Kristaps Amsils. Foto: Valdis Semjonovs

“Dobeles dzirnavnieks”: Graudu ražai šogad augsta kvalitāte 0

Līdz ar ziemas miežu un agro kviešu šķirņu kulšanu graudu pieņemšanas sezonu sācis AS “Dobeles dzirnavnieks”, informē uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils.

Reklāma
Reklāma
“Zaļais kurss jau tepat pie sliekšņa.” Vai varētu aizliegt malkas, brikešu un granulu apkuri? 400
TV24
Uzņēmējs nosauc visbirokrātiskākās valsts iestādes, kuras būtu likvidējamas: Šādi es, protams, varu sev audzēt ienaidniekus 72
Māte ar šausmām atklāj, ka jaundzimušais bērns, par kuru viņa rūpējās slimnīcā, nav viņas bērns 19
Lasīt citas ziņas

Viņš arī norāda, ka pirmās graudu kravas izceļas ar augstu kvalitāti, savukārt kopumā šogad “Dobeles dzirnavnieks” plāno pieņemt 350 000 tonnas graudu, no kurām vismaz 30 000 tonnas – bioloģiski audzētos.

“Uz jauno graudu pieņemšanas sezonu raugāmies optimistiski un šī brīža prognozes liecina, ka Baltijā gaidāma rekordraža, ja vien laika apstākļi neieviesīs savas korekcijas,” norāda K.Amsils.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pirmo pieņemto kviešu apjoms liecina, ka arī graudu kvalitāte ir augstā līmenī, izņemot atsevišķām kravām, kam novērots samazināts graudu krišanas skaitlis. Precīzākus secinājumus par graudu kvalitāti varēs izdarīt tuvākās nedēļas laikā, kad sāksies masveidīga kviešu kulšana.

Graudu kulšanas sezona šogad sākās neparasti agri – pirmie ziemas mieži novākti jau 30.jūnijā un šobrīd to kulšana rit pilnā sparā. Ziemas miežu kvalitāti var vērtēt kā labu, šī brīža pļāvums rāda, ka to vidējā ražība ir 5-6 tonnas no hektāra.

Lielāku graudu pieņemšanas intensitāti “Dobeles dzirnavnieks” plāno šīs nedēļas laikā, jo vairums zemnieku sāk kult agrās ziemas kviešu šķirnes – Edvīns, Fredis, Dagmāra, Romiro un citas.

Līdztekus sākas rudzu un zirņu ražas novākšana, kā arī turpinās ziemas rapšu kulšana. “Sākoties intensīvākam graudu pieņemšanas periodam, strādājam septiņas dienas nedēļā un pielāgojam darba laiku lauksaimnieku vajadzībām,” norāda K.Amsils.

AS “Dobeles dzirnavnieks” šogad plāno iepirkt 350 000 tonnu graudu, no kuriem pārstrādāt vismaz 265 000 tonnu. “Uzņēmums attīstās ļoti dinamiski, ik gadu kāpinām gan iepirkto, gan pārstrādāto graudu apjomu, kas ļauj ne tikai būt līderim vietējā tirgū, bet būtiski stiprināt pozīcijas arī eksporta valstīs,” skaidro K.Amsils.

Viņš arī norāda, ka uzņēmums ik gadu strādājam arī pie tā, lai pilnveidotu graudu pieņemšanas, uzglabāšanas un pirmapstrādes procesus, jo kvalitatīvu izejvielu nodrošināšana ir uzņēmuma ražošanas pamats.

Šosezon AS “Dobeles dzirnavnieks” tāpat kā iepriekš pieņem graudus trīs graudu pieņemšanas punktos – Dobelē, Aucē un Gulbenē. Graudu pieņemšanas punkti Aucē un Gulbenē darbu uzsāks šīs nedēļas laikā.

Reklāma
Reklāma

Paralēli aktīvās graudu pieņemšanas sezonas sākumam “Dobeles dzirnavnieks” turpina darbu pie Latvijā vēl nebijušā BIO graudu pirmapstrādes un pārstrādes infrastruktūras izveides, kas sniegs būtisku ietekmi uz bioloģiskās lauksaimniecības nozares attīstību. Šobrīd noris aktīvs būvniecības process, un projektu paredzēts pabeigt līdz 2020. gada beigām.

Plānots, ka piecu gadu laikā pēc projekta realizēšanas Latvijā audzēto biograudu īpatsvars pieaugs no patlaban esošajiem 3% līdz 10% 2026. gadā: “Mūsu jaunizveidotā infrastruktūra veicinās BIO graudu ražošanu un pārstrādi Latvijā, ļaujot lauksaimniekiem diversificēt riskus un nodrošināt stabilitāti,” norāda uzņēmuma vadītājs, akcentējot, ka bioloģiskā lauksaimniecība ir strauji augoša un vēl neaptverta niša, kas Latvijas zemniekiem un uzņēmējiem sniedz lielisku iespēju iekarot savu vietu globālajā tirgū.

“Dobeles dzirnavnieks” ir Latvijas lielākais pārtikas ražotājs un graudu pārstrādes uzņēmums. Tā galvenie darbības virzieni ir visa veida kviešu miltu, mannas, miltu maisījumu, makaronu, graudaugu pārslu, putraimu un dzīvnieku barības ražošana. Plašāka informācija www.dzirnavnieks.lv.

“Dobeles dzirnavnieks” 2018.gadā strādāja ar 117,35 miljonu eiro apgrozījumu, savukārt peļņa sasniedza 3,766 miljonuz eiro.

Kompānijas lielākais akcionārs ar 93,99% akciju ir Igaunijas graudu ražotājs “Tartu Mill”.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.