Foto-Fotolia

Lieldienu krusta maizītes 0

Krusta maizītes tradicionāli tiek ceptas un pasniegtas Lielajā Piektdienā angliski runājošās valstīs, bet mūsdienās tās konditorejās pieejamas jau uzreiz pēc Ziemassvētkiem. Folklorā minēts, ka maizītēm ir dziedinošs spēks – tās palīdzot slimajiem atgūties un pasargājot kuģus jūras braucienu laikā, tāpēc pieņemts kādu maizīti saglabāt nākamajam gadam.

Reklāma
Reklāma
RAKSTA REDAKTORS
“Šis nav pirmais signāls, ka mūsu valstī kaut kas nav kārtībā” – Horens Stalbe atklāti par sajūtām pēc piedzīvotā uzbrukuma benzīntankā 80
Māte ar šausmām atklāj, ka jaundzimušais bērns, par kuru viņa rūpējās slimnīcā, nav viņas bērns
“Zaļais kurss jau tepat pie sliekšņa,” plāno aizliegt malkas, brikešu un granulu apkuri 69
Lasīt citas ziņas

Sastāvdaļas (16 maizītēm)
450 g kviešu miltu
7 g sausā rauga
50 g cukura
pustējkarote malta kardamona (vislabāk – svaigi malta)
2 tējkarotes malta kanēļa
puse tējkarote sāls
50 g sviesta
250 ml piena
1 ola
140 g rozīņu
80 g sukāžu pēc izvēles
rīvēta miziņa no 2 apelsīniem

Izejvielas krustiņam
75 g miltu
5 ēdamkarotes ūdens
1 viegli sakulta ola pārsmērēšanai

CITI ŠOBRĪD LASA

Izejvielas glazūrai
3 ēdamkarotes aprikožu ievārījuma

Pagatavošana.
Vidēja izmēra bļodā sajauc miltus, sauso raugu, cukuru, kardamonu, kanēli un sāli.
Sviestu lēnām izkausē, pielej pienu, samaisa. Ja nepieciešams, atdzesē līdz istabas temperatūrai. Pievieno olu un viegli sakuļ. Pievieno rozīnes, sukādes un apelsīnu miziņu. Visu iemaisa miltos, līdz izveidojusies mīkla bez miltu gabaliem.
Mīklu mīca ar rokām uz miltiem nokaisītas virsmas vai ar mīklas mīcīšanas uzgali virtuves kombainā, līdz tā kļūst elastīga un viendabīga (5–10 minūtes).
Mīklu liek ietaukotā bļodā un pārklāj ar ietaukotu pārtikas plēvi. Noliek siltā vietā raudzēties uz 1 stundu vai līdz mīkla dubultojusies apjomā.
Mīklu izveļ no bļodas un ar rokām izveido 16 bumbiņas, ko liek uz 2 cepamajām pannām, kas izklātas ar cepamo papīru. Raudzē otro reizi – aptuveni 30 minūtes.
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.
Pagatavo krustiņu masu – miltus sajauc ar ūdeni un maisa, līdz iegūta viendabīga masa. Masu pilda kulinārijas tūtā, kam izgriež galā mazu caurumiņu.
Katru bumbiņu pārsmērē ar sakultu olu un ar konditorejas tūtu virspusē veido krustiņus. Cep 15–20 minūtes vai līdz maizītes kļuvušas zeltaini brūnas.
Aprikožu ievārījumu viegli uzsilda. Ar otiņu pārsmērē pāri vēl siltām maizītēm un ļauj atdzist.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.