Foto-heimanis.lv

Iecienītāko vasaras labumu vidū – zemenes, upenes un ķirši 0

Laikā, kad Latvijas daba dārzos un mežos lutina ar dažādu augļu un ogu pārbagātību, liela daļa Latvijas iedzīvotāju ikdienas ēdienkarti regulāri papildina ar svaigām ogām un augļiem, turklāt iecienītāko sezonas labumu TOPa galvgalī joprojām turas zemenes, upenes un ķirši.

Reklāma
Reklāma
TV24
Šoreiz “šefs” ir pielaidis kolosālu kļūdu. Vai Krievijas elite patiesībā gaida Putina nāvi? 41
RAKSTA REDAKTORS
“Šorīt viņi tur stāvēja vairāk nekā pusstundu, diskusijas bija skaļos toņos” – jautājam instruktoram, kuram no šoferiem šādā situācijā ir priekšroka 3
Veselam
8 veidi, kā bērnu izaudzināt par potenciālo psihoterapeita pacientu 18
Lasīt citas ziņas

Kā liecina pārtikas mazumtirdzniecības tīkla “Elvi” veiktā aptauja, 45% respondentu atzinuši, ka dienā regulāri apēd vismaz 2-3 porcijas (300 līdz 500 gramus) augļu un ogu, turklāt gandrīz 43% respondentu norādījuši – svaigas ogas un augļus vasarā ēd gandrīz katru dienu, bet 34,6% – vairāk nekā trīs reizes nedēļā

Par iecienītākajām vasaras sezonas ogām aptaujātie atzinuši zemenes – tās regulāri patērē 8,9% respondentu. Daudzi labprāt našķējas ar upenēm (5,1%), ķiršiem (5,1%) avenēm (5,2%) mellenēm (5,3%) un jāņogām (4,2%), kas Latvijā ir izteikti sezonas produkti un atrodami ne vien veikalu plauktos, bet piemājas dārziņos vai mežos. Bieži tiek ēst arī āboli (7,4%) un banāni (7,1%).

CITI ŠOBRĪD LASA

No svešzemju augļiem un ogām visbiežāk tiek ēsti arbūzi (4,4%), persiki (2,2%) un nektarīni (2,8%).

Jautāti par to, kāda veidā izvēlas sagatavot augļus un ogas, 45,1% respondentu norāda – ogas un augļus vasarā ēd svaigus, savukārt 12,1% labprāt gatavo augļu kokteiļus jeb tā sauktos smūtijus, turklāt 16,6% atzīst, ka vislabprātāk izvēlas Latvijā augušus produktus, jo tie, viņuprāt, ir ar visaugstāko uzturvērtību. Vairums aptaujāto (28,4%) svaigas ogas un augļus savai ikdienas maltītei pērk veikalos, tomēr daudzi arī norāda – galvenokārt ēd to, ko paši izaudzē savā dārzā (24%) vai savāc mežā (14,2%).

98,4% no visiem aptaujātajiem uzskata, ka augļi un ogas ēdienkartē jāiekļauj, jo tie ir nozīmīgs vitamīnu un šķiedrvielu avots, savukārt 66% domā, ka sabalansēta uztura nodrošināšanai dienā būtu jāapēd aptuveni 400 grami svaigu augļu un ogu.

“Kopumā aptaujas rezultāti atbilst uztura speciālistu rekomendācijām un norāda – sabiedrība kļūst arvien izglītotāka un pārzina veselīga uztura pamatnosacījumus,” atzina tīkla komercdirektore Laila Vārtukapteine.

Aptauja par augļu un ogu ēšanas paradumiem vasarā tika veikta interneta vidē, tajā piedalījās 315 respondenti no visas Latvijas. Aptaujāto personu vidējais vecums – 37,3 gadi. 91,5% aptaujāto par saviem ikdienas ēšanas paradumiem norādīja, ka ēd visu, bez ierobežojumiem, 5,7% atzina, ka ir veģetārieši vai vegāni, savukārt 2,8% norādīja, ka medicīnisku indikāciju dēļ ievēro speciālu, ārsta noteiktu diētu.