Publicitātes foto

Kāzu mielasts. Klasiski un oriģināli klājuma veidi 0

Rudentiņš ir bagāts vīrs, tāpēc šis laiks ir pateicīgs kāzu rīkošanai. Par galdu klāšanas tradīcijām, parastām un neparastām vēlmēm šai jomā stāsta banketu rīkotāji – uzņēmuma “Svētki-Jums” vadītājs Lauris Streņģe un SIA “Viktorija B” ēdināšanas uzņēmuma “Silva” vadītāja Sandra Blūmane.

Reklāma
Reklāma

 

Klājuma veidi

Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli” 32
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 24
Putins ir izmēģinājis jaunu “superieroci”, kādu pasaule “vēl nav redzējusi” 154
Lasīt citas ziņas

Vairums cilvēku izvēlas tradicionālo klājumu, kad viesi sēž pie kopēja galda, bet jaunajam pārim paredzēta īpaša vieta, no kuras visus var pārredzēt.

Retāk pieprasa atsevišķus galdiņus, toties liela piekrišana ir auksto uzkodu servēšanai furšeta veidā. Tam ir vairāki plusi, jo atbrīvojas lielāka telpa dejām, aukstās uzkodas uz galda atrodas īsāku laika sprīdi (furšetu klāj pēc mielošanās ar siltajiem ēdieniem, tādēļ nekas nepagūst atsuloties vai apkalst). Kopējie galdi, kad uz tiem saliek visus piederumus, zaudē savu apjomu, tāpēc aukstās uzkodas nav iespējams izkārtot tā, lai viesi no katras varētu nogaršot pa gabaliņam. Ja aukstās uzkodas servē furšetā, ikviens var ērti piekļūt ēdienam.

CITI ŠOBRĪD LASA

Parasti izdomā galda klāšanas plānu un izgatavo galda kartes, tādējādi katram viesim ir paredzēta sava vieta.

Lielākoties kāzās bērniem neklāj atsevišķu galdu, bet nereti ir arī šāda vēlme. Tas ir atkarīgs no bērnu skaita un vecuma, uzskatiem par sēdināšanu pie kopēja galda un ģimenes tradīcijām.

Bērniem paredzētā galda servējums var būt identisks vai tomēr atšķirties. Piemēram, uzkodas īpaši noformējot, pasniedz oliņas – zaķīšus, maizītes ar sejiņām, saldos riekstiņus un tamlīdzīgi. Servē vairāk tādu ēdienu, ko bērni labprātāk ēd, piemēram, dārzeņu plates ar gurķīšiem, burkāniem, puķkāpostiem, ķiršu tomātiņiem, pīrādziņus, augļus, Piknik siera nūjiņas, retāk ir smalkas uzkodas vai pamatīgas gaļas vai zivju plates. Galds var būt arī interesantāk noformēts, bet nepārspīlējot, jo tā tomēr nav bērnu ballīte.

Kāzās, kur piedalās ārzemnieki, ņem vērā sensitīvas nianses, proti, atturas no ēdieniem, kas tiem varētu būt nepieņemami, piemēram, liellopa mēles galerts, rasols vai pelēkie zirņi ar speķi.

{gallery id=”2144″}

Neparastas vēlmes

Galda rotāšanu parasti uztic floristam vai stilistam, jo tad tas būs visatbilstošākais kāzu tematikai. Izmanto ziedu kompozīcijas, sveces, rožu ziedlapiņas, krāsainus un baltus audumus, lentes. Daudzi vēlas arī balonus, kas paceļas virs galdiem. Taču arī eleganti noformēta augļu plate un pārējie ēdieni ir kā skaista galda rota.

Profesionāli galdu klājēji ir gatavi īstenot arī īpašas vēlmes. Piemēram, kādās kāzās līgavainim negaršoja zirņi, tāpēc citiem svinību dalībniekiem tos pasniedza, bet viņam bļodiņā tika gaļas salāti.

Reklāma
Reklāma

Dažkārt nākas pagatavot kādu īpašu citu tautu ēdienu vai trijos naktī uzstādīt galdu, lai viesi varētu pasūtīt burgerus.

Ir arī bijušas pikantākas idejas. Izrādās, no viesmīļiem sagaida ne vien to, lai viņi apkalpotu viesus pie galda, bet arī pēkšņi pieprasa, lai dejo striptīzu, par gaidīto priekšnesumu piedāvājot samaksu. Tiesa, kad nosaukta summa (sak’, ja darām, tad vismaz zinām, par ko!), neviens no kāzu viesiem nav bijis gatavs tik ļoti tērēties…

Dažkārt jaunais pāris izvēlas savdabīgu kāzu torti, piemēram, tādu, kas asociējas ar viņu mīļvārdiņiem vai tikai pašiem vien zināmiem notikumiem – ar lielu bizbizmārīti, krabja formā, nesimetrisku daudzstāvīgu, figurālu utt.

Īpašais brīdis

Īpašais brīdis vienmēr ir kāzu tortes pasniegšana. Latvieši parasti dod priekšroku dabīgām, kam nav daudz ķīmijas, atturīgi noformētām. Nereti pat atrod tās formu internetā un tad izsaka savas vēlmes.

Šķiet, ir izslimota gludo kūku ēra, kad tortes virsma bija pārklāta ar cukura mastikas vai marcipāna masas kārtiņu. Tās izskatās patiešām glīti, bet ne visiem ir pieņemama pārsaldā garša. Pašlaik daudzi pāri izvēlas tradicionālu noformējumu – ar krēmu, auglīšiem, dažādiem šokolādes dekoriņiem. Vēl nesen tortes rotāja arī ar dzīviem ziediem. Tortes centrā bieži vien liek dažādus dekorus, piemēram, šokolādes jauno pāri, cukura mastikas figūriņas – gulbīšus vai gredzenus.

Pēdējā laikā modē nāk arī mazas kūciņas, piemēram, ar jaunlaulāto iniciāļiem.

Kāzu tortes pirmo gabaliņu parasti nogriež pasākuma vaininieki, tālāk rīkojas viesmīļi. Daži uzskata, ka tortei jābūt baltai, jo šī krāsa simbolizē nevainību, bet parasti tās krāsu un dekorus pieskaņo kopējam noformējumam vai veido atbilstoši jaunlaulāto gaumei, ņemot vērā arī transportēšanas iespējas.

 

Galda izmaksas

Lētākais variants ir uzkodu pauze pēc ceremonijas baznīcā. Tā izmaksā, sākot no 1,70 latiem vienam cilvēkam. Jaunais pāris var nedaudz uzcienāt savus viesus ar uzkodām un dzērieniem, pāris stundas pabūt at tiem kopā. Daudz dārgāk ir organizēt pasākumu kādā ekskluzīvā vietā ar atsevišķiem galdiem un viesmīļiem, kas nepārtraukti seko līdzi viesu labsajūtai. Šāda veida pasākums var maksāt jau no 15 latiem cilvēkam, iekļaujot vakariņas (silto, auksto, desertu) un brokastis.

Kopējo cenu ietekmē izvēle – jo vairāk lašu, ikru, smalku uzkodu, ekskluzīvāku delikatešu, jo dārgāk. Taču var izvēlēties arī ne mazāk gardas lietas. Lētāk iznāk, ja kāzu galdā būs vairāk salātu, bet siltos ēdienus servē uz kopējiem šķīvjiem, nevis pasniedz individuālās porcijās.

Arī bufetes galda izmaksas ir ļoti atšķirīgas, tās atkarīgas arī no pasākuma ilguma. Gatavot dažādas smalkas pirkstiņuzkodas ir dārgāk nekā, piemēram, sagriezt salātus, tādēļ šāds laba līmeņa galds parasti mēdz būt dārgāks nekā tradicionālais.

Kopējās izmaksas stipri ietekmē arī vēlamais servisa līmenis. Galda klājums, dekori, apkalpojošo viesmīļu skaits (viens katriem piecpadsmit – divdesmit viesiem vai katriem pieciem). Tas viss ir jāizrunā ar galda klājējiem, lai nerastos neveiklas situācijas un pasūtītājam būtu skaidrs, par kādu servisa līmeni viņš maksā.

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.