Agrotops

Lauksaimnieki joprojām kūtri apdrošinās

Apdrošinot sējumus, ražu vai dzīvniekus, lauksaimnieks var pretendēt uz 65% kompensāciju no polises izmaksām.

 

 

Latraps vecos Latvijas piena parādus nemaksās

Kādas ir zemnieku kooperatīvu piena pārstrādes rūpnīcas izredzes izdzīvot šajos krīzes un sarežģītā tirgus apstākļos – sarunā ar LPKS Latraps ģenerāldirektoru Edgaru Ružu.

 

 

Vai baltā puve apdraud kartupeļus?

Pašreiz nav datu par to, cik baltā puve ir izplatīta mūsu kartupeļu laukos, bet, spriežot pēc šīs slimības aktualitātes ārzemēs, baltā puve ir potenciāli bīstama kartupeļu slimība Latvijā.

 

 

Nākotnē no kviešiem labprāt atteiktos

Jāņa Vintera vadītā saimniecība Līgo balstās uz trim vaļiem – augkopību, biogāzes staciju un siltumnīcu biznesu. Šopavasar Līgo atklāja jau otro siltumnīcu, kur audzē hibrīdo gurķu sēklas pasaules gigantam Monsanto.

 

 

Biedru skaits palielinās katrā krīzē

Piensaimnieku kooperatīvā sabiedrība Pienene KT ir paplašinājusi piena savākšanas maršrutus un nupat Vācijā iegādājusies vēl vienu piena mašīnu, atklāj kooperatīva vadītāja Astrīda Pauliņa.

 

 

Igaunijas zemnieki būvēs piena pārstrādes rūpnīcu

Kaimiņi igauņi mūs ir apsteiguši piena ražošanas konkurētspējā, saimnieki saņem lielāku piena iepirkuma cenu un var attīstīties.

 

 

Meklēšanās noteikšana vai hormonālā stimulācija?

Rakstā dots statistisks novērtējums diviem govju atražošanas menedžmenta risinājumiem – hormonālai govju meklēšanās sinhronizācijai un datorizētai govju meklēšanās noteikšanas sistēmai.

 

 

Dziļās kūtis ar pakaišu kompostēšanu

Kādā no žurnāla Agro Tops iepriekšējo gadu numuriem bija raksts par pirmajām Eiropā uzceltajām dziļajām piena lopu kūtīm ar pakaišu kompostēšanu. Tagad par tām jau ir parādījušās pirmās atsauksmes. 

 

 

Tas joprojām ir subsīdiju bizness 

Dairis Rutkis Druvienā, izmantojot jauno zemnieku atbalstu, pirms četriem gadiem iegādājās pirmās Simentāles šķirnes teles no Igaunijas. Šopavasar šķirnes audzētavā R.D. Bullis pasaulē jānāk jau 15 tīršķirnes teliņiem.

 

 

Mums patīk audzēt cūkas 

Burtnieku novada uzņēmēju galveno balvu Gada uzņēmējs šogad ieguva Līvijas un Jāņa Leļļu zemnieku saimniecība Lelles Matīšu pagastā. Šobrīd saimniecības novietnēs ir ap 1000 cūku. 

 

 

No kārkliem ražo premium klases šķeldu

SIA Ecomark Kocēnos nodarbojas ar kārklu stādmateriāla pavairošanu un plantāciju ierīkošanu enerģētiskās koksnes ieguvei.

 

 

Augsnes ielabošanai nepietiek ar mēslojumu vien

Latvijā augsnes struktūras uzturēšanai un uzlabošanai pašlaik netiek veltīta pienācīga uzmanība. Tehnika kļūst arvien smagāka, ražas lielākas un dārzeņu novākšanas laiks mēdz ieilgt līdz pat decembrim.

 

 

Plūmju dārzu ierīkošanai piemērotākās šķirnes

Uzsākot plūmju dārza ierīkošanu, jāizvēlas šķirnes, kas der konkrētos augšanas apstākļos un konkrētam mērķim, nevis stādu tirgotāja ieteiktās vai lielveikalos nopērkamās.

 

 

Raibā vīngliemeža ierobežošanas iespējas

Raibais vīngliemezis ik gadu dārzkopjiem rada lielas problēmas. Ar šo gliemežu sugu cīnīties ir grūti, taču daļēja ierobežošana ir iespējama. 

 

 

Pret nematodēm bez ķīmijas

Latvijā tāpat kā citās Eiropas valstīs palielinās ar nematodēm invadētas platības. Latvijā tas ir sevišķi bīstami burkāniem.

 

Abonēt drukātu izdevumu
Abonēt
Abonēt
e-izdevumu
Abonēt
Draugiem Facebook Twitter Google+