Publicitātes foto

Maize pēc senču receptēm, no eko rudziem. Ilze Jurkāne ciemos Rankas pagasta “Ķelmēnos” 8

Lai iepazīstinātu Latvijas iedzīvotājus ar pašmāju izcilajiem, kvalitatīvajiem un ekoloģiskajiem produktiem, Rimi sadarbībā ar pazīstamo garšas eksperti Ilzi Jurkāni ir izveidojis video stāstu – īsfilmu sēriju “Latvijas gardākie stāsti”. Tie ir veiksmes un pieredzes stāsti, kas ļauj iepazīt spilgtus Latvijas pārtikas produktu ražotājus, kuri piedāvā veselīgu, ekoloģisku un unikālu produkciju. Šie stāsti ir Ilzes Jurkānes dzīvas, vienkāršas un cilvēcīgas sarunas, ciemojoties pie ražotājiem un ceļojot latvisku garšu pasaulē.

Reklāma
Reklāma
Veselam
8 veidi, kā bērnu izaudzināt par potenciālo psihoterapeita pacientu 13
NATO admirālis atklāj, vai ir pazīmes, ka Krievija tuvākajā laikā plāno iebrukt kādā no NATO valstīm
VIDEO. Kāpēc gurķus tin plēvē? Atbilde tevi pārsteigs
Lasīt citas ziņas

Maize visos laikos ir bijusi visas cilvēces eksistences pamatvērtība. Katrā pasaules malā to taisa citādi. Atšķiras gan maizes forma, gan izmantotie graudi un cepšanas paņēmieni, bet, lai arī kā tā tiktu gatavota, bez maizes cilvēks nevar izdzīvot. Tā ir arī simbols – Tēvreizē mēs lūdzam: “Mūsu dienišķo maizi dod mums šodien…” Kristus dalīja maizi gan Kalna sprediķa laikā, gan saviem mācekļiem Svētajā vakarēdienā. Arī citu reliģiju un kultūru vidēs maize ir ne vien ēdiens, bet tā tiek izmantota arī rituālos un svētbrīžos. Piemēram, Latvju dainās maize attēlota gan kā simbols, gan kā viena no svarīgākajām ikdienas maltītes sastāvdaļām, pret kuru cilvēki attiecas ar vislielāko cieņu, jo tās tapšana no grauda līdz gatavam kukulītim ir saistīta ar sūru un grūtu darbu.

Latviešu tautasdziesmā lasām vārdus:
“Neba maize pati nāca
Mana brāļa sētiņā;
Es aiznesu brokastiņu,
Jau sirmīši nosvīduši.”

Stāsts par “Ķelmēnu” maizi

CITI ŠOBRĪD LASA

“Latvijas gardākie stāsti” nav iedomājami bez viena autentiska maizes tapšanas stāsta.

Nonākot Gulbenes rajonā, Rankas pagastā, mēs braucam uz “Ķelmēniem”. Tā ir saimniecība, kurā top viss, kas ir nepieciešams, lai Latvijas iedzīvotāji varētu baudīt izcilu maizi. Te aug rudzi, kas tiek novākti, kaltēti, kulti un malti, lai izceptu maizi, kura pēc tam tiek nogādāta veikalos teju visā Latvijā.

Piebraucot pie “Ķelmēniem”, redzam skaistu rudzu lauku. Brienot caur šo lauku, novēroju, ka labībā aug puķītes un lido tauriņi. Ko tas nozīmē? Te nav lietota ķīmija, kas iznīcina puķes, nezāles un kukainīšus. Rezultātā šeit audzētie rudzi ir bio jeb eko – kā jums labāk tīk apzīmēt.

Ejot uz lielo ražotnes māju, mani sagaida īpašnieka Jura Pauloviča meita Rūta. Viņa vada visus darbus, kas ir saistīti ar maizes ražošanu. Toties brālis Mārtiņš ir atbildīgs par lauksaimniecību. Tā Juris ir sācis nodot vadības grožus jaunajai paaudzei, jo arī abu bērnu otrās pusītes strādā šajā ģimenes uzņēmumā. Rūta mani ved iepazīstināt ar maizes ražošanas procesu.