Foto – Shutterstock

Laša filejā baktēriju nekonstatē 0

Pēc Igaunijā izskanējušā inficēto zivju skandāla, veicot zivju produkcijas pārbaudi vienam paraugam, Latvijas PVD nav konstatējis patogēno mikroorganismu.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Personības tests: jūsu dzimšanas mēneša zieds atklāj par jums vairāk, nekā spējat iedomāties 17
Mākslīgais intelekts nosauc piecus “neveiksmīgākos” latviešu politiķus 115
“Kā krāpnieks zināja, ka neesmu izņēmusi paciņu?” Lasītāja atmasko neīsto “Latvijas Pastu” 1
Lasīt citas ziņas

Veicot laboratoriskos izmeklējumus, “M.V.Wool” produktā “Atlantijas laša fileja” listēriju klātbūtne nav konstatēta, informē PVD pārstāve Ilze Meistere.

Pārbaudes tika veiktas pēc tam, kad Igaunijas mediji izplatīja satraucošu vēsti par cilvēku inficēšanos ar baktērijām no Igaunijā lielākā zivju pārstrādes un fasēšanas uzņēmuma “M.V.Wool” ražotnes, kā rezultātā Igaunijā deviņi cilvēki saslimuši ar listeriozi un divi no viņiem miruši.

CITI ŠOBRĪD LASA

Igaunijas Veterinārā un pārtikas dienesta pasūtītās ģenētiskās analīzes apliecinājušas, ka agresīvās listērijas izplatījušās no “M.V.Wool” ražotnes. Šobrīd katra produkcijas partija tiek pastiprināti pārbaudīta.

Kopš šī gada 1. aprīļa uzņēmums ir paņēmis vairāk nekā 600 paraugu, lai noteiktu listēriju klātbūtni visā produkcijas klāstā un “pašreizējā situācijā visi paraugi ar lielu rezervi atbilst ES noteiktajām robežnormām”.

Jau ziņots, ka, reaģējot uz notikušo, Latvijas PVD veicis pārbaudes tirgū un veikalos. PVD vecākais eksperts Andris Vaiders pagājušajā nedēļā sacīja, ka “M.V.Wool” kūpinātā produkcija tirdzniecībā nav bijusi pieejama, taču dienests konstatējis atvēsināta laša filejas un paņēmis paraugu, lai to pārbaudītu listērijas klātbūtnes atklāšanai.

Listērija ir patogēns mikroorganisms, kas var vairoties bezskābekļa vidē, tas ir izturīgs pret sasaldēšanu. Parasti tas iet bojā trīs minūtes ilgā karsēšanā vismaz 50 grādu temperatūrā. PVD vecākais eksperts vērš uzmanību uz to, ka lielākā problēma ir produkcijas uzglabāšana neatbilstošā temperatūrā.

Tieši auksti kūpinātas un mazsālītas zivis ir pirmā riska grupa, no kā īpaši jāuzmanās grūtniecēm. Konkrētie nāves gadījumi Igaunijā tiek saistīti ar listeriozi, kas iegūta no auksti kūpināta un mazsālīta svaiga laša un foreles vai dārgākiem produktiem.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.