Foto: LETA

Racionālai saimniekošanai virtuvē Lieldienu laikā 0

Garajās Lieldienu brīvdienās būs laiks iet viesos un aicināt ciemiņus pie sevis. Lai pasākums izdotos, saimnieces vienmēr cenšas celt galdā jaunus ēdienus un atklāt savu saimniekošanas prasmi. AS “Lauku Avīze” izdevniecībā iznākušajā grāmatā “Ģimenes krājumi” var atrast labus padomus viesību organizēšanai, ēdienkartes plānošanai, racionālai saimniekošanai.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Septiņi seni vārdi, kurus nevajadzētu dot meitenēm
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 vārdu īpašniekus, kuri kā magnēti pievelk pretējā dzimuma pārstāvjus 21
Kāpēc apklusis Krievijas tirāns? Pēc prezidenta vēlēšanām pazudis Putins
Lasīt citas ziņas

• Gatavojot ēdienus, nepārcensties ne daudzuma, ne dažādības ziņā.

• Visu paredzēto ēdienu nelikt galdā uzreiz, daļu labāk turēt ledusskapī un papildināt tikai vajadzības gadījumā vai pēc viesu vēlmēm.

CITI ŠOBRĪD LASA

• Nesagriezt uzreiz visus produktus – dārzeņus, putnu gaļu un citu gaļu; daļu atstāt ledusskapī nesagrieztus.

• Nejaukt kopā visu salātu daudzumu, bet tikai tik daudz, cik liks uz galda.

• Nebērt iepriekš sāli uz dārzeņiem, jo tie atūdeņosies un apvītīs; tos var pārkaisīt ar zaļumiem un pipariem, bet sāli nolikt blakus.

• Neliet mērci uz ēdieniem, bet pasniegt atsevišķā trauciņā.

• Gatavojot asorti, vienā šķīvī likt tikai līdzīgus produktus, izņemot piedevas, piemēram, dārzeņus, piedevas siļķei, marinādi zivīm u.tml., bez kurām šis ēdiens nav iedomājams.

• Vienā šķīvī nelikt kopā sausu un ļoti sulīgu ēdienu, lai pirmais neizmirktu.

• Likt atsevišķi svaigus un konservētus dārzeņus.

• Ēdienus dekorēt tā, lai tie izskatītos glīti visu viesību laiku – dekori jāliek tajā pusē ēdienam, kas tiks ēsts pēdējais.

• Krāsaini ēdieni piesaista skatienu, uzlabo apetīti, tāpēc viesus diez vai savaldzinās cits pēc cita pasniegti vienādas vai līdzīgas krāsas ēdieni, piemēram, salāti ar vistas gaļu, sparģeļu biezzupa, cepts fenhelis skābā krējuma mērcē, vaniļas saldējums. Tās būtu bagātīgas, taču monotonas pusdienas ar dominējošo balto krāsu. Labi pārdomātā ēdienkartē ēdieniem jābūt dažādiem un krāsainiem, izņēmums varētu būt vienīgi cienasts veģetāriešiem, kur dominē tikai augu izcelsmes produkti.

Reklāma
Reklāma

• Aprēķinot produktu daudzumu, nevajag aizmirst, ka 1–2 stundu ilgās viesībās cilvēki var patērēt ne vairāk kā 500 g pārtikas, bet 4– 6 stundu ilgās viesībās ar izkustēšanos (dejām, rotaļām, pastaigām) – apmēram 1 kg. Tāpēc svarīgi būtu nepārsniegt vienai personai paredzēto pārtikas daudzumu.

• Lai pēc cienasta būtu mazāk pārpalikumu, vajadzētu sagatavoties pēc iespējas rūpīgāk, pārdomājot viesību programmu, izvēloties viesību veidu (furšets, zviedru galds, kokteiļvakars, pikniks u.c.), sabalansējot ēdienkarti, aprēķinot nepieciešamās pārtikas daudzumu. Ēdienkarti veidojot, primārā ir pamat­ēdiena izvēle, un tam jāpieskaņo visi pārējie ēdieni. Piemēram, ja pamatēdienā ir cepetis, uzkodām un citiem ēdieniem vajadzētu būt nevis ceptiem, bet gan citādi gatavotiem. Pēc ziedkāpostu biezzupas pie cepeša nevajadzētu pasniegt sautētus ziedkāpostus vai tos izmantot uzkodu dekorēšanai. Lieldienu reizē uzkodās lieliski var apspēlēt olu tēmu – tās var būt pildītas, pievienotas salātiem, bet nedrīkst pārspīlēt. Dažādība, fantāzija – un svētki izdosies.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.