Foto: SHUTTERSTOCK

Kālī ir spēks! 4 veselīgu un garšīgu kāļu ēdienu receptes 0

Vai starp dārzeņiem jūsu ēdienkartē ir vieta arī kālim? Pēc uzturvērtības tie ir pārāki par daudziem citiem dārzeņiem, un arī C vitamīns kāļos saglabājas ilgi.

Reklāma
Reklāma
10 apetīti nomācoši produkti, kas jāēd katru dienu 23
Mājas
12 senlatviešu ticējumi par Jurģu dienu: kāda šī diena, tāda visa vasara? 25
Putinam draud briesmas, par kurām pagaidām zina tikai nedaudzi 15
Lasīt citas ziņas

Kāļus lieto svaigā veidā, jo tie ir sulīgi, citu dārzeņu vidū izceļas ar saldeno garšu. Šķēlēs sagriezti, tie ir ēdami kaut vai kā našķis. Skaties televīziju un grauz kāļus un burkānus! Tos arī var sautēt, cept, lietot kā piedevu pie gaļas ēdieniem, gatavot biezeni.

Kāļus ieteicams gatavot kopā ar burkāniem un kartupeļiem. Kāļos ir A, C un B grupas vitamīni, kalcijs, kālijs, magnijs un samērā daudz sēra, kas piešķir īpatnējo rūgtumiņu un reizēm attur lietot uzturā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Labāki ir mazākie kāļi, jo lielie bieži vien ir sīksti, šķiedraini un nedaudz sīvi. Izvēloties kāli, jāpievērš uzmanība tā izskatam – ja ir plaisas un mīksti plankumi, tas būs rūgts.

Kāļu un ābolu krēmzupa

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas

• 1 liels kālis

• 3 lieli āboli

• pussīpols

• 1 ķiploka daiviņa

• kardamons

• kanēļa standziņa

• eļļa cepšanai

• Vusteršīras, sojas, un tabasko mērce

Pagatavošana

Uzkarsētā cepeškrāsnī liek cepties ābolus. Katliņā apcep sīpolu, ķiploku, kanēļa standziņu, izlobītas kardamona sēklas. Tad pieliek sīkos gabaliņos sagrieztu kāli un pielej ūdeni. Zupu vāra nelielā ūdens daudzumā, līdz kālis ir mīksts.

Kad āboli mīksti, tos izņem no cepeškrāsns, novelk miziņu, mīkstumu bez serdes un sēklām pievieno zupai. Zupu sablendē.

Pēc garšas pievieno nedaudz sojas, Vusteršīras un tabasko mērces. Dekorē ar apceptām gailenēm, kas no rudens glabājas saldētavā.

Kāļu salāti

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas

• 2 vidēja lieluma kāļi

• 3–4 skābēti gurķi

• 2 sīpoli

• 1 burkāns

• 4–5 ēdamkarotes skābā krējuma

• 1 ēdamkarote mārrutku

• zaļumi

• sāls

Pagatavošana

Kāļus sarīvē, gurķus sasmalcina. Mārrutkus samaisa ar skābo krējumu, pievieno mazliet sāls. Gatavajiem salātiem bagātīgi pārkaisa zaļumus.

Ir īstais laiks uz palodzes diedzēt lokus!

Kāļu biezenis

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas

• 200 g kāļu

• čili pipars

• tējkarote cukura

• 1 timiāna zariņš

• sāls

Pagatavošana

Kāli nomizo, sagriež mazākos gabalos un liek vārīties nelielā daudzumā verdoša ūdens, līdz dārzenis kļūst mīksts. Pievieno cukuru, sāli, timiānu, čili (var izmantot arī pulveri).

Kāļus nokāš un ar rokas blenderi visu sablendē (bet neputo).

Biezenim piestāvēs arī ķiploki, ko pievieno pirms blendēšanas, un ķimenes, tās pārkaisa jau gatavam biezenim.

Kāļu biezzupa

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas

• 2 vidēji kāļi

• 2 vidēji burkāni

• 1 sīpols

• 200 g konservētu turku zirņu

• 1 ķiploka daiviņa

• 1 vistas fileja

• sāls, melnie pipari

• paprikas pulveris

Pagatavošana

Nomizo kāļus, burkānus, sīpolu un liek verdošā ūdenī. Vistas fileju sagriež strēmelēs.

Reklāma
Reklāma

Kad dārzeņi mīksti, pievieno gaļu. Kādas 15 minūtes pirms vārīšanas beigām virumam pieliek nokāstus turku zirņus.

Tad arī pieber sāli, piparus un vēl kādas garšvielas (timiānu, rozmarīnu) pēc garšas.

Kad zupa gatava, tajā iemaisa ķiplokspiedē saspiestu ķiploka daiviņu. Uzliek vāku, lai garšas sajaucas.

Var sīki sagriezt marinētus gurķus un pievienot, kad zupa jau ielieta šķīvī.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.