Kampaņas “Ēdienu kari” Publicitātes foto

Piedzīvojot konkrētas emocijas, cilvēks tiecas pēc noteikta ēdiena 2

Izrādās, katrai emocijai ir noteikta garša vai aromāts, tādēļ, ēdot noteiktus produktus, var ļoti ietekmēt psihoemocionālo stāvokli.

Reklāma
Reklāma

Ēdiena garša rada emocijas

“Zaļais kurss jau tepat pie sliekšņa,” plāno aizliegt malkas, brikešu un granulu apkuri 69
Māte ar šausmām atklāj, ka jaundzimušais bērns, par kuru viņa rūpējās slimnīcā, nav viņas bērns 19
Atradusies pirms 13 gadiem pazudusi meitene, kura savulaik neatgriezās mājās no skolas 15
Lasīt citas ziņas

Mūsdienu mediķi ir ievērojuši, ka psiholoģiskie faktori ir tik spēcīgi, ka tie bieži ietekmē fizioloģiju ārstēšanās laikā. Tāpat ir secināts, ka vēlmes pēc noteikta ēdiena ir atkarīgas no psihiskā un emocionālā stāvokļa. To var skaidrot ar sekojošo: ēdiens domāts ne tikai tam, lai uzņemtu barības vielas, tas veido arī emociju pasauli.

Saskaņā ar ajūrvēdu, ir 6 garšas:

  • salda
  • skāba
  • sāļa
  • rūgta
  • savelkoša
  • asa

Ja visas šīs garšas tiek sabalansētas uzturā, ēdiens dāvā cilvēkam veselību un laimi. Ja to harmonija izjaukta, tas atspoguļojas raksturā un uzvedībā, tāpat var veicināt slimību veidošanos.

CITI ŠOBRĪD LASA

Piemēram, slinkums saistīts ar saldu garšu. Saldā garša ir noderīga, bet, ja to izbauda pārmēru, tas ir, ja pārāk daudz uzņem cukuru, mazinās organisma aizsargspējas, ir traucēta vielmaiņa, aknu darbība, aizkuņģa dziedzeri, sīkos asinsvadus, cieš redze. Ir novērots, ka, ēst daudz saldumu, īpaši vakaros, tiecas tie, kuri necenšas risināt savas problēmas.

Piedzīvojot sēras, cilvēks neapzināti vēlas dažādot savu ēdienkarti ar tādiem asiem produktiem kā sinepes, rudzu maize, kafija. Tādēļ rodas liela iespējamība attīstīties hroniskām infekcijām, asins un kaulu sistēmas saslimšanām.

Pesimistisks cilvēks, kurš ātri apvainojas, visu laiku cenšas ēst skābu ēdienu. Taču pārlieka aizraušanās ar skābo negatīvi ietekmē sirdi, plaušas, kuņģi, zarnas, locītavas un iekšējos orgānus.

Rosīgi, saspringti cilvēki bieži vien dievina sālītus ēdienus. Tik ļoti tos bauda, ka ir gatavi pat saldumus ēst ar sāls piedevu. Taču pārlieku sāļš ēdiens ir ienaidnieks visiem asinsvadiem, bronhiem, nierēm, locītavām.

Spītīgi, neatlaidīgi, trauksmaini cilvēki nereti iecienījuši ļoti savelkošus ēdienus. Tāds ēdiens negatīvi ietekmē hormonālo sistēmu, bronhus, mugurkaulu, locītavas, kaulus.

Kaislība pret asu ēdienu ir dusmīgiem, ļoti temperamentīgiem cilvēkiem, tādēļ viņiem rodas iekaisuma procesi aknās,  aizkuņģa dziedzerī, kuņģī, sirdī, dzimumorgānos.

Vēlme pēc cepta ēdiena ir cilvēkiem, kam raksturīga ir rupjība, nogurums un nepatika pret darbu. Tas var novest līdz smadzeņu asinsvadu pārslodzes, tāpat negatīvi ietekmēt aknas, kuņģi, traucēt hormonālo un imūnsistēmas darbību.

Alkatīgiem cilvēkiem pārlieku patīk trekns ēdiens, kas var novest pie kuņģa, aknu, kaulu sistēmas problēmām, vielmaiņas izjaukšanas.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.