Foto – Shutterstock

Latvijas siera eksports pērn palielinājies par 12% 0

Latvijā saražotā siera eksporta apmērs pērn salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu ir palielinājies par 12%, informēja biedrības “Siera klubs” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova.

Reklāma
Reklāma
Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli” 32
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 30
Putins ir izmēģinājis jaunu “superieroci”, kādu pasaule “vēl nav redzējusi” 154
Lasīt citas ziņas

Viņa pastāstīja, ka siera ražošanas apjoms pērn Latvijā pieaudzis. Ja 2017.gadā valstī kopumā tika saražoti 47 200 tonnu siera, tad pērn saražots 48 300 tonnu siera. Latvijā ražo apmēram 100 sieru šķirnes. Latvijas sierdari pērn kopumā eksportējuši 25 600 tonnu siera, kas ir par 12% vairāk nekā 2017.gadā, kad eksportētā siera apmērs veidoja 22 800 tonnu.

Pēc Davidanovas teiktā, 53% no Latvijā pērn saražotā siera realizēti ārvalstīs – kopumā 73 pasaules valstīs, tostarp visvairāk siera izvests uz Vāciju, Nīderlandi, Lietuvu, Igauniju, Poliju, Itāliju.

CITI ŠOBRĪD LASA

Lai gan kopējā Latvijas piena produktu eksporta vērtība ir samazinājusies – no 243 miljoniem eiro 2017.gadā līdz ir 226 miljoniem eiro pērn, ieņēmumi no siera eksporta pērn ir palielinājušies par četriem miljoniem eiro – līdz 81 miljonam eiro.

Tikmēr Latvijā importētā siera daudzums kopš 2013.gada svārstās vidēji apmēram 15 000 tonnu robežās gadā, piemēram, pērn Latvijā ievestas 15 700 tonnas siera.

Pērn Latvijā turpināja pieaugt arī siera patēriņš uz vienu iedzīvotāju – no 20,1 kilograma 2017.gadā līdz 20,2 kilogramiem 2018.gadā. Kopš 2002.gada siera patēriņš uz vienu iedzīvotāju Latvijā ir gandrīz trīskāršojies. Salīdzinājumam – Dānijā viens iedzīvotājs vidēji gadā patērē 28,1 kilogramu siera, Somijā – 27,3 kilogramus, Kiprā – 26,7 kilogramus, Francijā – 27,2 kilogramus, Vācijā – 24,7 kilogramus, Itālijā – 21,5 kilogramus.

“Siera klubs” valdes priekšsēdētāja pieļāva, ka siera patēriņa pieaugumu Latvijā sekmē piena pārstrādes uzņēmumu piedalīšanās starptautiskās izstādēs, kā arī biedrības “Siera kluba” nopelns, popularizējot šo produktu un mudinot to iekļaut ēdienkartē.

“Izdotas septiņas grāmatas par siera nozīmi ar simtiem ēdienu recepšu, ir uzņemtas divas dokumentālas filmas jauniešiem “Piena deja” un “Mūžīgais piens”, notikuši desmitiem semināru, ikgadējie “Siera svētki”, dažādi konkursi, bijušas neskaitāmas publikācijas presē un sociālajos tīklos, televīziju sižeti,” viņa sacīja.

Reklāma
Reklāma

Biedrība “Siera klubs” dibināta 2002.gadā. Biedrība apvieno siera ražotājus.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.