Sanita Austruma cep izcilas tortes. “Par darba trūkumu es nesūdzos, un šim darbam pieder mana sirds,” viņa atzīst.
Sanita Austruma cep izcilas tortes. “Par darba trūkumu es nesūdzos, un šim darbam pieder mana sirds,” viņa atzīst.
Foto: Anda Krauze

“Jābūt īpašam talantam, lai sagandētu kūku”. Irlavā top brīnumgardas tortes. +RECEPTE 1

Uz Tukuma novada Irlavas konditoreju AMSA ceļu ir mērojis ne viens vien skaistas un garšīgas tortes tīkotājs. Un kā gan ne, ja piedāvājumā ir ne vien biskvīta tortes ar svaigām ogām, šokolādes tortes, dažādas kūciņas, bet arī pīrādziņi, plātsmaizes, cepumi un picas gan svētku galdam, gan vēderpriekam ikdienā.

Reklāma
Reklāma

Sāk ar magoņmaizītēm

Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli” 32
Notriektā tautumeita 6
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 30
Lasīt citas ziņas
Ierosmi šim konditorejas izstrādājumam, ko sauc par kabatiņām, Sanita guvusi Portugālē. Našķis sastāv tikai no biskvīta, vārītā krēma un pūdercukura, taču baudījums ir garantēts.
Foto: Anda Krauze

Kad veram konditorejas durvis, mums pretim smaidot nāk tās saimniece Sanita Austruma. Viņa jau ir paguvusi izcept trīs tortes, kas, krāšņi izdekorētas, gaida pasūtītājus ierodamies pēc tām. Ceptuve ir plaša un gaiša, tajā ir ērti strādāt.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Pirms pārdesmit gadiem šeit bija mana tēva maizes ceptuve. Es tajā laikā mājās auklēju meitiņu, kas bija ļoti mierīgs bērns, tāpēc bija brīvāks laiks. Izdomāju, ka mājas virtuvē varētu cept magoņmaizītes, ko reizē ar tēva cepto maizi piedāvātu klientiem,” Sanita atsauc atmiņā 25 gadus senus notikumus.

“Man no mazām dienām patīk darboties virtuvē un, šķiet, arī padodas, tāpēc var teikt, ka uzņēmuma pamatā ir bērnībā un jaunībā apgūtās prasmes. Speciālās konditores izglītības man nav, taču esmu apmeklējusi desmitiem kursu un semināru, daudz vērtīgu padomu man devusi arī pieredzējusī konditore Benita no konditorejas Drusti, ko uzskatu par savu skolotāju un labu draudzeni.”

Lielās konkurences dēļ Sanitas tēvs pārtraucis cept maizi, taču ceptuve nepalika mierā – tajā sāka rosīties enerģiskā sieviete. “Nekur sevi nereklamēju, taču pasūtījumu kļuva arvien vairāk. Laikam manis ceptās smalkmaizītes, pīrāgi un plātsmaizes bija garšīgas,” smaidot teic Sanita.

Pa šiem 25 gadiem Irlavas konditorejas piedāvāto gardumu klāsts pieaudzis vairākkārt – konditorejas izstrādājumu uzskaitījums aizņem četras A4 formāta lapas. Arī darbinieku skaits pieaudzis – bez Sanitas un viņas vīra Māra, kura galvenais pienākums ir produkcijas izvadāšana un izejvielu sagāde, ceptuvē strādā vēl četri cilvēki.

Vasarā – kāzu tortes

Rotājot tortes, Sanita ļaujas iedvesmai, iepriekš neko nezīmē un neizdomā. Šā baltā sapņa rotāšanai izmantotas vīģes, lielogu dzērvenes un mellenes, paradīzes ābolīši, vijolītes, atraitnītes un kliņģerītes.
Foto: Anda Krauze

Gada trīs siltākie mēneši un arī rudens sākums latviešiem tradicionāli ir kāzu svinību laiks. Vasarā neviena nedēļas nogale Sanitai nepaiet bez atbildīga pasūtījuma, dažkārt trijās dienās jāizcep pat 18 (!) tortes. Vienādu nav, jo katram sava vēlme.

“Noteikti pavaicāju, kādu torti pasūtītājs ir iecerējis, lai viņam nebūtu vilšanās. Vasarā vairāk vēlas kūkas ar augļiem, rudenī – ar šokolādi. Patiesībā klienti ir mani izaudzinājuši, arvien pieprasot kaut ko jaunu. Tas man liek rosīties, interesēties par jauniem produktiem, garšvielām un kūku receptēm. Nedrīkst gadiem cept vienu un to pašu, nemainīties, kaut varbūt šķiet – tūlīt izsīks idejas,” uzsver prasmīgā tortu cepēja.

Šokolādes torte tapusi no četrām ļoti plānām biskvīta kārtām, pildījumam izmantojot vārīto krēmu ar šokolādi, svaigas ogas un vārīto krēmu bez piedevām.
Foto: Anda Krauze

Olām, ko konditoreja izmanto kūku cepšanai, jābūt sertificētām, tāpēc izmanto lielražotāju piedāvātās, nevis piemājas saimniecībā audzētu vistu olas.

Gadu gaitā Sanita arī tikusi skaidrībā, kuri kviešu milti atbilst viņas prasībām, – tie esot Rīgas dzirnavnieka ražotie. “Ja esmu pārliecināta par preces kvalitāti, palieku pie tās, nevis pērku te vienu, te otru,” savu nostāju pauž irlaviete.

Reklāma
Reklāma

Tortu pildījumam Sanita izmanto vietējās ogas: zemenes, avenes, dzērvenes, mellenes, arī rabarberus. Ar tām esot pilna saldētava. “Izmantojot svaigus un dabīgus produktus, jābūt īpašam talantam, lai sagandētu kūku,” balstoties uz pieredzi, stāsta kūku cepēja.

Sanitas Austrumas piedāvātā Mājas kūkas recepte

Foto: Anda Krauze

Biskvītam

• 8 olas

• 8 ēdamkarotes cukura

• 8 ēdamkarotes kviešu miltu

• šķipsniņa sāls

• šķipsniņa vanilīna

Krēmam

• 5 olas

• 7 ēdamkarotes cukura

• 7 ēdamkarotes kviešu miltu

• 250 ml piena vai ūdens

• 300 ml saldā krējuma

• šķipsniņa sāls

• šķipsniņa vanilīna

Ogu masai

• 200 g aveņu

• 200 g upeņu

• 200 g saldētu rabarberu

• 150 g ūdens

Lai pagatavotu biskvīta mīklu, olas iesit putojamā traukā, baltumu neatdalot no dzeltenuma, pievieno cukuru, sāli un vanilīnu un puto, līdz veidojas stingras putas. Tad pieliek izsijātus miltus, masu viegli cilājot, lai biskvīts izdotos čaugans.

Masu lej divās taisnstūra veidnēs un cep cepeškrāsnī 180 °C aptuveni 10 minūtes. Nedrīkst pārcept, jo tad biskvīts būs sauss.

Gatavo krēmu: olas samaisa ar cukuru un miltiem, līdz veidojas viendabīga masa. Atsevišķā traukā uzkarsē pienu un, uz lēnas uguns maisot, pievieno olu un miltu masu. Maisa tik ilgi, līdz izveidojas bieza masa.

Trauku ar krēma masu pārklāj ar pārtikas plēvi, lai nesakalstu virsiņa, un atdzesē. Tad 300 ml saldā krējuma saputo ar 100 g cukura, šķipsniņu sāls un šķipsniņu vanilīna, pēc tam pievieno atdzesētu vārīto krēmu un viegli samaisa. Krēms gatavs.

Gatavo ogu masu. Rabarberiem pārlej 150 g ūdens un uzvāra, līdz rabarberi kļuvuši viegli mīksti. Trauku noņem no plīts un karstajā masā ieber saldētas upenes un avenes. Sablendē, pievieno mazliet cukura, lai atdzīvinātu ogu garšu. Ogu masa gatava.

Uz biskvīta liek pabiezu vārītā krēma kārtu, tai pāri vienmērīgi klāj ogu masu, tad liek virsū otru biskvītu, ko pārklāj ar vārīto krēmu un rotā ar ogām.

Biskvīta mīklai nedrīkst izmantot olas, kas tikko izņemtas no ledusskapja. Tām jābūt istabas temperatūrā.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.