Foto: Shutterstock

Sīpola vietnieks – puravs: 4 gardu ēdienu receptes ar puraviem 1

Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Krievija uzbrūk Ukrainai ar “brīnumieroci”. Ar to varētu tikt galā tikai F-16 144
TV24
“Viņi ir gatavi uz visādām neģēlībām.” Kas mudinātu Putinu pieņemt lēmumu uzbrukt NATO?
Krimināls
VIDEO. “Bēdz prom!” Kārsavā iereibusi kompānija bēg no policijas un smejas par vadītāja nonākšanu policijas rokās 43
Lasīt citas ziņas

Pēc izskata nemaz nav līdzīgi, taču var viens otru aizstāt. Faktiski puravs der gandrīz pie visiem ēdieniem, kur vajadzīgs sīpols. Toties tam ir maigāka garša, un elpā nav tik jūtams aromāts, kā tas mēdz būt pēc sīpolu ēšanas. Puravu griežot, nav jāraud. Ziemā puravā ir daudz vitamīnu.

Puravs – tas ir ļoti franciski, jo Francijā puravus pievieno zupām, sautējumiem, salātiem, omletēm, sāļajiem pīrāgiem.

Puravu un kartupeļu krēmzupa

CITI ŠOBRĪD LASA
Foto: SHUTTERSTOCK

• 200 g puravu

• 500 g kartupeļu

• sīpols

• 600 ml buljona (vistas vai dārzeņu)

• 100 ml saldā krējuma

• ēdamkarote rīvēta cietā siera

• sāls, pipari

• eļļa

Pagatavošana:

Katlā ielej eļļu un apcep sagrieztus puravus un sīpolu. Pieber sāli un piparus, mazliet (10 minūtes) pasautē, ik pa laikam apmaisot.

Pielej buljonu, pieliek kubiņos sagrieztus kartupeļus un vāra, līdz kartupeļi mīksti (20 minūtes). Katlu noceļ no uguns, zupu sablendē, pievieno saldo krējumu. Uzvāra līdz pirmajam burbulim.

Kad zupa ielieta šķīvī, pārkaisa smalki rīvētu cieto sieru. Var vēl uzbērt mazliet piparu un sadrupinātus riekstus.

Zupai var pievienot arī kaltētu sēņu pulveri vai iemaisīt apceptas šampinjonu šķēlītes.

Puravu un ābolu salāti

Foto: SHUTTERSTOCK

• 2 puravi

• 1 skābens ābols

• 2 cieti vārītas olas

• 2 ēdamkarotes majonēzes (vai krējuma)

• sāls, malti melnie pipari

• zaļumi

Pagatavošana:

Olas sarīvē vai sakapā. Puravus sagriež pusriņķīšos un kārto uz šķīvja. Virs puraviem uzber sakapātas vārītās olas.

Ābolu nomizo, sarīvē. Tam pievieno majonēzi vai krējumu un sāli, samaisa mērcīti. Ar mērcīti pārlej puravus un olu.

Pasniedzot salātiem uzkaisa drupinātu olas dzeltenumu un dekorē ar zaļumiem.

Ābola vietā salātos var iegriezt selerijas kātu.

Puravu pīrāgs

Foto: SHUTTERSTOCK

Mīklai:

• 200 g kviešu miltu

• 100 g sviesta

• 1 ola

• 1 ēdamkarote auksta ūdens

• pustējkarote jūras sāls

Pildījumam:

• 250 g puravu

• 100 g bekona

• 150 g pikanta, labi kūstoša siera (piemēram, Čedaras)

• 150 g saldā krējuma

• 3 olas

• 2 ēdamkarotes sviesta

• malti melnie pipari

• muskatrieksts

Pagatavošana:

Miltiem pieber sāli, pierīvē aukstu sviestu un ar pirkstiem saberž drupatās. Pievieno olu, pielej auksto ūdeni un samīca mīkstā, vijīgā mīklā. Saveļ to bumbā, ietin pārtikas plēvē un ieliek ledusskapī.

Pannā izkausētā sviestā apcep gabaliņos sagrieztu bekonu, pievieno pusripās sagrieztus puravus. Maisot sautē. Uzber maltus melnos piparus.

Reklāma
Reklāma

Atdzesēto mīklu izrullē, ieklāj veidnē (ap Ø 22 cm), kas izklāta ar cepampapīru. Pamatni viegli sadursta ar dakšiņu.

Uz mīklas liek pildījumu, pārkaisa ar rupji sarīvētu cieto sieru.

Sakuļ olas ar saldo krējumu, sāli, pierīvē muskatriekstu. Pārlej pildījumam un liek cepties 180 °C uz aptuveni 40 minūtēm.

Vislabāk pīrāgs garšo silts, taču var ēst arī aukstu.

Pasta ar puravu un vistu

Foto: SHUTTERSTOCK

• 400 g vistas filejas (gabaliņos)

• 300 g puravu

• 300 g pastas

• 2 ēdamkarotes rīvēta cietā siera

• 2 ēdamkarotes eļļas

• malti melnie pipari,

• jūras sāls

• timiāns, raudene

Pagatavošana:

Pannā uzkarsētā eļļā apcep vistas filejas gabaliņus, pievieno puravus, sāli, garšvielas un uz lēnas uguns zem vāka sautē 15 minūtes.

Izvāra pastu un nokāš, atstājot mazliet šķidruma. Pastu pievieno pannā izsautētajai gaļai un puraviem. Visu samaisa.

Pasniedzot katrai porcijai uzber rīvētu cieto sieru.

Padomi

• Lielākais un resnākais nav labākais puravs, jo var būt jau pāraudzis un koksnains. Ideāli, ja baltā daļa ir pāris centimetru diametrā.

• Pirms griešanas puravs jānomazgā, jo starp kārtām bieži vien mēdz palikt smiltis, kas jānoskalo. Ja puravs kādu brīdi jāuzglabā ledusskapī, to nemazgā.

• Pirmo baltā kāta daļu noloba. Nogriež purava balto daļu, pārgriež gareniski uz pusēm un tad sagriež pusripiņās vai vēl sīkāk.

• Puravi tāpat kā sīpoli jācep uz lēnas uguns, līdz kļūst viegli caurspīdīgi un aromātiski, tad pievieno pārējām sastāvdaļām.

• Puravu zaļās lapas pievieno, vārot buljonu.