Foto – Shutterstock

Svaigi spiesto sulu laiks rit pilnā sparā! Kādu sulu spiedi izvēlēties? 0

Tuvojas ābolu un bumbieru laiks

Ogu laikam seko ābolu un arī bumbieru raža. Šādās reizēs lieti noder sulu spiedes, kuras gādās par svaigiem un vitamīnu bagātiem dzērieniem uzreiz pēc to izspiešanas. Kāda veida sulu spiedes iespējams iegādāties, un kuras savu darbu izdara vislabāk?

Reklāma
Reklāma

Svarīga ne tikai jauda

Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 vārdu īpašniekus, kuri kā magnēti pievelk pretējā dzimuma pārstāvjus
Kokteilis
Septiņi seni vārdi, kurus nevajadzētu dot meitenēm
Kokteilis
“Man ir lauzta kāja un deguns, pārsista piere, pamatīgs smadzeņu satricinājums…” Horens Stalbe Dobelē nežēlīgi piekauts 191
Lasīt citas ziņas

Populārākās sulu spiedes ir divas – centrbēdzes un zemo apgriezienu. Kamēr centrbēdzes aparāti darbojas straujāk un sula glāzē nonāks ātrāk, šāda sulu spiešanas metode nenāk par labu sulas uzturvērtībai. Smalcināšanas asmeņi rotē tik ātri, ka berzes rezultātā rodas karstums, kas iznīcina daļu vērtīgo enzīmu. Tikmēr zemo apgriezienu sulu spiede, kuras sulu izspiež, izmantojot mehānisko spēku (bet bez cilvēka palīdzības) – līdzīgi kā gaļas maļamā mašīna vai hidrauliskā sulas spiede – sulu spiež lēnām, taču šādi sula tiek iegūta klusāk, ar maksimāli daudz minerālvielām un vitamīniem. Tāpat zemo apgriezienu spiedes kvalitatīvāk izspiež sulu, izspaidām esot daudz sausākām par centrbēdzes radītajām.

Svarīga ir arī aparātu tīrīšana, un šajā ziņā vieglāk tīrīt zemo apgriezienu spiedes, kurām ir mazāk kustīgo detaļu. Katrai spiedei savi plusi un mīnusi, kuri turklāt paliek arvien neredzamāki, augot ierīces vērtībai. Piemēram, šķiedrvielu zemo apgriezienu sulu spiede sulu izspiež ārkārtīgi kvalitatīvi, uzmanību vēršot tieši uz visu augļu, ogu u. c. labumu svarīgā satura – vitamīnu saglabāšanu. Savukārt dārgākās centrbēdzes iekārtas veidotas no kvalitatīviem materiāliem, ir ļoti ietilpīgas un tajos var ievietot lielus, nesagrieztus ābolus, bumbierus u. c. augļus.

CITI ŠOBRĪD LASA

Šķiedrvielu zemo apgriezienu aparātu izvēlējusies arī Grēviņu ģimene. Laura Grēviņa stāsta, ka ar šķiedrvielu sulu spiedi spiesta sula sanāk bieza un bagāta ar uzturvielām. “Tā kā mani ļoti apmierina esošā sulu spiede, nemaz nedomāju izvēlēties kādu citu,” norāda Laura. Viņa stāsta, ka sulu vairāk spiež tieši pavasarī un rudenī, lai stiprinātu imūnsistēmu ar visiem Latvijā audzētiem labumiem. “Liekam iekšā visu, kas izaug pavasarī un rudenī, izmantojam arī citrusaugļus. Savukārt vasarā ogas, augļus un dārzeņus ēdam tāpat – bez nekādas sulu spiešanas,” atklāj “viensplusviens.lv” bloga autore. Vai Latvijā izmantojam visus labumus, kas izaug kokos, dārzos un vagās? “Šķiet, ka Latvijā īpaši populāri ir spiest ābolu sulu, jo to rudenī Latvijā ir ļoti daudz. Tāpat arī plūmju sula ir populāra. Varbūt trūkst dažādības, bet varbūt tādas vienkārši ir mūsu tradīcijas,” spriež Laura.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.