Foto – Shutterstock

Sarkano gaļu – ne biežāk kā trīs reizes nedēļā 1

Oktobra beigās sabiedrību pāršalca ziņa par Pasaules Veselības organizācijas Starptautiskā vēža izpētes institūta secinājumiem, kas apliecina – sarkanā gaļa, īpaši pārstrādāta, negatīvi ietekmē cilvēku veselību. Šos paziņojumus lūdzām komentēt speciālistus.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem
Kokteilis
Numeroloģijas tests: aprēķini savu laimīgo skaitli un uzzini, ko tas par tevi atklāj
RAKSTA REDAKTORS
VIDEO. “ASV aizliedz ar likumu, Latvijā tirgo uz katra stūra!” Brīdina par zīdaiņiem bīstamām precēm 13
Lasīt citas ziņas

Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta BIOR vecākā eksperte INESE SIKSNA: – Publikācijas autori savus apgalvojumus galvenokārt balsta uz diviem savienojumiem, kas rodas gaļā vai tiek pievienoti pārstrādes laikā – policikliskie aromātiskie ogļūdeņraži (benzpirēns), kas rodas kūpināšanas procesā, un slāpekļa savienojumi (nitrīti, nitrāti), ko pievieno kā pārtikas piedevas (konservantus). Šīs vielas ir atzītas par kancerogēnām, līdz ar to var apgalvot, ka arī pārstrādātie gaļas produkti ir potenciāli kancerogēni. Jāpatur gan prātā, ka ne visi ražotāji produkciju gatavo pēc vienas receptes, tāpēc nav korekti to visu salikt “vienā katlā”. Turklāt šos savienojumus satur arī cita pārtika, kā arī tie sastopami vidē. Publikācijas autori atzīst, ka nav vēl pilnībā izdevies izprast mehānismus, kā tieši risks saslimt ar vēzi palielinās, lietojot uzturā sarkano gaļu un pārstrādātus gaļas produktus. Zināms, ka sarkanās gaļas gatavošanas procesā augstas temperatūras ietekmē (cepšana, grilēšana) rodas heterocikliskie aromātiskie amīni, kas potenciāli ir kancerogēni. Arī mājās gatavojot gaļas ēdienus augstā temperatūrā, piemēram, uz atklātas uguns, var veidoties šie savienojumi.

Senākos laikos cilvēki kūpināja gaļu tāpēc, ka tas bija vienīgais veids, kā to ilgstoši saglabāt. Mūsdienās ļaudis izvēlas ēst kūpinātu un citādi pārstrādātu gaļu ikdienā, kaut gan svaigu gaļu var gan uzglabāt (saldētavā, ledusskapī), gan iegādāties kaut vai katru dienu. Iespējams, tāpēc arī saslimstība ar onkoloģiskām saslimšanām mūsdienās ir lielāka nekā agrāk, jo šobrīd “konservētus” produktus ēdam ikdienā. Bet, ēdot vairāk produktu, vairāk tiek uzņemti kaitīgie savienojumi, kas var palielināt vēža attīstības risku. Dati apliecina, ka visvairāk kūpinātu produktu lieto vīrieši vecumā no 36 līdz 50 gadiem. Šajā grupā ietilpstošie ļaudis arī vairāk smēķē, lieto alkoholu un citādi dzīvo neveselīgāk. Iespējams, šie faktori kopā veicina kuņģa un zarnu trakta vēža saslimstības pieaugumu šajā vecuma grupā.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.