Foto: Yulia Davidovich/SHUTTERSTOCK

Svilinošie velnēni! Fakti, ko, iespējams, vēl nezināji par čili 0

Droši var teikt, ka pipari ir visvairāk lietotā garšviela pasaulē. Bet kuri? Melnie vai čili?

Reklāma
Reklāma
“Zaļais kurss jau tepat pie sliekšņa,” plāno aizliegt malkas, brikešu un granulu apkuri 69
Māte ar šausmām atklāj, ka jaundzimušais bērns, par kuru viņa rūpējās slimnīcā, nav viņas bērns 19
Atradusies pirms 13 gadiem pazudusi meitene, kura savulaik neatgriezās mājās no skolas 15
Lasīt citas ziņas

Čili pipari piešķir ne tikai asumu, bet arī karstumu visiem ēdieniem. Čili sasilda ķermeni un arī garu. Savu uzvaru čili svin daudzu tautu virtuvēs Āfrikā, Ķīnā (īpaši Sičuaņas reģionā), Indijā, Dienvid­amerikā, Spānijā un Taizemē. Pastāv vairāk nekā 200 čili piparu veidu, ap 100 sugu izcelsmes vieta ir Meksika, kur tie ir goda vietā.

Capsicum ģints augus var iedalīt divās lielās grupās – asie čili pipari un saldie pipari. Latvijā audzēto ģinšu un sugu skaits ir mazliet vairāk par divdesmit. Piparu krāsu gamma ir no dzeltenas, sarkanas, purpura, tumši un gaiši zaļas līdz gandrīz melnai krāsai.

CITI ŠOBRĪD LASA

Asums arī tikpat atšķirīgs – no maiga līdz pat svilinoši asam. Viens no asākajiem ir Habanero pipars. Vispazīstamākais saldais pipars ir paprika, kas veikalos atpazīstams arī kā Bulgārijas vai Ungārijas paprika.

Asuma pakāpes

Čili piparu asums tiek mērīts pēc zinātnieka – ķīmiķa Vilbura Skovila vārdā nosauktās skalas asuma vienībās skovilos (Scoville Heat Units – SHU). Zinātnieks testējis piparu asumu ar brīvprātīgajiem, kuri dzēruši ar ūdeni atšķaidītu piparu sulu. Vidēji maigs pipars satur 4500 skovila vienību, kamēr ass pipars var sasniegt pat 500 000 vienību.

Kā apstrādāt un ēst čili

Mazie čili pipari ir asāki, to sēklas un membrāna var saturēt līdz pat 80% kapsaicīna – vielas, kas piešķir tiem asumu. Ne vārot, ne cepot, ne saldējot kapsaicīna iedarbību nevar mazināt, bet, izņemot sēklotni un izgriežot membrānas (stīdziņas), var mazliet samazināt čili asumu. Pēc saskarsmes ar čili obligāti jānomazgā rokas. Nedod dievs, ja sula nokļūst uz gļotādas vai acīs! Dedzinās!

Ēdot asos čili, der zināt, ka to iedarbība var būt ļoti spēcīga. Lai ēstu asos piparus, jāapgūst to ēšanas māka, citādi var apsvilināt lūpas, muti, turklāt ūdens nelīdzēs. Ja nu tomēr asums bijis par lielu, garšas slāpēšanai iesaka uzkost baltmaizi, gurķi vai jogurtu.

Čili veselībai

Čili pipari satur C vitamīnu, tāpēc ir lielisks līdzeklis pret saaukstēšanos. Sastāvā ir beta karotīns, folijskābe, kālijs un kapsicīns. Šo vielu kokteilis sašķidrina asinis, novērš asins sastrēgumus, samazina insulta rašanās risku un mazina tūsku. Čili sastāvā ir arī magnijs, dzelzs un fruktoze. Piparos ir arī A un E vitamīns.

Pipariem ir pretmikrobu ietekme zarnu traktā. Tie palīdz pret aizliktu degunu. Tas gan nenozīmē, ka piparu sula būtu jāpilina degunā! Pipari tiek izmantoti medikamentos. Kapsaicīns tiek lietots sildošās ziedēs pret artrītu un jostas rozi.

Reklāma
Reklāma

Čili pipari veicina endorfīnu veidošanos organismā, šīs vielas atvieglo slimības radīto spēku izsīkumu. Endorfīns – labpatikas hormons – raisa pozitīvo garastāvokli un laimes izjūtu. Konditori iemanījušies savienot čili un šokolādi. Iespējams, tieši tāpēc senie acteki šiem pipariem piedēvējuši dzimumdziņu veicinošas īpašības.

Ziemā pēc iespējas biežāk ieteicams lietot sarkanos čili piparus: svaigus, kaltētus, pie zupām, mērcēs. Ass, pikants ēdiens veicina vielmaiņu, tātad arī tiek sadedzināts vairāk kaloriju.

Meksikas garša

Čili parādās garšvielu maisījumā, ko izmanto meksikāņu ēdienos. Pamatā tiek samaisītas romiešu ķimenes, čili un raudene, taču var pievienot arī citas sastāvdaļas. Šo garšvielu maisījumu var nopirkt gatavā veidā (Santa Maria) un izmantot ļoti daudzos dažādos veidos, īpaši tas garšo maltās gaļas ēdienos, piemēram, maltās gaļas mērcē, kotletēs un frikadelēs.

To var pievienot arī meksikāņu ēdienam čili kon karne, lai padziļinātu tā garšu, vai pievienot gaļas pīrāgam, svaigām zivīm pirms cepšanas. Ja ir vēlme ēdienu padarīt vēl asāku, var pievienot halapenjo piparus.

Aromatizētā čili piparu eļļa

Foto: Fabio Balbi/SHUTTERSTOCK

• 30 g aso čili

• 500 ml olīveļļās

• 1 lauru lapa

Piparus zem auksta ūdens strūklas noskalo un rūpīgi nosusina. Sīki sagriež un kopā ar lauru lapu ieliek pudelē. Pievieno eļļu. Pudeli aizkorķē un uzglabā vēsā telpā 30 dienas. Tad eļļu izkāš un ielej atpakaļ pudelē. Lai izskatītos interesantāk, pudelē iemet dažas veselas čili pākstis. Jo ilgāk eļļa ievilksies, jo izteiktāka būs garša. Ja gribas maigāku garšu, čili brūvējumu atšķaida ar olīveļļu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.