Foto: Humannet/SHUTTERSTOCK

Spinātu sēšanas laiks ir klāt! Svarīgākais nosacījums – lai tiem nav par karstu! 0

Inita Šteinberga, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 24
Aivars Lembergs sašutis par kārtējo slogu uz Latvijas patērētāju kakla: “Tā mēs iegriezām Krievijai – pērkam dārgākus dārzeņus no Krievijas”
Kokteilis
Numeroloģijas tests: aprēķini savu laimīgo skaitli un uzzini, ko tas par tevi atklāj 10
Lasīt citas ziņas

“Jau kuro gadu neizdodas spināti. Sēju siltumnīcā pavasarī agrajai ražai, taču tie vienmēr izzied. Varbūt vainojams tas, ka kādu brīdi gadījies mazāk mitruma?” – jautā Zane Liepājā.

“Visticamāk, spināti izzied tāpēc, ka tiem ir par karstu,” skaidro pieredzējusī zaļumu audzētāja Rūta Beirote no zemnieku saimniecības ‘Zutiņi”.

CITI ŠOBRĪD LASA

Patlaban būtu īstais laiks sēt spinātus siltumnīcā – tagad tiem būs pietiekami ilgi augšanai tīkamais vēsums. Zaļumu audzētāja spinātu dzīves ciklu rēķina aptuveni 40 dienas. Kad maija beigās, jūnija sākumā iestājas karstums, tiem jau jābūt novāktiem. Spināti, salāti, rukola, redīsi un citi pavasara zaļumiņi siltumnīcā tiešām jāsēj agri, lai līdz tomātu stādīšanai siltumnīca būtu tukša.

Foto: Inita Šteinberga

Piemēram, zaļumu audzētāja spinātus siltumnīcā sēj jau rudenī. Ja ziemas siltas, tie izaug un ir ēdami visu ziemu. Šī ziema gan bija par aukstu. Taču vēlais sējums sadīgs agri pavasarī.

Tagad sētie spināti līdz aprīļa beigām jau būs apēsti. Tad nākamo porciju maija sākumā sēj nevis siltumnīcā, bet jau uz lauka, vislabāk zem agroplēves.

Gan siltumnīcā, gan dārzā zaļumus (arī redīsus) ieteicams sēt vismaz ar nedēļas intervālu. Tad nebūs problēmas ar ražas apēšanu un pārstrādi. Biežākā kļūda – pavasara azartā sasēt pārāk garu redīsu un salātu dobi, kurā liela daļa ražas pāraug.

Arī spinātiem, tāpat kā visiem augiem, vajadzīgs mitrums, taču izziedēšanā tas nebūtu vainojams.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.