Foto: mammadaba.lv

Priežu un egļu “skuju zobentiņi” palīdz mums cīnīties ar dažādām ziemas kaitēm 1

Klāt ir februāris, gada īsākais un arī ziemas pēdējais mēnesis. Nosaukums veidojies no latīņu februare — tīrīt, par godu seno romiešu attīrīšanās rituālam Februa. Tāpēc februāris jau izsenis ir mēnesis, kad ir ieteicams uzsākt vitamīnu tūres ķermenim un garam pēc ilgajiem tumšajiem mēnešiem. Protams ir jāvēlas pašam rosīties, darboties un jāseko savām izjūtām. Un darīts! Tā vēsta “mammadaba.lv”.

Reklāma
Reklāma
Veselam
8 veidi, kā bērnu izaudzināt par potenciālo psihoterapeita pacientu 13
NATO admirālis atklāj, vai ir pazīmes, ka Krievija tuvākajā laikā plāno iebrukt kādā no NATO valstīm
VIDEO. Kāpēc gurķus tin plēvē? Atbilde tevi pārsteigs
Lasīt citas ziņas

Ja esi uzņēmīgs un nedaudz vēlies “paburties” virtuvē, izmanto Latvijas valsts mežu dabas parka Tērvetē Rūķu saimes īpaši sagatavotās meža labumu receptes. Viens no rūķu Meža aptieciņas dārgumiem ir priežu un egļu skujas.

Skuju dzērieni liekas tik vienkārši, bet tie ir tik dziednieciski! Prieku sagādā gan došanās mežā, gan skuju vākšana.

CITI ŠOBRĪD LASA

Priežu un egļu “skuju zobentiņi” palīdz mums cīnīties ar dažādām ziemas kaitēm: saaukstēšanos, nogurumu un vitamīnu trūkumu. Šāds dzēriens ir vienkāršs un spēcinošs, bet arī to jāprot lietot: organisms jāpieradina pie tā ar pāris malkiem.

Ir vairāki varianti, kā rīkoties. Lūk daži no tiem:

Katliņā liek 500 g savāktās un sasmalcinātās priežu vai egļu skujas, pārlej ar 1 litru ūdens, pievieno citrona vai dzērveņu sulu, vai citronskābi. Visu atstāj uz diennakti vēsā vietā. Tad liek uz plīts un vāra dzērienu ūdens peldē 30 minūtes. Tad atstāj to uz vēl 3-4 stundām ievilkties. Dzer pa pusglāzei 2-3 reizes dienā.

Var arī pagatavot ātro priežu skuju tēju. Divas ēdamkarotes priežu skuju aplej ar 1 glāzi verdoša ūdens un pusstundu karsē. Atdzesē, nokās, pievieno 1 ēdamkaroti medus, dzērveņu sulu, smiltsērkšķu sulu vai kādu citu veselīgo sastāvdaļu.

Ievēro! Lieto vitamīnu dzērienus tikai tad, ja esi pārliecināta, ka tavas nieres ir veselas. Tie ir urīndzenoši un spēcīgi stimulē nieres. Ja moka klepus, bronhīts, tad nav labāka ārsta par mūsu pašu egli. Tieši tāpat var gatavot egļu skuju dziedniecisko dzērienu, uzlējumu vannai vai ieelpošanai. Ir vērts atcerēties, ka egļu sveķu komprese palīdzēs sadziedēt arī ievainotu un sastrutojušu rētu.

Priežu un egļu pamežā bieži atrodams vēl kāds brīnumlīdzeklis – kadiķis – viens no mūsu vecākajiem brāļiem, kas apdzīvo zemi. Ir veselīgi atrasties viņa kompānijā, jo paeglītis “izelpo” 15 reizes vairāk fitoncīdu nekā lapu koki.

Reklāma
Reklāma

Senie ticējumi vēsta, ka kadiķa zariņa kūpināšana izdzen mošķus un sliktos garus no mājām. Tagad ir pierādīts, ka ēteriskās eļļas, kuras izdalās, dedzinot paegli, iznīcina baktērijas, padara telpu tīru dažādu epidēmiju laikā.

Ir vērts atcerēties sen zināmo. Savukārt skaistās melnās odziņas, kas patiesībā ir čiekurogas, ārstniecībā izmanto ziemas laikā, kad mums trūkst vitamīnu. Veselības uzlabošanai var apēst 10-15 (ne vairāk!) tumši zilimelnos vitamīnus.

Un visbeidzot trešais Meža aptieciņas varonis – priežu pumpurs. Rūķu saime gaidīt gaidīja februāra mēnesi, jo pumpuru vākšanas laiks ir samērā ierobežots, vien no februāra līdz aprīlim, varbūt maijam (atkarībā no laikapstākļiem), kad tie ir uzbrieduši, sveķaini, bet vēl nav sākuši augt. Drīz būs jāiet lūkot.

Pumpurus jāvāc no ciršanai paredzētiem vai nocirstiem kokiem un noteikti nedrīkst vākt galotnes pumpurus, jo tas priedei ierobežo augšanu! Par augiem un vidi der padomāt vienmēr. Izžuvušo drogu uzglabā sausā vietā istabas temperatūrā, tās derīguma laiks ir divi gadi – izveidojot krājumus, tie katru gadu nav jāvāc.

Ir daudz variantu, kā gatavot pumpuru uzlējumu vai novārījumu, te dažas idejas:

Vienu ēdamkaroti pumpuru aplej ar glāzi verdoša ūdens, tad ļauj uzlējumam ievilkties kādas 10 stundas, nokāš un dzer trešdaļu glāzes 3 reizes dienā pirms ēšanas;

Pumpuru karsto uzlējumu var elpot paslēpies zem dvieļa, lai atvieglotu klepu;

Pumpurus var apliet ar sasildītu medu! Tāds “priežpumpurumedus” jānogatavina pāris nedēļas tumšā, vēsā vietā. Bet tad – pa karotei var lietot kā īstu vitamīnu kokteili!

Katrs mazais pumpuriņš dabā ir spēka pilns, bet priežu pumpurs ir bagāti ar ēterisko eļļu, rūgtvielām, flavonoīdiem, miecvielām, karotīniem, askorbīnskābi, sveķveida vielām… Sveķainais un smaržīgais pumpurs ir īsts brīnumdakteris! Tas vēršas pret iekaisumiem, sāpēm, dziedina klepu un iesnas.