Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto.
Foto: LETA/Ieva Leiniša

Latvijas Restorānu biedrība: Nozare ir gatava pilnībā iziet no pelēkās zonas 0

Latvijas Restorānu biedrība (LRB) un Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija (LVRA) ir noslēgusi vienošanos ar Finanšu ministriju par nozares ģenerālvienošanās noslēgšanu un samazinātās PVN likmes 12% apmērā ieviešanu.

Reklāma
Reklāma
Veselam
8 veidi, kā bērnu izaudzināt par potenciālo psihoterapeita pacientu 13
Kokteilis
FOTO. Ieva Brante demonstrē lielisku veidu, kā parādīt krāpniekiem viņu īsto vietu
Jau rīt Krievijas raķetes var lidot uz jebkuru valsti. Zelenskis par iespējamiem draudiem Eiropai
Lasīt citas ziņas

LRB prezidents Jānis Jenzis šodien piedalījās Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Nodokļu politikas apakškomisijā un informēja deputātus, ka nozares organizācijas ir izstrādājušas ģenerālvienošanās tekstu un apzinājušas nepieciešamo parakstītāju skaitu.

LRB, LVRA, Latvijas tirgotāju asociācija (LTA) un Latvijas Sabiedrisko pakalpojumu un Transporta darbinieku arodbiedrība (LAKRs), kā arī Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) atbalsta ģenerālvienošanās parakstīšanu. Arī Ekonomikas un Finanšu ministrijas ir sniegušas papildus ierosinājumus, kas ir būtiski nozares sakārtošanas procesos un ir iekļauti nozares pašsakārtošanās plānā. Vairāk par nozares aktuālo situāciju un ģenerālvienošanās saturu sk. pievienotajās infografikās.

CITI ŠOBRĪD LASA

“LRB ir nogājusi garu un cerību pilnu ceļu, vairāk nekā divus gadus esam strādājuši pie nozares sakārtošanas jautājumiem. Kopā ar VID, Finanšu ministriju un Ekonomikas ministriju izstrādātais ēnu ekonomikas apkarošanas plāns paredz pilnīgu nozares iziešanu no pelēkās zonas, noslēdzot ģenerālvienošanos un ieviešot samazināto PVN likmi, kā to jau saskaņā ar ES direktīvu ir izdarījušas 18 Eiropas valstis,” uzsvēra LRB prezidents Jānis Jenzis.

J.Jenzis Saeimas deputātiem arī norādīja, ka viņu lēmums būs svarīgs tūrisma konkurētspējai un attīstībai, jo ēdināšana ir būtiska tūrisma nozares sastāvdaļa. 2018. gadā Latvijas Universitātes un “Live Riga” veiktajā pētījumā, kā otrs svarīgākais Rīgas pilsētas apmeklējuma mērķis, uzreiz aiz pilsētas apskates, tika norādīts gastronomiskais tūrisms.

LRB prezidents arī sacīja, ka ēdināšanas nozare pilda būtiskas sociālas funkcijas. Viena no tām – jauniešu nodarbinātība (bieži vien jauniešiem pirmā darba vieta ir tieši ēdināšanas uzņēmums), arīdzan veselīga dzīvesveida popularizēšana un sociāli atbildīgas uzņēmējdarbības veicināšana, aktualizējot Zero Waste un pārtikas atkritumu neģenerēšanas idejas.