Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls
Foto: SHUTTERSTOCK

Kāpēc lauku piens pēc uzvārīšanas kļūst staipīgs? 0

Daudzu ikdienas uzturā piens ir neiztrūkstoša sastāvdaļa. Lai arī šī produkta īpašības šķiet labi iepazītas, dažkārt tas sagādā pārsteigumu.

Reklāma
Reklāma
Veselam
8 veidi, kā bērnu izaudzināt par potenciālo psihoterapeita pacientu 18
Jau rīt Krievijas raķetes var lidot uz jebkuru valsti. Zelenskis par iespējamiem draudiem Eiropai 188
Kokteilis
FOTO. Ieva Brante demonstrē lielisku veidu, kā parādīt krāpniekiem viņu īsto vietu
Lasīt citas ziņas

“No zemnieces pērku lauku pienu, to uzvāru un pēc atdzesēšanas ievietoju ledusskapī. Pēc dažām dienām piens kļūst staipīgs. Kāpēc tā notiek?” jautā Pēteris K. Iecavā.

Pienam, arī vārītam, ir noteikts derīguma termiņš. Vārot pienu, visi mikroorganismi neiet bojā, arī piena atdzesēšana, kas ir lēns process (arī tad, ja katlu ievieto aukstā ūdenī), veicina to tālāko darbību.

CITI ŠOBRĪD LASA

Mikroorganismi, kas turpina vairoties pat ledusskapja temperatūrā, lēnām sadala piena olbaltumvielas, veidojot staipīgu, nepatīkamas smaržas pienu. Lai piens būtu bez pārsteigumiem, uzkarsētais produkts jāizlieto trīs dienās.

Pērkot pienu no zemnieces, ieteicams apvaicāties, kad tas iegūts (tajā dienā, iepriekšējā vai aizvakar), un, atnesot mājās, nevajadzētu pirms karsēšanas pāris dienu turēt ledusskapī. Karsēt vajag uzreiz!

Konsultējusi Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas katedras vadītāja profesore Inga Ciproviča.