Kabača sievišķajam ziedam redzams mazs kabacītis.
Kabača sievišķajam ziedam redzams mazs kabacītis.
Foto: Inita Šteinberga

Kabači aug greizi un līki. Vai tā ir slimība? 0

“Šogad kabači aug tādi smieklīgi – līki un bumbiera formas. Dažiem jaunajiem pūst gali. Kāpēc tā?” ZANE Krustpilī

Reklāma
Reklāma
Notriektā tautumeita 7
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 30
Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli” 63
Lasīt citas ziņas

“Ja kabacis augot atduras pret kādu šķērsli – lapu, dobes malu un citu, tas ar savu svaru un straujo resnēšanu turpina spiest sevi un sāk augt līks,” skaidro dārzeņu kolekcionāre Sarma Zarčinska. Šim dārzenim nav nekādas citas vainas.

Tie kabači, kas izskatās kā bumbieri, ir cietuši no mitruma trūkuma. Kabacim un citiem ķirbjaugiem vajadzīgs vienmērīgs mitrums. Sausuma periods kabača dzīvē atspoguļojas kā šaurs viducītis.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ja mitruma netrūks, turpmāk kabači būs harmoniska izskata un garšas, cilindriskas formas.

Vīrišķais zieds ir sportiski slaids.
Foto: Inita Šteinberga

Arī jauno kabacīšu galu pūšanā, visticamāk, vainojami laika apstākļi – karstuma un sausuma dēļ tie netiek pienācīgi apputeksnēti. Te nu var palīdzēt pats dārznieks. Rīkojas šādi – norauj tukšo vīrišķo ziedu un ar viducīti iebaksta sievišķajā. Var pat atstāt tajā, pieverot sievišķās ziedlapiņas. Ja vīrišķais zieds ir no tā paša auga, kur sievišķais, tad no šā augļa sēklas izaudzētais ķirbis būs diezgan līdzīgs vecākiem.

Šāda palīdzība ar apputeksnēšanu noderēs arī ķirbjiem, melonēm un citiem gurķaugiem, kas slikti apputeksnējas.

Kabačiem šogad patīk augt neparastās formās.
Foto: Inita Šteinberga

Ja rudens būs labs un garš, tagad apputeksnētie ķirbji vēl pagūs izaugt lieli. Taču kabacim lielam nemaz nav jābūt, tas visgardākais ir jauns un svaigs.

Ļoti gardi svaigi salātos vai cepti ir kabaču ziedi. Šim nolūkam der tukšie ziedi vai visi ziedi, ja kabaču jau par daudz. Kabaču ziedus apber ar sāli vai garšvielu maisījumu, apviļā miltos, olā un atkal miltos. Liek cepties sakarsētā eļļā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.