Foto – Shutterstock

Saldētavu izvēle: kura izdevīgāka? 0

“Kura saldētava ir izdevīgāka – horizontālā ar vienu lielu kasti vai vertikālā ar plauktiņiem un izvelkamām atvilktnēm? Dzīvojam laukos, kur ik pa laikam ir strāvas padeves traucējumi, jo īpaši vētru laikā. Cik ilgi tādā gadījumā produkti paliks sasaluši?” ZITA JUMPRAVĀ

Reklāma
Reklāma
TV24
Šoreiz “šefs” ir pielaidis kolosālu kļūdu. Vai Krievijas elite patiesībā gaida Putina nāvi? 41
RAKSTA REDAKTORS
“Šorīt viņi tur stāvēja vairāk nekā pusstundu, diskusijas bija skaļos toņos” – jautājam instruktoram, kuram no šoferiem šādā situācijā ir priekšroka 3
Veselam
8 veidi, kā bērnu izaudzināt par potenciālo psihoterapeita pacientu 18
Lasīt citas ziņas

Laba saldētava ir lielisks veids, kā sagādāt ziemas krājumus, nezaudējot vitamīnus un minerālvielas. Termiski apstrādājot, iet bojā daudz vairāk vērtīgo vielu. Saldētavā var saglabāt arī gaļu, ja par lētāku naudu nopirkts lielāks daudzums.

Vertikālo vai horizontālo?

Saldētavas izvēle lielā mērā atkarīga no tās izmantošanas veida. Medniekiem, makšķerniekiem un liellopu audzētājiem daudz ērtāka ir horizontālā saldētava, jo tajā var ielikt lielus gaļas gabalus vai zivis. Turklāt tāda paša tilpuma horizontālajā saldētavā iespējams ievietot vairāk produktu nekā vertikālajā, kurā ir plauktiņi. Daudzām saimniecēm horizontālās nepatīk, jo tajās produkti nav tik pārskatāmi, šķiet, ka viss atrodas vienā kaudzē. Ja ziemas krājumus – visdažādākās ogas, sēnes, zaļumus, zirņus, pākšu pupiņas, ziedkāpostus, brokoļus un citus dārzeņus – fasē nelielās kastītēs, ērtāka ir vertikālā, jo katrai produktu grupai var izveidot atsevišķu plauktiņu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Otrs kritērijs – saldētavas atrašanās vieta. Horizontālā aizņem daudz vietas, kamēr vertikālo var nolikt kādā dzīvokļa kaktiņā, turklāt daudziem modeļiem ir maināms durvju vēršanas virziens.

Aukstuma akumulatori

Strāvas zuduma gadījumā saldētavas temperatūru saglabā atšķirīgu laiku. Pēc pieredzes var teikt, ka aptuveni diennakti nav jāuztraucas par saldēto produktu kvalitāti, ja saldētava atrodas vēsā telpā, proti, temperatūra no -18 °C nepaaugstinās vairāk par 5 °C. Pēc tam gan sākas atkušana. Bet šo laiku ietekmē vairāki faktori.

• Pirmkārt, vai saldētava ir pilna vai pustukša, jo pēdējā gadījumā temperatūra kamerā paaugstināsies straujāk.

• Otrkārt, ja saldētavas durvju blīves nolietojušās vai bojātas, arī tad notiks strauja atkušana (elektrības rēķins, lietojot šādu ierīci, ir ievērojami lielāks). Nolietojumu var pārbaudīt, starp blīvi un saldētavu ievietojot papīra lapu, – ja to var viegli izņemt, blīves ieteicams nomainīt.

• Treškārt, telpas temperatūra – siltā virtuvē atkušana notiks strauji, bet vēsā koridorā vai citā neapkurināmā telpā par produktiem var neuztraukties diennakti.

Padoms

Kā paildzināt produktu glabāšanos, ja elektrības nav ilgāk par diennakti? Ja saldētava ir pustukša, produktus var ietīt avīzēs – tas palīdzēs saglabāt aukstumu. Lai temperatūra nepaaugstinātos, nopietns risinājums ir aukstuma akumulatori, kuri daudzām saldētavām jau ir iebūvēti. Tas ir labs risinājums, ja strāvas zudumi ir bieža parādība. Aukstuma akumulatori ļauj saldētavas iekšējo temperatūru saglabāt 20–24 stundas (konkrēts laiks norādīts ierīces tehniskajā pasē un dažādiem modeļiem atšķiras). Svarīgs ir arī brīdinājuma signāls, kas atskan, ja saldētavas kamerā paaugstinās temperatūra kaut vai par vienu grādu, tāpēc ir iespēja laikus novērst cēloni.