Publicitātes foto

Kad maizei sirdī ir pavisam īpaša vieta 0

Šķiet katram no mums bērnībā ir bijis sapnis, ka mamma strādā maizes ceptuvē vai konfekšu fabrikā, lai katru dienu mājās ir svaigs maizes klaips un citi gardumi. Jau 20 gadus Gunta Āboliņa dienu dienā piepilda šo bērnības sapni par svaigu maizes kukulīti savai ģimenei, strādājot Fazer Latvija maiznīcā.

Reklāma
Reklāma

Ceļš pie maizes

Notriektā tautumeita 6
Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli” 32
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 30
Lasīt citas ziņas
Publicitātes foto


Par maizes patēriņu veiktā pētījuma dati* parāda, ka mēs latvieši esam lieli baltmaizes cienītāji. 34% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju atzina, ka baltmaizi ēd vairākas reizes nedēļā. Savukārt 26% aptaujāto baltmaizi kādā no maltītēm iekļauj katru dienu. Un tieši Gunta ir tā, kas rūpējas lai katrā Latvijas pilsētā ik dienas būtu pieejama svaiga maizīte.

CITI ŠOBRĪD LASA

Guntas karjeras ceļš sākās jau pirms 23 gadiem, kad viņa kā tirdzniecības pārstāve sāka darbu Ogres maizniekā, kas vēlāk apvienojies ar vienu no tā laika slavenākajām maiznīcām Druva, un kopš 2001. gada zināma kā Fazer Latvija maiznīca. Šobrīd maiznīca Fazer Latvija darbojas jau teju 20 gadus un, pēc Guntas vārdiem, viņa ļoti lepojas ar to, ka strādā lielā starptautiskā uzņēmumā, kas atrodas tepat Ogrē. “Mani iepriecina tas, ka, uzzinot, ka es strādāju Fazer, cilvēki reaģē ļoti pozitīvi – vienmēr saņemu atzinīgus vārdus par uzņēmumu un tā ražoto produkciju,” stāsta Gunta.

Maizes vērtības ģimenē

Publicitātes foto


Gunta atzīst, ka arī pats maizes tapšanas process ir gluži vai maģisks: ”Katram latvietim maize ir kultūras vērtība, no laika gala tā ir celta goda vietā un godināta katrā ģimenē. Latvietis maizi izmanto visādos veidos, lai nebūtu jāizmet ārā neviena šķēle. Citreiz ārzemnieki pat smejas, ka mēs pat saldo ēdienu no maizes varam uztaisīt. Tas tiešām ir tāds maģisks produkts, pret kuru mēs, arī manā ģimenē, izturamies ar lielu cieņu. Es ceru, ka tā ir katram latvietim.”

Savukārt veiktās aptauja parāda, ka baltmaizi visvairāk esam iecienījuši ēst tieši brokastīs – tā atzinuši 61% aptaujas dalībnieku, savukārt, 19% no aptaujātajiem atzīst, ka baltmaizi labprāt ēd jebkurā ēdienreizē. Arī Guntas ģimenē ierasts uz galda redzēt maizes klaipiņu, taču ir viens, kas ģimenē ir īpašā cieņā.

“Manā ģimenē bērni un mazbērni ir iecienījuši pārsvarā baltmaizi, tādēļ mums mājās vienmēr ir Mākoņmaizes klaips. Mazbērni jau paši ir iemācījušies tās receptes, kas pie sirds iet vislabāk – grauzdējot un ēdot ar sāļajām vai saldajām piedevām, piemēram banāniem un zemesriekstu sviestu. Savukārt brīvdienās, kad gribas sevi mazliet palutināt, to izmantojam lašmaizīšu pagatavošanai. Tā jau ir kļuvusi par mūsu brīvdienu tradīciju un neatņemamu sastāvdaļu,” stāsta Gunta.

Reklāma
Reklāma

Pētījums par baltmaizes ēšanas paradumiem veikts pēc “Fazer Latvija” pasūtījuma, sadarbībā ar pētījumu aģentūru “Norstat”. Pētījumā kopumā piedalījušies 500 respondenti. Pētījums veikts laika posmā no 2020. gada 9. – 12. jūnijam.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.