Publicitātes foto

Ceļam galdā pupas! 6 gardi un veselīgi ēdieni, kas pagatavoti no sviesta un cūku pupām 0

Māra Lapsa, “Praktiskais latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Reklāma
Reklāma
Krievijā valda histērija: izbojāta Putina inaugurācija
TV24
Vai rudenī tiks palielinātas pensijas? Saeimas deputāts par plānotajām izmaiņām pensiju aprēķinā
Viedoklis
Krista Draveniece: Puikam norauj bikses, meitai neļauj pačurāt. Kādi briesmoņi strādā mūsu bērnudārzos? 115
Lasīt citas ziņas

Gan sviesta pupiņas, gan cūku pupas ir bagātīgs olbaltumvielu, šķiedrvielu un minerālvielu avots. Tās var iekļaut dažādos ēdienos, sākot ar sakņu sautējumiem un beidzot ar zupu un omleti.

Vistu šķiņķīši cūku pupu mērcē

Foto: SHUTTERSTOCK

• 8 nelieli vistu šķiņķīši

• 200 g izlobītu cūku pupu

• 500 g mazu kartupelīšu

• 200 g ķirštomātiņu

• 100 ml saldā krējuma

• 400 ml vistas vai dārzeņu buljona

• 2 ēdamkarotes miltu

• olīveļļa

Pagatavošana:

CITI ŠOBRĪD LASA

Vistu šķiņķīšiem uzbārsta sāli un piparus, apviļā miltos un apgrozot strauji apcep sakarsētā eļļā. Kartupelīšus pārgriež uz pusēm, pieliek vistu šķiņķīšiem, pārlej karstu buljonu. Sautējuma traukam uzliek vāku un visu lēni sautē gatavu – aptuveni 20 minūtes.

Cūku pupas sālsūdenī izvāra mīkstas, nokāš un noloba. Pievieno sautējumam, iemaisa saldo krējumu un uz pusēm pārgrieztus tomātiņus, uzbārsta sāli un piparus, uzvāra un pakarsē vēl īsu brītiņu.

Salāti ar cūku pupām

Foto: SHUTTERSTOCK

• 200 g izlobītu cūku pupu

• 200 g sviesta pupiņu

• 200 g mazo kartupelīšu

• 150 g fetas siera

• 30 g drupinātu lazdu riekstu

• 2 šalotes sīpoli

• saišķītis rukolas

• saišķītis bazilika

• saišķītis pētersīļu

• sāls, pipari

• olīveļļa

Pagatavošana:

Cūku pupas sālsūdenī izvāra mīkstas, nokāš, ūdeni saglabājot. Tad pupas pārlej ar aukstu ūdeni, nokāš, nosusina un noloba miziņu.

Saglabātajā ūdenī liek sviesta pupiņas, izvāra mīkstas, pēc tam pārlej ar aukstu ūdeni, nokāš.

Kartupelīšus sālsūdenī izvāra mīkstus, pārgriež uz pusēm vai sagriež biezās šķēlēs. Visu liek salātu traukā.

Pannā sakarsētā eļļā apcep sasmalcinātus šalotes sīpolus, iemaisa zaļumus, sāli un piparus, kopā ar sadrupinātu fetu pārber kartupeļiem un pupām un iemaisa. Pārkaisa drupinātus lazdu riekstus.

Pupiņu un gaileņu salāti

Foto: SHUTTERSTOCK

• 400 g sviesta pupiņu

• 400 g gaileņu

• 2 paprikas

Mērcei:

• 3 ēdamkarotes eļļas

• 1–2 ēdamkarotes baltvīna etiķa

• 1 ķiploka daiviņa

• 1 tējkarote paprikas pulvera

• 1 tējkarote sāls

• ¼ tējkarotes maltu melno piparu

Pagatavošana:

Paprikas sagriež tievās strēmelītēs. Pupiņām nogriež cietos galus un pākstis sadala mazos gabaliņos. Gailenes sagriež un apcep uzkarsētā eļļā, līdz pazūd liekais šķidrums. Pievieno pupiņas un papriku. Turpina cept, līdz tās kļūst spīdīgas.

Gatavo mērci, izmantojot eļļu, vīna etiķi, paprikas pulveri, sasmalcinātu ķiploka daiviņu, sāli un piparus.

Pannu noņem no plīts. Salātiem pārlej mērci, liek dziļā traukā.

Svaigas pupiņas var aizvietot ar saldētām vai konservētām, bet gailenes – ar baravikām, apšu bekām vai šampinjoniem.

Reklāma
Reklāma

Omlete ar sviesta pupiņām

Foto: SHUTTERSTOCK

• 150 g sviesta pupiņu

• 4 olas

• pusglāze piena

• augu eļļa

• dilles

• sāls

Pagatavošana:

Pupiņām nogriež cietos galus, pākstis sagarina 3–4 daļās un novāra sālsūdenī aptuveni 5 minūtes. Nokāš caurdurī un noskalo aukstā ūdenī. Tad pupiņas cep pannā uzkarsētā eļļā. Tikmēr bļodā sakuļ olas ar sāli, pievieno pienu, sakapātas dilles un uzlej apceptajām pupiņām. Omleti apcep no abām pusēm.

Dārzeņu zupa ar kausēto sieru

Foto: SHUTTERSTOCK

• 200 g sviesta pupiņu

• 200 g zaļo zirnīšu

• 4 kartupeļi

• 2 burkāni

• 1 ziedkāposts

• 1 paciņa kausētā siera

• melno piparu graudi

• zaļumi

• sāls

Pagatavošana:

Kartupeļus un burkānus sagriež, sviesta pupiņām nogriež cietos galus un pākstis sadala uz pusēm. Dārzeņus liek katlā, uzlej litru ūdens, pieber sāli, piparus un vāra uz lēnas uguns 8–10 minūtes. Tad iemaisa kausēto sieru un ļauj tam izkust. Pasniedzot zupu pārkaisa ar sasmalcinātiem zaļumiem.

Marinētas sviesta pupiņas

Foto: SHUTTERSTOCK

• 400 g sviesta pupiņu

• 1 sīpols

• 2–3 ķiploka daiviņas

• 1 lauru lapa

• melno piparu graudi

• sinepju sēklas

• dilles

Marinādei:

• 1 l ūdens

• 2 ēdamkarotes sāls

• 2 ēdamkarotes cukura

• 100 ml 9% galda etiķa

Pagatavošana:

Pupiņām nogriež cietos galus un pākstis sadala gabalos, lai varētu ērtāk savietot burkā. Liek verdošā sālsūdenī un vāra aptuveni 10 minūtes (nedrīkst pārvārīt!). Nokāš.

Sīpolu sagriež plānās šķēlītēs, dilles sasmalcina. Burkā kārto pupiņas, sīpolu šķēles, dilles, lauru lapu, sinepju sēklas, piparus un ķiplokus.

Gatavo marinādi: katliņā uzkarsē ūdeni, pieber sāli, cukuru un pagaida, līdz izšķīst. Katliņu noņem no uguns, pielej etiķi.

Karsto marinādi uzlej pupiņām, atdzesē, burkai uzskrūvē vāku, novieto vēsumā.

Var ēst jau pēc 3–4 stundām, bet īsti gatavas ir nākamajā dienā.

Padomi!

• Pirms vārīšanas pupiņām pārlej aukstu ūdeni. Ja ēdiena gatavošanai izmanto tumšas pupiņas, pēc uzvārīšanās pirmo ūdeni nolej.

• Ja nākamajam vārīšanas ūdenim pievieno nedaudz eļļas, pupiņas izvārīsies ātrāk, un garša būs labāka.

• Sāli pievieno vārīšanās beigās. Ja to dara sākumā, sāls paildzinās vārīšanos.

• Saldētus dārzeņus – pupiņas, zirnīšus, ziedkāpostus – neatlaidina, bet uzreiz ievieto verdošā ūdenī.

• Lai atbrīvotos no iespējamiem kukaiņiem, ziedkāpostus pirms vārīšanas patur ūdenī, kam pievienots sāls vai nedaudz etiķa.

• Pupiņu ēdieni nav ieteicami cilvēkiem, kam ir gremošanas un vielmaiņas traucējumi, locītavu slimības.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.