Foto: Viktorija Kožemjakina

Sāļš un salds: divi gardi un krāsaini ēdieni Latvijas dzimšanas dienas galdam 0

Latvijas dzimšanas diena šogad jāpavada mājās kopā ar savējiem – lai svētku galds būtu gardiem, veselīgiem un skaisti noformētiem ēdieniem pilns, “Elvi” kopā ar uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni piedāvā divas viegli pagatavojamas receptes, kas lieliski garšos un piešķirs svētku galdam īpaši patriotisku burvību!

Reklāma
Reklāma
Notriektā tautumeita 7
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 30
Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli” 63
Lasīt citas ziņas

Jubilejas kēksiņi ar biezpienu un dzērvenēm

Foto: Viktorija Kožemjakina


Gatavošanas laiks: 30 – 40 min

Sastāvdaļas (12 kēksiņiem):

CITI ŠOBRĪD LASA
  • 150 g sviesta istabas temperatūrā
  • 75 g cukura
  • 100 g biezpiena
  • 3 olas
  • 250 g kviešu miltu
  • 1 tējk. cepamā pulvera
  • 0,5 tējk. sāls
  • 1 tējk. vanilīna cukura
  • 150 g kaltētu dzērveņu un dzērvenes rotāšanai
  • 200 g krēmsiera
  • 50 g saldā krējuma

Pagatavošana:

1. Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 180 grādiem.

2. Saputojiet sviestu ar cukuru.

3. Pievienojiet biezpienu un olas, samaisiet.

4. Pievienojiet miltus, cepamo pulveri, sāli un vanilīna cukuru, samaisiet līdz masa kļūst viendabīga.

5. Pievienojiet kaltētās dzērvenes, vēlreiz visu kārtīgi samaisiet.

6. Sadaliet mīklu pa kēksiņu formiņām un lieciet cepties 15-20 minūtes, (kēksiņi ir gatavi, kad, caurdurot tos ar kociņu, mīkla nepielīp pie kociņa). Atdzesējiet.

7. Samaisiet vai saputojiet krēmsieru ar saldo krējumu, lai iegūtu krēmu rotāšanai.

8. Ar karoti vai konditorejas maisu uzlieciet katram kēksiņam “cepurīti” no krēma.

9. Rotājiet ar smalki sakapātām dzērvenēm, lai vizuāli veidojas Latvijas karogs (lai iegūtu precīzāku baltās joslas kontūru, var izmantot garenu papīra strēmelīti, ko uzliek uz krēma, pirms ber dzērvenes, un noņem pirms pasniegšanas).

Sarkanbaltsarkanā biešu krēmzupa

Foto: Viktorija Kožemjakina


Gatavošanas laiks: 30 min

Sastāvdaļas (4 personām):

500 g vārītu biešu
2 burkāni
1 sīpols
1 ķiploka daiviņa
2 ēdamk. olīveļļas
750 ml dārzeņu vai liellopa buljona
1 tējk. iecienītu garšvielu (piemēram, garam masala)
1 tējk. kaltēta timiāna
turku vai grieķu jogurts un biešu lapas vai citi zaļumi pasniegšanai

Pagatavošana:

1. Sīpolus, ķiplokus un burkānus sagrieziet smalkos kubiņos. Lielā katlā apcepiet dārzeņus olīveļļā, līdz tie kļūst zeltaini.

Reklāma
Reklāma

2. Sagrieziet gabalos vārītās bietes, pievienojiet tās katlā un apmaisot cepiet dažas minūtes.

3. Pielejiet dārzeņiem buljonu lēni vāriet un mazas uguns aptuveni 20 minūtes, līdz visi dārzeņi ir mīksti.

4. Sablendējiet visu kopā ar garšvielām, vēlreiz uzkarsējiet un pasniedziet kopā ar ēdamkaroti turku vai grieķu jogurta un zaļumiem.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.