Foto-Sandis Ruļuks

Liekam burkās! Skolotājas Ainas Vēveres receptes un padomi 1

Liela pieredze dažādu marinējumu, konservu un ievārījumu gatavošanā ir Jēkabpils novada Dunavas pagasta pamatskolas mājturības skolotājai AINAI VĒVEREI. Viņa tos sarūpē savai lielajai saimei, kā arī rīko meistarklases, lai mācītu citas saimnieces. Lūk, dažas receptes no viņas pūra.

Reklāma
Reklāma

Ar sinepēm

Veselam
8 veidi, kā bērnu izaudzināt par potenciālo psihoterapeita pacientu 18
Jau rīt Krievijas raķetes var lidot uz jebkuru valsti. Zelenskis par iespējamiem draudiem Eiropai 188
Kokteilis
FOTO. Ieva Brante demonstrē lielisku veidu, kā parādīt krāpniekiem viņu īsto vietu
Lasīt citas ziņas

• 4 kg gurķu• 100 g sāls• 1 glāze 9% galda etiķa• 1 glāze cukura• ½ glāzes rapšu vai saulespuķu eļļas• 1–2 ēdamkarotes krievu sinepju• ½ tējkarotes melno malto piparu• 1 ēdamkarote caur spiedi izspiestu ķiploku

Gurķus sagriež ripiņās vai gareniski. Sajauc ar sāli, cukuru un noliek vēsā vietā, lai 5–6 stundas (var arī ilgāk, kaut vai 12 stundu) atsulojas. Gurķu ripiņas blīvi saliek burciņās ar skrūvējamiem vāciņiem. Atsevišķā traukā kārtīgi samaisa eļļu, etiķi, maltus melnos piparus, ķiplokus un sinepes (var izmantot arī sinepju pulveri) un uzlej gurķiem, burkas piepildot līdz augšai. Tad burkas līdz pusei liek katlā ar ūdeni un karsē +85 °C: 0,5 l burkas – 15 minūtes, litra – 20 minūtes. Izņem no katla, noslauka un aizskrūvē vāciņus.

CITI ŠOBRĪD LASA

Gurķus var arī nepasterizēt, bet pirms pildīšanas burkās pavārīt, kamēr tie maina krāsu. Pilda burkās un aizskrūvē vāciņus.

Citas receptes – rasoļniks, mazsālīti gurķīši; ar mārrutkiem; kabaču, apelsīnu un citronu ievārījums, burkāni ar medu, tomāti ar rīsiem- un citas lasi žurnālā “Praktiskais Latvietis” 20.- 21.lpp. šeit.