Foto – Shutterstock

Kāpostu tīteņi – 9 idejas dažādiem pildījumiem 0

Gatavot kāpostu tīteņus uzņemas tikai prasmīgas saimnieces, jo pastāv viedoklis, ka tas ir sarežģīts ēdiens. Taču, paralēli darbojoties ar kāpostu lapām un pildījumu, stundas laikā var tikt galā.

Reklāma
Reklāma

Kā pareizi sagatavot kāposta lapas

Krievijā valda histērija: izbojāta Putina inaugurācija
TV24
Vai rudenī tiks palielinātas pensijas? Saeimas deputāts par plānotajām izmaiņām pensiju aprēķinā
Viedoklis
Krista Draveniece: Puikam norauj bikses, meitai neļauj pačurāt. Kādi briesmoņi strādā mūsu bērnudārzos? 115
Lasīt citas ziņas

Visvieglāk kāpostu tīteņus gatavot vasarā un rudenī, kad lapas nav kļuvušas cietas (jo īpaši dzīslojuma centrālā daļa) un ir viegli sarullējamas.

Tīteņiem der tikai ārējās lapas, iekšējās lielākoties ir tā satinušās, ka grūti ietīt pildījumu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Lai kāpostu lapas kļūtu mīkstas, tās vāra sālsūdenī. Vēl labāk ir izgriezt kacenu un kāpostgalvu sutināt tvaika katlā – tad lapas ir ļoti mīkstas un elastīgas, viegli atdalās.

Var izmantot ne tikai galviņkāposta, bet arī Ķīnas kāposta un Savojas kāposta lapas.

Ja ir slinkums vārīt vai tvaicēt, kāpostu uz nakti var ielikt saldētavā. Atkusušās lapas būs mīkstas. Bet tā var darīt tikai vasaras kāpostiem. Pavasarī dzīslojums ir ciets un koksnains arī pēc atkausēšanas (centrālo, cieto dzīslojumu var nedaudz ar nazi nogriezt, tad ir labāk sarullēt).

Ja kāposts ir labi nobriedis un dzīslojums kļuvis ciets, pirms pildījuma likšanas lapu viegli izdauza ar gaļas āmuriņu.

Ko ietīt

Tradicionāli kāpostu tīteņu pildījumu gatavo no rīsiem un maltās gaļas, bet var variēt atkarībā no tā, kas ir ledusskapī un ģimenei labāk garšo. Kombinācijas var būt visdažādākās:

• sēnes ar apceptiem sīpoliem;
• griķi ar cūkgaļu;
• griķi ar sēnēm;
• kvinoja ar sīpoliem un žāvētu gaļu;
• grūbas ar apceptu speķi;
• vistas šķiņķis ar dārzeņiem;
• burkāni ar malto gaļu un sīpoliem;
• kartupeļi ar selerijas sakni un olu;
• pupiņas ar tomātiem un rīsiem.

Pildījumu liek kāposta lapas vidū, abas sānu malas noloka uz vidu un aiztin ciet. Ja tītenis grib vērties vaļā, pārsien ar kokvilnas diegu. Lai kādas produktu kombinācijas izvēlētos, pildījums vienmēr būs izdevies, ja tam pievienos apceptu sīpolu, maltus melnos piparus, garšaugus (baziliku, timiānu, majorānu). Gatavojot pildījumu, jāraugās, lai tas būtu sulīgs un mīksts. Ja sastāvdaļas ir sausas, jāpievieno nedaudz taukvielu un ūdens.

Reklāma
Reklāma

Kad tīteņi apcepti, tos sutina pannā ar vāku, apakšā ielejot nedaudz ūdens. Karstumizturīgu pannu vai katlu ar vāku var likt cepeškrāsnī. Ja tīteņus sutina uz pannas, jāuzmana, lai nepiedeg, iespējams, pēc 10–15 minūtēm jāpielej mazliet ūdens. Pēc tam tīteņus var paturēt pikantā mērcē vai šķidrumam pielikt tomātu pastu, krējumu un garšvielas.

UZZIŅA
• Ja tīteņus pirms vārīšanas apcep uz pannas, tie būs gardāki, ar piesātinātāku garšu. Pannā tos liek ar locījumu uz leju, lai nevērtos vaļā.
• Ja tīteņus ietin folijā un sutina cepeškrāsnī, tie ir sulīgi.
• Kāpostu tīteņus pasniedz ar zaļumiem.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.