Foto: SHUTTERSTOCK

Siļķe – zivs ar raksturu: 3 ēdienu receptes, ko no tās pagatavot 1

Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Reklāma
Reklāma
Krievijā valda histērija: izbojāta Putina inaugurācija 174
TV24
Vai rudenī tiks palielinātas pensijas? Saeimas deputāts par plānotajām izmaiņām pensiju aprēķinā
Viedoklis
Krista Draveniece: Puikam norauj bikses, meitai neļauj pačurāt. Kādi briesmoņi strādā mūsu bērnudārzos? 115
Lasīt citas ziņas

Ik pa laikam, kad sakārojas sātīgas maltītes, kas piesien dūšu, izvēlamies siļķi, biezpienu un vārītus kartupeļus. Taču tas nav vienīgais veids, kādā šo zivi var celt galdā.

Kas vērtīgs?

• Siļķes ir vienas no taukiem bagātākajām zivīm, tās satur augstvērtīgās taukskābes omega-3, kas noderīgas sirds, asinsvadu un locītavu veselībai. Tajās lielā daudzumā ir D vitamīns, kas nepieciešams kauliem un aknu darbībai, selēns, kas ir dabisks antioksidants. Siļķēs netrūkst arī citu vērtīgu uzturvielu un vitamīnu, šīs zivis viegli asimilējas organismā.

CITI ŠOBRĪD LASA

• Sālīta siļķe satur 261 kaloriju, cepta – tikpat, kūpināta 218, bet marinēta – 155 kalorijas.

Kā izvēlēties?

Jāpievērš uzmanība žaunām (tām jābūt tumšsarkanā krāsā un elastīgām) un acīm (jābūt tīrām un sarkanām). Zivs ķermenim jābūt bez plaisām, griezumiem un laukumiem rūsas krāsā.

Kā glabāt?

Foto: SHUTTERSTOCK

• Gaismas, gaisa un mitruma ietekmē siļķes tauki iegūst sasmakušu garšu, tāpēc zivis jāglabā tumšā un aukstā vietā. Siļķi var arī sasaldēt – notīra, sagriež nelielos gabaliņos, ieliek hermētiskā kārbā un ievieto saldētavā.

Kartupeļu un siļķes sacepums

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 1 siļķe

• 8 ar mizu novārīti kartupeļi

• 2 sīpoli

• 3 ēdamkarotes eļļas

• 1 glāze skābā krējuma

• rīvmaize

• sāls, pipari

Pagatavošana:

Kartupeļus nomizo un sagriež šķēlēs. Sīpolus sagriež un apcep eļļā. Ietaukotā veidnē liek pusi no sagriezto kartupeļu daudzuma, virsū – iztīrītu, gabaliņos sagrieztu siļķi, tai pāri – apceptus sīpolus. Pārlej pusi krējuma, virsū kārto pārējos kartupeļus, tad atkal krējumu. Visu pārkaisa ar rīvmaizi. Liek sakarsētā cepeškrāsnī un cep, līdz sacepuma virsa zeltaina.

Papīrā cepta siļķe

Sastāvdaļas:

• 4 mazsālītas siļķes

• 2 sīpoli

• 8 ēdamkarotes skābā krējuma

• 8 ķiploka daiviņas

• malti melnie pipari

• svaigs timiāns

Pagatavošana:

Siļķēm izņem lielo asaku, tās pilda ar sakapātiem sīpoliem un ķiplokiem. Katrā siļķē ieliek divas ēdamkarotes skābā krējuma, pārkaisa ar kapātu timiānu un melnajiem pipariem. Cepampapīru noziež ar eļļu un tajā rūpīgi ietin siļķi. Cep cepeškrāsnī 180 °C 25–30 minūtes. Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem vai salātiem.

Marinētu siļķu rolmopši

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• mazsālītas siļķes

Marinādei:

• 1 l ūdens

• 1–2 sīpoli

• 3 ēdamkarotes etiķa esences

• 2 ēdamkarotes cukura

• 1 ēdamkarote sāls

• 4 melnie pipari

• 4 smaržīgie pipari

• 2 lauru lapas

• krustnagliņas

Pagatavošana:

Mazsālītas siļķes izķidā, novelk ādu, izņem asakas un sadala filejās.

Pagatavo marinādi: verdošā ūdenī liek sāli, cukuru, garšvielas, pievieno sagrieztus sīpolus un mazliet pavāra (ne ilgi – līdz sīpoli zaudē kraukšķīgumu). Beigās marinādei pielej etiķa esenci.

Reklāma
Reklāma

Siļķu filejas satin veltnītī, sasprauž ar krustnagliņu. Vidū var ietīt mazu pipargurķīti, olīvu, citrona šķēlīti vai vārītas bietes gabaliņu.

Veltnīšus kārto traukā, pārlej atdzesētu marinādi tā, lai būtu pilnībā apsegti, atstāj uz diennakti, lai ievelkas.

Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem, biezpienu un skābo krējumu.

Viena ēdamkarote etiķa esences atbilst 7–9 ēdam­karotēm 9% galda etiķa.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.