Foto – Gints Ivuškāns

Ražotāji pacentušies; šogad Jāņu siera vairāk nekā pērn 0

Ražotāji cer, ka šogad pārdos vairāk Jāņu siera nekā pagājušajā gadā, par ko liecinot pieprasījuma kāpums, kā arī patērētāju iemanīšanās sieru piekost ne tikai pie alus, bet arī marinēt, cept un grilēt, portālam laukos.lv atzina biedrības “Siera klubs” vadītāja Vanda Davidanova.

Reklāma
Reklāma
“Zaļais kurss jau tepat pie sliekšņa.” Vai varētu aizliegt malkas, brikešu un granulu apkuri? 400
TV24
Uzņēmējs nosauc visbirokrātiskākās valsts iestādes, kuras būtu likvidējamas: Šādi es, protams, varu sev audzēt ienaidniekus 88
Viedoklis
Krista Draveniece: Puikam norauj bikses, meitai neļauj pačurāt. Kādi briesmoņi strādā mūsu bērnudārzos? 104
Lasīt citas ziņas

Kā vēstīts, Jāņu siera zīmola tiesības šogad ir tikai sešiem ražotājiem – šo sieru pēc Eiropas Komisijas apstiprinātas receptūras ražo kooperatīvs „Straupe”, AS „Valmieras piens”, AS „Lazdonas piensaimnieks”, kooperatīvs „Dundaga”, AS „Rankas piens” un šogad šai grupai pievienojās AS „Jaunpils pienotava”. Līdz ar to pārējiem ražotājiem līdzīgas receptes sieru jātirgo ar citu nosaukumu, ko tirgotāji arī ievēro, sieru pārdodot, piemēram, kā Ķimeņu vai Līgo sieru.

Visvairāk Jāņu siera – 90 tonnas – pērn pārdevis ” Rankas piens”, par to saņemot biedrības “Karaļa kroni” un Zemkopības ministrijas Atzinības rakstu par veiksmīgu šā siera ražošanu. Kā atzina uzņēmuma vadītājs Aldis Spalviņš, šogad plānots saražot 100 tonnas siera, turklāt neliela daļa tiks eksportēta arī tautiešiem uz Lielbritāniju un Īriju.

CITI ŠOBRĪD LASA

Savukārt “Lazdonas piensaimnieks” pērn pārdeva septiņas tonnas siera, bet šogad plānots 10 tonnu noiets. “Straupe” pagājušajā gadā saražoja piecas tonnas, šogad būšot astoņas tonnas. “Dundaga” pērn saražoja divas tonnas, un valdes priekšsēdētājs Guntis Pirvits sacīja, ka šogad saražotā Jāņu siera daudzums būšot atkarīgs no pieprasījuma. Tikmēr jaunpienācējs – “Jaunpils pienotava” šogad plāno saražot un realizēt 20 tonnas Jāņu siera.

“Valmieras piens” valdes priekšsēdētājs Māris Cers sacīja, ka šogad, gatavojoties vasaras saulgriežiem, uzņēmums saražojis ap 70 tonnām tradicionālā Jāņu siera, kas ir apmēram tikpat daudz, cik pērn. “Zīmīgi, ka šis ir pirmais gads, kad uzņēmumā Jāņu siers tiek ražots ar īpašo atpazīšanas zīmi – tā apliecina to, ka produkts tiek gatavots pēc tradicionālas receptes un tehnoloģijas,” sacīja Cers.

Savukārt jautāti par siera cenām ražotāji komentāros bija atturīgi, vien norādot, ka tās ir augstākas nekā pērn, tomēr kāpums nav bijis tik straujš kā piena iepirkuma cenu lēciens. Piemēram, pērn jūnijā Latvijā vidējā piena iepirkuma cena bija 17,78 centi, bet šogad maijā – 29.2 centi par kilogramu piena, turklāt igauņu uzpircēji maksā par 34 centus, tā ka piena kā izejvielas pat trūkst.

Patlaban veikalu tīklos Jāņu siera cena svārstās no 3.99 eiro līdz 5.50 eiro par vienu kilogramu, savukārt Rīgas Centrāltirgū cena ierasti augstāka – līdz 5-8 eiro par kilogramu mājās sietā siera.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.