Agrotops

Vai konsolidācija palīdzēs zinātnei?

Kādi ir pašreizējie zinātnieku izaicinājumi laukaugu šķirņu selekcijas jomā un kādēļ veikta selekcijas institūtu apvienošana? Intervija ar Artu Kronbergu, Agroresursu un ekonomikas institūta direktores pienākumu izpildītāju.

 

Smidzinātāju tehniskās apskates sāksim jau šovasar 

Valsts Tehniskās uzraudzības aģentūras vadītājs Armands Binovskis atklāj, ka smidzinātāju tehniskās apskates maksa plānota atkarībā no sprauslu skaita. Cena par viena sprauslu varētu būt robežās no 1 līdz 2 eiro.

 

Lielākie auzu audzētāji 2015

Auzu platības pērn samazinājušās – kopumā auzas kultas 51 674 ha platībā, kas ir par 13,8 tūkst. ha mazāk nekā 2014. gadā.

 

Kartupeļu sēklai jaunas kategorijas

Jaunie kartupeļu sēklaudzēšanas un sēklu tirdzniecības noteikumi paredz mainīt sēklas kartupeļu kategoriju apzīmējumus, pārejot uz vienotu Eiropas standartu.

 

Stabila kartupeļu raža bioloģiskajā saimniekošanā

Kartupeļu audzēšana bioloģiskajos laukos prasa īpašu izpratni. Vispirms jādomā, kā nodrošināt patērētājam tīkamu un atbilstošu produkciju, vērā ņemot noteiktas īpašības kartupeļu bumbuļiem, kas piemīt konkrētām šķirnēm. 

 

Lauksaimniecībā radikāliem eksperimentiem nav vietas

Valters Bruss, z/s Strazdi īpašnieks, iesaistījies jaunā biznesā – pagājušā gada nogalē viņš Kroņaucē atvēris restorānu, alus darītavu un viesnīcu. 

 

Sapropelis augu mēslošanai

Sapropelis jeb organogēnie ezernogulumi ir viens no Latvijas zemes dzīļu izmantojamiem resursiem, ko tautsaimniecībā līdz šim dažādu iemeslu dēļ izmanto fragmentāri un visai ekstensīvi.

 

Kur slauc veselākās govis?

Izmantojot pārraudzības datus, Agro Tops noskaidrojis Latvijas ganāmpulkus, kuru koppienā aizvadītajā pārraudzības gadā bijis mazākais somatisko šūnu skaits.

 

Govs ķermeņa kondīcijas vērtēšana

Govs vielmaiņas stāvokļa noteikšanai izmanto ķermeņa kondīcijas vērtējumu. Ķermeņa kondīcija ir vizuāls parametrs, kas raksturo govs zemādas tauku slāni. 

 

Teļus baro piena robots

Murmastienes pagasta z/s Laduži saimniece Inese Stroda spriež, ka būtisks izslaukumu kāpums un govju veselības uzlabošanās panākta, uzceļot jauno fermu.

 

Barības un ūdens higiēna dzīvnieku novietnē

Nereti nākas novērot dažādas nozīmīgas higiēnas kļūdas, kuras ikdienā, iespējams, nepamana vai tām netiek pievērsta vajadzīgā uzmanība.

 

No piena govīm izveidoja zīdītājgovis

Viens no lielākajiem Latvijas gaļas liellopu ganāmpulkiem meklējams Vecumnieku novada Valles pagasta pļavās, kur ganās Andra Zjukova zemnieku saimniecības Ziliņi vairāk nekā 300 liellopi.

 

Kā organizēt jēru atnešanos

Pat tad, ja aiz loga vēl aukstums, ap šo laiku aitas siltajā, briestošajā vēderā aug jauna dzīvība. Kad tā būs gatava nākt pasaulē, aitkopju pavasaris būs sācies.

 

 

Galvenā rūpe – gliemežu seksualitāte

Pie Jēkabpils robežas Spunģēņos atrodas Latvijas lielākā gliemežu ferma Snail Land, kur kontrolētos apstākļos audzē divu veidu Dienvidamerikas lielos dārza gliemežus.

 

Biežāk sastopamie augļu dārzu postītāji

Valsts augu aizsardzības dienesta prognožu speciālisti arī 2015. gada sezonā veica kaitīgo nekarantīnas organismu novērojumus un uzskaites augļu koku un ogulāju stādījumos visā Latvijas teritorijā.

 

Vasaras aveņu šķirņu salīdzinājums

Pūres Dārzkopības pētījumu centrā iestādītas vairākas vasaras aveņu šķirnes no Lielbritānijas un trīs šķirnes no Igaunijas. Vērtēšanā īpaša uzmanība pievērsta šķirņu ziemcietībai un izturībai pret kaitēkļiem un slimībām.

 

Bioloģiska augu aizsardzība siltumnīcās

Bioloģiskās augu aizsardzības jeb biometodes ieviešanu veicina efektīvu ķīmisko augu aizsardzības līdzekļu trūkums, kā arī nepieciešamība ievērot trīs četru dienu garu nogaidīšanas laiku, kas nav iespējams, vācot ražu katru vai katru otro dienu.

 

Abonēt drukātu izdevumu
Abonēt
Abonēt
e-izdevumu
Abonēt
Draugiem Facebook Twitter Google+