Foto: Shutterstock

Garšvielu gudrības: kad īsti jāpievieno, lai ēdiens būtu izcils 4

Autors: Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Notriektā tautumeita 7
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 30
SVF: Krievijas ekonomika augs straujāk par visām pasaules attīstītajām ekonomikām
Lasīt citas ziņas

Garšas izjūta katram ir individuāla, tomēr dažas pārbaudītas lietas, gatavojot ēdienu, vēlams ievērot.

Veģetārā uztura skolas Vegus vadītāja Dita Lase skaidro, kā atšķiras ēdiena garša, ja garšvielas pievieno dažādās ēdiena tapšanas fāzēs. Piemēram, kartupeļus cepot, garšvielas uzbārsta pašās beigās, bet vārot jau sākumā pievieno ūdenim. Var arī kartupeļus izvārīt bez garšvielām un pēc tam tajās apviļāt. Var vispār tiem nelikt garšvielas, bet pievienot mērcei, kas tiks pasniegta kopā ar kartupeļiem. Tas atkarīgs no ēdiena receptes. Eiropiešu virtuvei raksturīgāk garšvielas pirms pievienošanas apcept uz sausas pannas, savukārt indieši tās dažas sekundes apcep karstā eļļā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ja garšvielas ēdienam pievieno gatavošanas sākumā, tās obligāti jāapcep eļļā, kā to dara indieši. Tad garša nofiksējas eļļas izvilkumā, ko varēs pievienot zupai, mērcei, sautējumam vai ceptiem kartupeļiem. Ja garšvielas neapcep, bet tāpat iemet katlā vai pannā, smaržos visa virtuve, bet ēdienā tās nejutīs. Taču bažām, ka kaut kas tāds var notikt, nav vietas, ja garšvielas pievieno ēdiena tapšanas nobeigumā. Tad garša nepagūs pazust – ievelkas zupā vai mērcē. Var arī garšvielas pievienot, kad katlu noceļ no uguns. Uzliek vāku un kādas piecas minūtes ļauj ievilkties.

Ja kartupeļiem pievieno rozmarīnu, koriandru, kurkumu, sīpolus, ķiplokus un majorānu, tie sanāks Vidusjūras virtuves gaumē. Savukārt no šā garšvielu sastāva izņemot rozmarīnu un majorānu, kartupeļi iegūs austrumniecisku garšas buķeti.

Daudzu iecienītajiem kāpostiem, lai tie tik ļoti nepūstu vēderu, vajag pievienot ķimenes, kumīnu vai fenheli. Dita uzsver, ka šis dārzenis ļoti labi sader ar asām garšvielām, piemēram, čili un ingveru. Arī ar piparmētru. Svaigu kāpostu salātiem var pievienot timiānu, ingveru un ķiplociņu, savukārt, vārot kāpostu un pupiņu zupu, var pamēģināt salikumu – sīpoli, ķiploki un timiāns, jo tas virumam piešķir bagātīgu garšu, to padara sātīgāku.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.