Medības

PERSONĪBA. Kad Meža pētīšanas stacijas direktors Edgars Šmaukstelis kā katru gadu 1. septembrī ņem atvaļinājumu, kolēģi jokojot jautā – vai atkal uz Sočiem brauksi? Zina taču, ka priekšnieks savu brīvo mēnesī nepavada ārzemju kūrortā vai kādā ceļojumā, bet gan – staltbriežu kompānijā. Kopš 1998. gada briežu baurs ir Edgara aizraušanās – agros rītos un vakaros ar plinti vai fotoaparātu plecā viņš dodas uz savu tornīti un jūtas laimīgs. „Tās ir manas Kanāriju salas un mani Soči!“ smaidot nosaka mednieks.
Kad piesakos ciemos ar interviju žurnālam Medības un pie viena uz briežu riestu, Edgars laipni piekrīt būt par gidu, taču piemeldē – neesot nekāds lielais runātājs. Ja nu vienīgi gadījies kāds piedzīvojums, tad gan griboties padalīties un runas plūdi atveras. Un kāpēc lai šī nebūtu tā reize?

MEŽACŪKU MEDĪBAS. Kad valsts uzstādījums ir tāds, ka jānomedī ap 90 % mežacūku, lai apturētu Āfrikas cūku mēra izplatību, mēs pētām, kāda ir mednieku pieredze, kur labāk tēmēt mežacūkai, kā arī kā gudrāk apsaimniekot mežacūku populāciju.

MEDNIEKSIEVAS RECEPTE. Ne vienam vien Lediņu ģimenes ciemiņam pārsteigumā paveras mute, kad saimniece no lielā maizes krāsns kā no pilnības raga vienu pēc otras velk laukā panniņas un podus ar gaļu, kartupeļiem, kāļiem, burkāniem, bietēm, ķirbjiem, grūbām. Cienastu nobaudījuši, viņi nebeidz vien to slavēt – uz malkas uguns gatavotai maltītei pavisam cita garša! Taču vēl pirms sešiem gadiem, kad Lediņi no Jaunkalsnavas dzīvokļa pārcēlušies uz Gata vecātēva Roberta 1933. gadā celto māju Veckalsnavas Kociņos un sākuši tās pārbūvi, lielās madāmas liktenis bijis apdraudēts. Nojaukt varēs vienmēr, nosprieduši saimnieki, un pēc nelielas pārbūves unuzpucēšanas krāsnij sācies otrs mūžs.

MEDĪBU MUNĪCIJA. Munīcijas izvēle ir viens no atbildīgākajiem mednieka uzdevumiem. Ne reizi vien manīti mednieki, kas veikalā izvēlas pa divām trim vītņustobru patronām no katras zortes, un ar šādu bīstamu degmaisījumu dodas uz mežu, nemaz nepadomājot par to, ka katrs no munīcijas veidiem ir jāpiešauj atsevišķi. Būtiski ir saprast, kāds ir katras munīcijas veida uzdevums un pielietojums. Šaujot uz medījamo dzīvnieku, mednieka galvenais mērķis ir panākt to, ka dzīvnieks tiek nomedīts – pēc iespējas ātrāk un iespējami nesāpīgākā veidā, tādēļ ir jo svarīgāk saprasts, kas notiek, kad lode trāpījusi dzīvniekam.

SAFARI STĀSTS. Gads kopš mūsu iepriekšējām lāču medībām aizskrējis kā viens mirklis, un mēs, četri draugi – Guntars, Jānis, Dainis un es – atkal vīkšāmies pie saviem labajiem Karēlijas draugiem Genādija un Anatolija. Izbraucām pusnaktī, lai laikus, pirms robežsargu maiņas Narvas robežas šķērsošanas punktā, tiktu Krievijas pusē, raiti turpinātu ceļu un jau pēcpusdienā nokļūtu pie viesmīlīgajiem saimniekiem. Bet, kas tev deva! Pirmais pārsteigums jau pirms pašas robežas, kur notiek automašīnu reģistrācija rindā. Nelielajā, zaļajā būdelē dirnošais vīriņš mums gandrīz vai priecīgi paziņo, ka rindā būs jāpavada vismaz divpadsmit stundu.

MEDĪBU SUNS. Liels, šķietami lempīgs suns, ar garām, nokarenām ausīm, krunkainu ādu un pamatīgu skeletu, bladhaunds pelnīti tiek uzskatīts par vislabāko degunu pasaulē. Tas spēj saost cilvēka vai dzīvnieka pēdas pat vairākas dienas pēc tam, kad tās atstātas. Pie kam, ne lietus, ne vējš sunim neliegs atrast meklēto. Bladhauna oža ir tik attīstīta, ka šie suņu spēj atrast bojāgājušos pat zem ūdens. Slavenās ādas krokas uz galvas un kakla, ka arī garās nokarenās ausis ir radītas vienam nolūkam – koncentrēt smaržu ap suņa degunu un neļaut tai izgaist vai aizplūst garam. Kolosālas smaržu uztveres spējas savienojumā ar ārkārtīgi izteiktu pēdu dzīšanas instinktu, radījušas šo ideālo dzinējsuni.

MEDĪBU IEROCIS. Vācu absolūtākā klasika, kas saistās ar kara laika filmām, ir mauzers, kas, ejot līdzi laikam, ir iekarojis un noturējis ļoti svarīgu vietu veikalu plauktos. Pirmkārt, jau zīmola nosaukums vien līdzās tādiem gigantiem kā Sauer un Blaser liecina par kvalitāti. Savukārt, ja divi iepriekš minētie zīmoli lielākoties asociējas ar hipotekāro kredītu, tad Mauser ar savu M12 ir izkāpis no luksusa preču uzspiestā tēla un piedāvā medniekiem ļoti kvalitatīvu, modernu un vienlaikus funkcionālu karabīni, kas pie pircēja ieradās pagājušā gadā.

Abonēt drukātu izdevumu
Abonēt
Abonēt
e-izdevumu
Abonēt
Draugiem Facebook Twitter Google+