Foto – Valdis Semjonovs

Kā izaudzēt varenu ķirbi un arbūzus? Izstāde un audzētāju padomi Dabas muzejā 0

Ķirbju audzēšanas interesentus, entuziastus un rudens lielogu garšu cienītājus no 24. līdz 28. oktobrim aicinām uz gadskārtējo ķirbju parādi Latvijas Dabas muzejā, kurā A.Sildes Dārzkopības entuziastu kluba „Tomāts” biedri demonstrēs savu šā gada ražu – būs apskatāmas gan iecienītas un gadu laikā pārbaudītas vērtības, gan jaunas un pārsteidzošas šķirnes, akcetnē muzejs.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Personības tests: jūsu dzimšanas mēneša zieds atklāj par jums vairāk, nekā spējat iedomāties 17
Mākslīgais intelekts nosauc piecus “neveiksmīgākos” latviešu politiķus 115
Kokteilis
Izplatītas frāzes, ko vedeklām labāk neteikt vīramātēm 1
Lasīt citas ziņas

Izstādē „Ķirbji un citas lielas ogas 2018” varēs aplūkot lielus, mazus, apaļus, garenus, bumbierveida un citu formu ķirbjus, ko klāj gluda vai raupja miza. Izstādē būs apskatāmi daudzu krāsu ķirbji – no dažādu toņu dzelteniem, oranžiem, zaļiem līdz pat raibiem, lāsumainiem un svītrainiem.

Latvijas dārzos izaudzētie ķirbji joprojām ir viena no populārākajām rudens veltēm, kas pārtop sātīgās un sildošās maltītēs – zupās, sautējumos un pat saldajos ēdienos. Cepeškrāsnī gatavoti mazie ķirbīši, pildīti ar gaļu vai dārzeņiem, garšo arī tiem, kuri saka, ka ķirbis viņu ēdienkartē esot retums. Ķirbis, kas pārstrādāts sukādēs ir vērtīgs un garšīgs našķis, bet ķirbju sula dienas sākumā ir īsta enerģijas deva veiksmīgai dienai.

CITI ŠOBRĪD LASA

Katru dienu izstādē būs iespēja tikties un konsultēties ar pieredzējušiem ķirbju audzētājiem un notiks dažādu šķirņu ķirbju degustācijas, kā arī varēs iegādāties ķirbjus svaigai ēšanai, cepšanai vai marinēšanai, to izstrādājumus un sēklas. Izstādē piedalīsies A.Sildes Dārzkopības entuziastu kluba „Tomāts” ilggadējie kolekcionāri: Elga Bražūne, Saiva Pekuse, Valentīna Cuznecova, Sarma Žarčinska, Ludmila Kodzasova, Marija Tocupe. Izstāde papildināta ar Maija Čerjakas paprikām.

Izstādes laikā aicinām apmeklēt arī lekcijas, kurās ar savu pieredzi dalīsies kluba „Tomāts” biedri. Lekcijas norisināsies muzeja 6. stāva konferenču zālē: 24. oktobrī plkst. 13 Valentīna Cuznecova iepazīstinās ar veiksmīgu arbūzu un meloņu audzēšanu Latvijā; 25.oktobrī plkst. 13 Sarma Žarčinska ievadīs mūs noslēpumā, kā izaudzēt varenu  ķirbi. Lekcijas var apmeklēt ar attiecīgās dienas izstādes ieejas biļeti.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.