Kaltētas baravikas un baraviku pulveris
Kaltētas baravikas un baraviku pulveris
Foto – Valdis Semjonovs

Kaltētas baravikas
 un sēņu pulveris. Guntas Rupenheites receptes 0

Kaltētas baravikas

Lielās sēnes žāvē atsevišķi no sīkajām. Baravikas sagriež plānās šķēlēs, kārto uz cepešpannā ieklāta cepampapīra. Kaltēt var cepeškrāsnī, pirtī uz lāvas pēc tam, kad ģimene nopērusies (šādi dažkārt rīkojoties Gunta Rupenheite), vai arī mazo baraviciņu šķēlītes savērt diegā un iekarināt logā, taču tas nav racionāli, jo sēnes žūst lēni un var sabojāties.

Reklāma
Reklāma
Veselam
8 veidi, kā bērnu izaudzināt par potenciālo psihoterapeita pacientu 13
Kokteilis
FOTO. Ieva Brante demonstrē lielisku veidu, kā parādīt krāpniekiem viņu īsto vietu
Jau rīt Krievijas raķetes var lidot uz jebkuru valsti. Zelenskis par iespējamiem draudiem Eiropai
Lasīt citas ziņas

Cepeškrāsnī sākumā žāvē +50 °C, bet vēlāk temperatūru paaugstina līdz +75…+ 80 °C. Ja ir zemāk par +50 °C, sēnes slikti žūst un var saskābt, savukārt pārāk augstā temperatūrā – piedegt, pasliktinot to garšu.

Žāvēšanas sākumā sēnes izdala daudz mitruma, tāpēc jānodrošina gaisa apmaiņa – cepeškrāsns durtiņām jābūt nedaudz atvērtām.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pilnīgi izžuvušas sēnes var viegli locīt un pārlauzt, tās nedrūp. Labi izžāvētās piemērotos apstākļos var uzglabāt vairākus gadus. Tomēr ar laiku zūd sēņu tipiskā garša un jo īpaši aromāts. Starp izžāvētajām nedrīkst atrasties kāda neizkaltēta, jo tā sabojās pārējās.

Baraviku pulveris


To var pagatavot no visas sēnes vai tikai no lielo baraviku kātiem. Sakaltē, kā teikts iepriekšējā receptē, un saberž pulverī vai samaļ kafijas dzirnaviņās. Ieber burkā, aizskrūvē vāciņu un glabā siltā, sausā vietā. Baraviku pulveris bagātina mērču un zupu garšas buķeti.