkt tikai Polijas un citu valstu ražotās biezpiena masas cepšanai, jo vietējie ražotāji mazā noieta dēļ tās izņēmuši no sortimenta, kaut gan no plātsmaižu biezpiena 1 kg iepakojumā, ko ražoja a/s Tukuma piens, sanāca brīnišķīgas biezpienmaizes.

Kāpēc to veikalā neatrast? A/s Tukuma piens mārketinga nodaļas vadītājs Armands Artihovičs skaidro, ka pircēji dod priekšroku parastajam biezpienam un, pievienojot sev zināmas sastāvdaļas, cep no tā plātsmaizes, biezpiena plāceņus un gatavo citus desertus: “Diemžēl plātsmaižu biezpienu kilograma iepakojumā neražojam. Tas vēl ir pieejams lielajos 5 kg spaiņos HoReCa klientiem, un viņi, visticamāk, no tā gatavo plātsmaizes.”

Izmēģinot dažādu ražotāju biezpienu un trīs biezpiena masas, nevar apgalvot, ka viens vai otrs būtu pārāks (sk. tabulā). Laikam būtiskāk ir atrast biezpienu, kas labi izcepas viendabīgā, sulīgā masā, tajā pašā laikā saglabājot biezpiena izcilo garšu un aromātu. Te nederēs sauss, graudains un skābs biezpiens, bet vidēji trekns, sulīgs.

Kur vēl izmantot

Biezpiena masa ir kvalitatīvs produkts, var nopirkt arī bez pievienotām piedevām, līdz ar to tas ir dabīgs produkts par salīdzinoši zemu cenu.

Reklāma
Reklāma

To pievieno aukstajām zupām, no masas gatavo krēmveidīgus sald­ēdienus, izmanto kā pildījumu lazanjai, tortiljām, cep biezpiena plācenīšus, izmanto siera kūkās, augļu un biezpiena masas kārtojumos.

Turklāt biezpiena masa ir laba alternatīva maskarpones, rikotas un svaigajam sieram, jo satur mazāk tauku un kaloriju, bet garšas ziņā daudz neatpaliek no oriģināla.

Jāpiebilst, ka arī no rikotas siera iznāk gardas biezpienmaizītes.

UZZIŅA

No visiem piena produktiem tieši biezpienā ir visvairāk olbaltumvielu, kuras organisms viegli uzsūc, turklāt tas ir nozīmīgs kalcija avots. Tāpēc biezpienu nekādā ziņā nevajadzētu svītrot no savas ēdienkartes.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.