Foto-Matīss Markovskis

Ne tikai pankūkās! Četru ēdienu variācijas, ko pagatavot no kabačiem 0

Aiva Kalve, “Praktiskais latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Reklāma
Reklāma
Krimināls
VIDEO. “Bēdz prom!” Kārsavā iereibusi kompānija bēg no policijas un smejas par vadītāja nonākšanu policijas rokās 43
Krievija uzbrūk Ukrainai ar “brīnumieroci”. Ar to varētu tikt galā tikai F-16 144
TV24
“Viņi ir gatavi uz visādām neģēlībām.” Kas mudinātu Putinu pieņemt lēmumu uzbrukt NATO?
Lasīt citas ziņas

Kabaci ieteicams uzturā lietot svaigu, lai gan vairāk esam to pieraduši sacept, apviļātu miltos un olā, sacepumos, pankūkās vai iemarinēt ziemai. Tomēr savienojumā ar lapu salātiem un citiem dārzeņiem sanāk svaigi un garšīgi salāti.

Par vērtīgākajiem tiek uzskatīti tieši mazie kabacīši, kas nepārsniedz 15 cm lielumu. Tos uzturā var lietot ar visu mizu, kurā ir ļoti daudz labu uzturvielu. Lielie kabači jāmizo un jāizņem arī sēklotne. Mazos kabačus var pildīt un sautēt nemizojot. Lai cik neparasti tas šķistu, bet kabaci var izmantot arī desertu un saldo ēdienu pagatavošanai – kūkām, ievārījumiem, kurus savukārt var izmantot dažādos kārtojumos.

Kabaču sacepums franču gaumē

• 400 g nelielu kabaču

• 400 g tomātu

• 3 ēdamkarotes olīveļļas

• 1 ķiploka daiviņa

• 180 g krējuma

• 50 g rīvēta siera

• 2 olas

• sāls, pipari

Pagatavošana:

CITI ŠOBRĪD LASA

Kabačus sagriež ap 2 cm biezās šķēlēs, tomātus – sešās daļās (mazos tomātiņus uz pusēm). Sacepuma veidni ieziež ar nelielu daudzumu olīveļļas un ķiploka daiviņu.

Pannā sakarsē atlikušo olīveļļu, pievieno kabačus un viegli apcep. Liek veidnē, pievieno tomātus, pārkaisa sāli un piparus (var arī citas garšvielas) un apmaisa.

Rīvēto sieru sakuļ ar olām un krējumu. Pārlej dārzeņiem. Veidni liek cepeškrāsnī un 200 °C cep 20–30 minūtes.

Kabaču kēkss

• 250 g rīvēta kabača

• 370 g miltu

• 3 olas

• 400 g pūdercukura

• 250 ml augu eļļas

• 3 tējkarotes cepampulvera

• 2 tējkarotes dabīgā vaniļas cukura

• 2 tējkarotes malta kanēļa

• 2 tējkarotes malta muskatrieksta

• sēkliņu un riekstu maisījums

Pagatavošana:

Cepeškrāsni uzsilda līdz 180 °C. Lielā bļodā ar mikseri sakuļ olas, līdz tās ir gaisīgas. Iekuļ cukuru, eļļu un vaniļas cukuru. Pēcāk pievieno miltus, cepamo pulveri, kanēli, muskatriekstu. Iecilā sarīvēto kabaci. Uzber sēkliņu un riekstu maisījumu. Cep aptuveni 45 minūtes. Gatavību pārbauda, kēksa vidū iedurot kociņu, – tam jābūt tīram.

Ja kēksu pārgriež horizontāli un vidū iesmērē putukrējumu, kādu ievārījumu, sanāks kūka.

Kabaču džems

• 1 kg nomizota kabača

• 1 kg cukura

• 1 citrona sula

• ingvera sakne (3 cm)

Pagatavošana:

Kabaci nomizo, sagriež kubiciņos, izspiež citrona sulu. Ingvera sakni nomizo un sasmalcina. (Ja visas šīs sastāvdaļas liks virtuves kombainā vai blenderī un sasmalcinās, masa būs viendabīga.) Liek katliņā, pievieno cukuru. Vāra uz vidējas uguns, līdz cukurs izkusis, ik pa laikam apmaisot, tad palielina uguni un strauji visu uzvāra. Pēcāk liesmu samazina un vāra 20–30 minūtes. Liek sterilizētās burkās un uzglabā vēsumā.

Džemam ir mazliet piparīga garša, ko dod ingvera sakne.

Kabaču salāti

• Mazie kabacīši

• Dilles

Mērcei:

• 3 tējkarotes olīveļļas

• 1 tējkarote citrona vai laima sulas

• 1 tējkarote medus

• 1 maza ķiploka daiva

• sāls, pipari

Pagatavošana:

Kabaci sasmalcina ar dārzeņu mizotāju, veidojot garas sloksnes. Dilles sasmalcina. Liek visu bļodā un aplej ar sagatavoto mērci. Sajauc olīveļļu ar citrona sulu, sasmalcinātu ķiploku un medu. Salātos labi var izjust sāļo un saldo, bet tie ir svaigi. Labi garšos kopā ar ceptu gaļu, būs lieliska piedeva grilētai gaļai.

Reklāma
Reklāma

Salāti jāgatavo īsi pirms pasniegšanas, jo tie ātri atsulojas.

Uzziņai!

• Kabači satur ogļhidrātus, olbaltumvielas, taukus, C, B2 un PP vitamīnu, kā arī minerālvielas: varu, kalciju, magniju un fosforu.

• Kabača mīkstums satur antioksidantus un karotīnu, kas stiprina centrālo nervu sistēmu, bet šajos dārzeņos esošajām šķiedrvielām piemīt organismu attīrošas īpašības.

Padomi:

• Vispiemērotākās garšvielas kabaču ēdieniem ir rozmarīns, timiāns, majorāns, estragons.

• Kabači vislabāk garšo kopā ar tomātiem, sīpoliem, ķiplokiem, burkāniem.