Foto: FreePik

Ko vēl iesākt ar tomātiem? Iesaldēt! 0

Sandra Ruska, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Reklāma
Reklāma
Krievija identificē divas “smirdīgas” valstis, kas būtu tās nākamais mērķis
VIDEO. “Sēžu ceļmalā un netieku mājās!” Latviete ar asarām acīs stāsta par nedienām ar elektroauto
Kokteilis
Personības tests: jūsu dzimšanas mēneša zieds atklāj par jums vairāk, nekā spējat iedomāties 17
Lasīt citas ziņas

Kad tomātu pārpārēm un dažnedažādi konservi sagatavoti, rodas jautājums – ko vēl var iesākt ar atlikušo ražu? Ja tomātu ir ļoti daudz, no tiem var pagatavot sulu, taču tos var arī saldēt.

Noderēs, ja cep picas

Ziemā mazie ķiršu tomātiņi lieliski noder picu gatavošanai. Tos nelielos daudzumos –lai varētu izlietot vienā reizē –, beru maisiņos un vakuumēju.

CITI ŠOBRĪD LASA

Lielos tomātus – vislabāk garenos, jo no tiem iznāk vairāk vienāda lieluma šķēlīšu, – sagriežu un izvietoju uz virtuves dēlīša, kas pārklāts ar cepampapīru. Tad uz neilgu laiku tos ielieku saldētavā. Kad šķēlītes sasalušas, tās saberu saldēšanai paredzētos polietilēna maisiņos un lieku saldētavā.

Cepti tomāti: lieliska piedeva!

Saldēt var arī lielus tomātus, vislabāk dūres lieluma, bet svarīgi, lai vienā porcijā ir vienāda izmēra tomāti, citādi tos būs grūti pagatavot. Tā kā tomātus vakuumēju, svarīgi, lai iepakojumā būtu tik daudz, ko var patērēt vienā reizē. Manā gadījumā optimālais daudzums ir seši dūres lieluma tomāti.

Pirms cepšanas tomātus 5–10 minūtes paturu istabas temperatūrā, pēc tam tos var viegli pārgriezt uz pusēm. Nevajag mēģināt pārgriezt tikko no saldētavas izņemtus tomātus – tas neizdosies. Pannā ieleju nedaudz eļļas, salieku tomātus un apberu ar garšvielām: sāli, melnajiem pipariem, timiānu, oregano… Pannai noteikti jāuzliek vāks, tad tomāti vienmērīgāk atlaidīsies un gatavosies paši savā sulā. Cepu diezgan ilgi – līdz iztvaikojis teju viss šķidrums.

Cepti tomāti ir lieliska piedeva brokastīs vai arī pusdienās pie gaļas ēdieniem.

Foto: Sandra Ruska

Saldēt ieliktos tomātus ik pa mirklim vajag nedaudz pakustināt, lai tie pārlieku stipri nepiesaltu pie papīra. Ja tas noticis, zem papīra paliek siltu plaukstu, tad tie viegli nonāk nost.

Foto: Sandra Ruska

Vakuumējot jāraugās, lai vakuums nav pārlieku spēcīgs un nesaspiež kādu gatavāku augli. Tāpēc svarīgi vienā porcijā likt vienādas gatavības un stingrības augļus.

Foto: Sandra Ruska

Mazos ķirštomātiņus, ja tos neizmanto picu gatavošanai, var arī cept pannā tāpat kā lielos tomātus.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.