Foto – Matīss Markovskis

Citādi milti – vērtīgāka maltīte. Noskaidrojam, ar ko tie atšķiras un kuram ēdienam der 0

Par miltiem runājot, visbiežāk iedomājas parastos – baltos kviešu miltus. Daudzi gan nevar tos ēst, jo organismam netīk glutēns jeb lipeklis, ko milti satur. Citi baltos miltus cenšas nelietot, vērtē kā veselībai mazvērtīgus. Ko likt vietā, ja tomēr kārojas uzcept, uzradīt kādu kārumu, gardumu, vienlaikus maltīti darot vērtīgāku? Parunāsim par citādiem miltiem.

Reklāma
Reklāma
Krievija uzbrūk Ukrainai ar “brīnumieroci”. Ar to varētu tikt galā tikai F-16 144
TV24
“Viņi ir gatavi uz visādām neģēlībām.” Kas mudinātu Putinu pieņemt lēmumu uzbrukt NATO?
Veselam
Neviens to pat nenojauta – pasaulē populāros kosmētikas produktos vēzi izraisošas ķīmiskas vielas 800 reižu pārsniedz normu 42
Lasīt citas ziņas

Dita Lase ceļ no somas neskaitāmas paciņas, rāda citu pēc citas. Lūk, kokosriekstu milti, bet te – kukurūzas milti. Šie ir turku zirņu milti, tad vēl mandeļu, linsēklu, kvinojas, amaranta, lupīnu, prosas, sorgo, kastaņu, topinambūra un kaņepju milti. Šie ir no rīsiem, bet tie no griķiem, un vēl ir čufas jeb zemes mandeļu milti, no Indijas ceļtekas sēklām…

Visus šos miltus iespējams nopirkt Latvijā, vairākumu – gan tikai eko vai bioloģiski ražotās pārtikas un citos specializētajos veikalos. Šie milti nesatur glutēnu, turklāt tajos ir daudz citu veselībai vērtīgu vielu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Dita rīko ēdiena gatavošanas meistarklases, arī par bezglutēna konditoreju. Viņa pārbaudījusi praksē, kā iespējams izmantot citādos miltus, lai rezultāts būtu baudāms, izdotos gards un veselīgs. “Daudzi uzteic vērtīgos pilngraudu kviešu miltus, taču no tiem ceptās pankūkas vai maizītes iznāk tādas smagnējas. Ja pievieno daļu citādo miltu, smagnējuma nav, turklāt uzturvērtība ir tikpat augsta,” uzsver Dita.

Gatavošanā der zināt dažas nianses

* Nevar pa tiešo īstenot jebkuru recepti, kur izmantoti kviešu milti, tos vienkārši aizstājot ar citiem miltiem. Tie tomēr uzvedas citādi, piemēram, neuzbriest kā kviešu milti, nav tik elastīgi.

* Ar citādajiem miltiem vislabāk aizstāt apmēram 10 procentus no kopējā miltu daudzuma. Šāda piedeva vairo uzturvērtību un papildina garšu, padarot to interesantāku, izteiktāku.

* Citādie milti arī piešķir krāsu. Piemēram, turku zirņu, kukurūzas vai lupīnu milti papildina cepumu ar dzeltenu toni, bet ķirbja sēklu milti rada zaļu nokrāsu. Topinambūra, kastaņu un griķu milti dāvina brūno, savukārt auzu miltu pievienošana palīdz veidot kārdinoši brūnu garoziņu.

* Ēdieniem ar saldo ievirzi lieti noder kokosriekstu un citu riekstu, arī kastaņu, topinambūru vai lupīnu milti.

* Austrumu saldumiem labi der pākšaugu milti, piemēram, no turku zirņiem, adzuki pupiņām vai lēcām.

* Turku zirņu milti ir vislipīgākie bezglutēna milti, ne velti tos izmanto kā olas aizstājēju dažādos plācenīšos, cepumos. Veido arī kraukšķīgu panējumu. Šos miltus pievieno ne vairāk kā 10% no kopējā mīklas daudzuma, lai aizstātu olu. Var gatavot arī izstrādājumus tikai no zirņu miltiem, taču atdziestot tie parasti ir pasausi, piemēram, pankūkas, toties teicami izdodas dažādi Austrumu saldumi no šiem miltiem. Turku zirņu milti ir ļoti veselīgi, tie ir bagāti ar olbaltumvielām – ap 22%, satur gan šķiedrvielas, gan minerālvielas.

Reklāma
Reklāma

* Kokosriekstu milti ir saldi, tādēļ mīklai var pievienot mazāk cukura. Šie milti izteikti uzsūc mitrumu, tas nozīmē, ka mīklās, kas satur šķidrumu, tie ļoti briedīs. Labāk izmantot mīklā, kur šķidruma nav, piemēram, gatavojot smilšu mīklu vai svaigēdāju kūkas pamatni.

* Kvinojas milti satur ap 15% olbaltumvielu, arī visas neaizstājamās aminoskābes, daudz minerālvielu un vitamīnu. Garša ir riekstaina, mazliet rūgtena, līdzīga griķiem. Mīklā var pievienot līdz 30% no kopējā miltu daudzuma.

* Amaranta milti ieteicami sāļajai mīklai. Satur ap 28% viegli sagremojamu olbaltumvielu, gana daudz šķiedrvielu. Mīklā liek ne vairāk par 25% no kopējā daudzuma, citādi cepums iznāk pārāk blīvs.

* Ja mājās gatavo mandeļu vai citu alternatīvo pienu, izlieto arī smalkumus, kas paliek pāri.Vērtīgais piens iznāk, ja mandeles, ķirbja sēklas, saulespuķu vai sezama sēkliņas izmērcē, tad pievieno ūdeni un maļ blenderī, pēc tam nokāš. Taču tikpat vērtīgi ir pārpalikumi – tie ir rupja maluma citādie milti, ko var izmantot konditorejā. Pāri palikušos krikumus liek uz cepampapīra un izžāvē cepeškrāsnī.

Mūsu eksperte: DITA LASE, veģetārās uztura skolas Vegus vadītāja